Κωστής Γεωργίου: “Το ENIGMA 2 είναι μια πολύ σημαντική και ιστορική έκθεση αναφοράς που καλύπτει πολλές περιόδους της εικαστικής μου πορείας”

Ο Κωστής Γεωργίου Painter-Sculptor, τοποθετείται στο polismagazino.gr για το ENIGMA 2, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2022, στο Κέντρο Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού www.kostisgeorgiou.com

“Για εμένα η τέχνη αποτελεί πεδίο δράσης στο οποίο η ενέργεια πρέπει να είναι συνεχής και «επιθετική» ώστε να υπάρχει εν δυνάμει  αναζήτηση που οδηγεί στην ανανέωση! Κάθε έργο για εμένα είναι και μια νέα αρχή!”

Διεθνής καριέρα, καταξίωση, βραβεύσεις. Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον ζωγράφο-γλύπτη Κωστή Γεωργίου; Όλα αυτά που αναφέρετε είναι στοιχεία που ασφαλώς υποστηρίζουν τη δημιουργική μου διαδρομή και αποτελούν σημεία αναφοράς και καταξίωσης, αλλά αλίμονο αν επαναπαυθώ στα κεκτημένα. Κοιτώ μόνο μπροστά και λειτουργώ σαν να μην έχω κάνει τίποτα μέχρι τώρα…

https://www.facebook.com/pages/Hellenic-Cosmos/393324120723461
https://www.facebook.com/ime1993/

Για μένα η τέχνη αποτελεί πεδίο δράσης στο οποίο η ενέργεια πρέπει να είναι συνεχής και «επιθετική» ώστε να υπάρχει εν δυνάμει  αναζήτηση που οδηγεί στην ανανέωση! Κάθε έργο για μένα είναι και μια νέα αρχή!  Καλά είναι τα παρελθόντα που σου προσφέρουν  ασφάλεια και καταξίωση, αλλά προτιμώ τα μέλλοντα με την ανασφάλεια, το όνειρο και το απρόσμενο που κρύβουν… Η επανάπαυση σε κάνει «συνταξιούχο».

Επιστρέφετε στην Αθήνα με την έκθεση ENIGMA 2, στο Κέντρο Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, σε μια περίοδο που ο Πολιτισμός βάλλεται πανταχόθεν από ποικίλα προβλήματα. Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα μέσα από αυτή την έκθεση; Το ENIGMA 2 είναι μια πολύ σημαντική και ιστορική, θα τολμούσα να πω, έκθεση  που πραγματοποιείται στον εξαιρετικό χώρο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Πρόκειται για μια  έκθεση αναφοράς που καλύπτει πολλές περιόδους της εικαστικής μου πορείας.

Ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να δει έργα που δεν έχω ξαναδείξει ποτέ στην Ελλάδα καθώς και τη νέα σειρά των γλυπτών μου που θα εκθέσω για πρώτη φορά σε αυτή την έκθεση. Θα υπάρχουν τεράστιων διαστάσεων έργα ζωγραφικής με διαστάσεις που ξεκινούν απο 20 cm και φτάνουν έως τα 12 μέτρα μήκος! Επίσης θα υπάρχουν και πολλές εγκαταστάσεις σύνθετων έργων ζωγραφικής. Υπολογίζω ότι σε αυτή την έκθεση θα υπάρχουν πάνω απο 350 έργα ζωγραφικής όλων των περιόδων και 50 μνημειακών διαστάσεων γλυπτά!

Τα έργα θα βρίσκονται εγκατεστημένα στην εξαιρετική και τεράστιων διαστάσεων αίθουσα εκθεσεων αλλά και διάσπαρτα σε όλους τους χώρους του μουσείου. Όσον αφορά στο άλλο σκέλος της ερώτησής σας που αφορά στη δύσκολη συγκυρία για τον χώρο του πολιτισμού, θα σας αναφέρω ότι απλώς η τέχνη, και κατ’ επέκταση ο πολιτισμός, είναι καθρέφτης της κοινωνίας του παρόντος χρόνου!

Αυτή τη χρονική στιγμή της ιστορίας, συμβαίνουν κοσμογονικές αναθεωρήσεις και αναδιαρθρώσεις στην παγκόσμια κοινωνία. Είναι μια περίοδος εξαιρετικά κρίσιμη όχι μόνο για τα έθνη μεμονωμένα, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη. Βάζουμε φωτιές στα δάση μας, κάνουμε ασκήσεις πυρηνικών πολέμων, λογαριάζουμε μόνο τους αριθμούς και αγνοούμε τον άνθρωπο, οι αξίες έχουν γίνει κουρελόχαρτα, εκδικούμαστε την ύπαρξή μας με αυτοκαταστροφική μανία, ζούμε γενικώς μέσα σε έναν ίλιγγο, σε ένα κοινωνικό vertigo! 

Η τέχνη δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη σε αυτήν την ακραία αναταραχή… Και επειδή στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται,  βλέπουμε και όλα αυτά τα cartoons και την «παιδική ζωγραφική» και τα καραγκιοζάκια στις γκαλερί των μεγάλων εικαστικών κέντρων του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας! Γενικώς, είναι η στιγμή του διακοσμητικού, του «εύκολου» και του «ιδρυματικού», όπως είναι περίπου και οι κοινωνίες μας…

Θα παρουσιάσετε τις «9 Μούσες», τα «Pombi A’», τα “Birds in Dreamland” και τα DREAMCATCHERS. Περιγράψτε μας τη θεματολογία και την έμπνευση, της κάθε κατηγορίας. Πρόκειται για Installations που λειτουργούν συνδυαστικά στο χώρο. Πρόκειται για συνθέσεις στη ζωγραφική και γλυπτική που συνλειτουργούν και συνυπάρχουν ως ομάδες!

Θα παρουσιάσετε 350 έργα ζωγραφικής μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων καθώς και 50 γλυπτά. Ξεχωρίζετε κάποιο από αυτά που να σας εγείρει ιδιαίτερα συναισθήματα; Πως θα μπορούσα να διαχωρίσω κάποια έργα όταν όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό υφαίνουν και οικοδομούν βήμα βήμα την προσωπική μου ιστορία στην τέχνη; Τα έργα λειτουργούν συνδυαστικά ως μονάδες αλλά και ως κομμάτια μιας εσωτερικής ιεραρχίας! Διηγούνται και περιγράφουν την αγωνία, τον έρωτα, τις χαρές και τις οδύνες αλλεπάλληλων τοκετών και αναζητήσεων! Περιγράφουν όλα τα στοιχειά και τα φαντάσματά μου, που από άϋλες και αφηρημένες έννοιες έγιναν πραγματικότητες.

Ένα μήνυμά σας προς τους φιλότεχνους επισκέπτες της έκθεσης; Για όλους όσοι αγαπούν την τέχνη και παρακολουθούν γενικώς τα των τεχνών, θα τους πρότεινα να μη χάσουν αυτή την έκθεση. Θα είχαν κενό στην ενημέρωσή τους! Να σημειώσω ότι αν εξαιρέσω την ατομική έκθεση με γλυπτική που έκανα στο μουσείο ΜΠΕΝΑΚΗ το 2014, δεν είχα  την ευκαιρία να δείξω ζωγραφική μου, σε τέτοια κλίμακα, στην Αθήνα από το 2008, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικο. Όποτε θα είναι ευκαιρία να δουν οι φιλότεχνοι ό,τι συνέβη σε αυτό το διάστημα της απουσίας μου!