Κωνσταντία Φιλίππου: “Η ποιήτρια που γράφει για το μέλλον”

“Η Ποιήτρια που γράφει για το παρελθόν και το σήμερα που έχουν μέλλον”

«Μία νέα και ταλαντούχα Κύπρια ποιήτρια, η Κωνσταντία Φιλίππου, με στίχο ώριμο, μάς θυμίζει να κρατάμε τη Μνήμη της Ιστορίας, της πατρίδας, και ακόμη ότι «ένα έθνος δίχως Μνήμη του χτες, δεν έχει εγγυημένο αύριο». Πρωτότυπα και τα ποιήματά της για τη γυναίκα, με το τί είναι «σημαντικό» και τί «ασήμαντο» στη ζωή της, με τους τόσους ρόλους της που όλο πληθαίνουν στη δίνη της ζωής. Με τη φλογερή της πένα έχει την ικανότητα ποιητικά να μας κεντρίζει, επισημαίνοντας το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διέπει την πολιτική, την κοινωνική και τη διαπροσωπική ζωή των ανθρώπων. Τονίζει ακόμη τη σημασία της πνευματικότητας που εκλείπει του σύγχρονου δημόσιου βίου. Κάθε ποίημά της και μια ιστορία μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες της – όπως διαφαίνεται από τον εξής ενδεικτικό στίχο της:

«Πήρα την πέτρα του βουνού, την φύτεψα στην άμμο, / μύρο κοχύλι να γενεί, να μπω μέσα να γιάνω, / χρόνους πολλούς στο βράχο μου υπομονή να κάμω / μύρο κοχύλι να γενεί, κλωστή να την υφάνω.»

Η ίδια φαίνεται να γνωρίζει ότι ζωή σημαίνει και προσφορά προς τον άλλο.  Με τον στίχο της μοιάζει να θέλει να απαλύνει πληγές του  συνανθρώπου,  κι αυτό τη λυτρώνει από δικές της έγνοιες.

Ο λόγος της μεστός, μια έντονη και φρέσκα ποιητική φωνή που έρχεται από το μέλλον, από μια νέα εποχή, όπου ακμάζει και πάλι η γόνιμη δημιουργία των πνευματικών ανθρώπων -που δεν έλλειψε ποτέ από Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια. Η ποιήτρια, Κωνσταντία Φιλίππου μάς προσεγγίζει με το πρωτότυπο έργο της για να μας τονίζει την αξία ακόμη και των ασήμαντων, και ότι οι ταραγμένοι καιροί μας ζητούν πυξίδα αξιόπιστης πορείας. «Σιμά στα Ασήμαντα» – μια ποίηση για το ασήμαντο που έχει Σημασία, για το παρελθόν και το σήμερα που έχουν μέλλον.»

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

Σεπτέμβριος 2021

Συνοπτικό Βιογραφικό Σημείωμα

Η Κωνσταντία Φιλίππου γεννήθηκε στη Δερύνεια, στην επαρχία ελεύθερης Αμμοχώστου, στην Κύπρο, το 1982.  Σπούδασε Κλασικές Σπουδές και Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου Magister Artium στην Κλασική Φιλολογία.  Εργάζεται ως Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Η ποιητική συλλογή Σιμά στα ασήμαντα είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή που εκδίδει. 

«Σιμά στα Ασήμαντα»

Κωνσταντία Φιλίππου

Σειρά Ποίησης ΣΠΕΚ

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

www.cultural-association.org

ISBN: 978-618-5410-81-0
Εκδόσεις Αρχύτας, Αθήνα 2021

Το βιβλίο διατίθεται και μέσα από το http://www.cultural-association.org

Hellenic Cypriot Cultural Association
Web: www.cultural-association.org

E-mail: [email protected] 

Facebook | YouTube | Twitter Instagram | LinkedIn