Κώστας Σταμπάνης: “Σημασία δεν έχει η τέχνη για την τέχνη, αλλά κυρίως η επικοινωνία και η συνεργασία”

Συνέντευξη από τον Κώστα Σταμπάνη. Ένα φωτογράφο με έντονη κοινωνική δράση μέσα από τη φωτογραφική ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26.

“Είμαι ανθρωποκεντρικός και το βασικό θέμα της φωτογραφικής μου δουλειάς είναι ο άνθρωπος ενταγμένος στο περιβάλλον του.”

Σε ποια ηλικία ανακάλυψες ότι σε “έλκει” ο φακός; 18 χρονών βρέθηκα τυχαία σε μια έκθεση φωτογραφίας. Αυτό ήταν! Εντυπωσιάστηκα και αμέσως ξεκίνησα μαθήματα φωτογραφίας σε μια ιδιωτική σχολή για να μάθω τα μυστικά αυτής της τέχνης.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Πιστεύω ότι κυρίως γίνεται. Είναι τόσο μεγάλο το υπόβαθρο που υπάρχει πίσω από την κάθε τέχνη που ο καλλιτέχνης πρέπει να πάρει την κατάλληλη γνώση και να έρθει σε επαφή με όλα τα σπουδαία έργα και τάσεις. Πρέπει να μελετήσει την ιστορία της τέχνης και τα διάφορα ρεύματά της. Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν τα ερεθίσματά τους και τις επιρροές τους. Δεν υπάρχει στην τέχνη παρθενογένεση. Ύστερα βέβαια χρειάζεται πολλή δουλειά και επιμονή.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Η λέξη αυτή είναι ο άνθρωπος. Είμαι ανθρωποκεντρικός και το βασικό θέμα της φωτογραφικής μου δουλειάς είναι ο άνθρωπος ενταγμένος στο περιβάλλον του.

Μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις; Μπορεί και παραπάνω από χίλιες λέξεις γιατί είναι πολλαπλά τα μηνύματα μιας φωτογραφίας. Ο σκοπός του καλλιτέχνη μπορεί να είναι να περάσει ένα μήνυμα, αλλά ο κάθε ένας από τους θεατές είναι ελεύθερος να δώσει τη δική του ερμηνεία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το μήνυμά της είναι αληθινό! Ένας από τους καλύτερους τρόπους να πεις ψέματα είναι η φωτογραφία…

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη; Θα έλεγα ότι είμαι επηρεασμένος από τους κλασικούς φωτογράφους δρόμου. Το τελευταίο καιρό προσπαθώ να προσθέσω και πιο μοντέρνα στοιχεία στο φωτογραφικό μου ύφος. Έχω επηρεαστεί έτσι κι από τη Νέα Αντικειμενικότητα και την deadpan (ψυχρή, αποστασιοποιημένη) προσέγγιση.

Τοπία, στιγμές, πρόσωπα, φύση, γάμοι, νυχτερινά κέντρα…. είναι όλα αυτά μαζί… ο φωτογράφος; Ο φωτογράφος μπορεί να είναι και μόνο με ένα από αυτά γιατί δεν αρέσουν όλα σε όλους. Υπάρχουν πολλά είδη φωτογραφίας και πολλών ειδών φωτογράφοι. Κάποιοι καταφέρνουν να συνδυάζουν την εμπορική φωτογραφία, που τους επιτρέπει να ζήσουν, με την καλλιτεχνική που τους επιτρέπει να εκφραστούν. Για εμένα η φωτογραφία έχει ενδιαφέρον μόνο ως τέχνη, ως προσωπική έκφραση.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Είμαι μέλος της φωτογραφικής ομάδας Διάφραγμα26. Έχω αναλάβει τη διοργάνωση φωτοεξορμήσεων και εκδρομών, ενώ βοηθάω και στο συντονισμό των ομαδικών εκθέσεων, αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις (όπως π.χ. στην εθελοντική φωτογραφική κάλυψη εκδηλώσεων με κοινωνικό χαρακτήρα). Έτσι δίπλα στη φωτογραφία ως έκφραση, με ενδιαφέρει και η κοινωνική της διάσταση. Έχω κάνει πολλούς φίλους μέσα από αυτήν και είναι κάτι που με κάνει χαρούμενο. Επίσης ετοιμάζω και την πρώτη μου ατομική έκθεση.

Βιογραφικό. Ονομάζομαι Κώστας Σταμπάνης και γεννήθηκα στην Αθήνα το 1982. Το 2002-2002 γράφτηκα σε μία ιδιωτική σχολή φωτογραφίας και πήρα τις πρώτες μου γνώσεις. Επέλεξα να μην ασχοληθώ επαγγελματικά με την εφαρμοσμένη φωτογραφία, αλλά ερασιτεχνικά με την καλλιτεχνική. Το 2018 παρακολούθησα τα σεμινάρια φωτογραφίας του Ανδρέα Κατσικούδη στο Cinemarian και από το 2019 είμαι μέλος της φωτογραφικής ομάδας Διάφραγμα 26.