Κατερινα Κουρτελη: “πριν ξεκινήσω ένα έργο, το έχω ήδη ζωγραφίσει στη σκέψη μου”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Όταν ήμουν 16 χρόνων, ξεκίνησα μαθήματα σχεδίου σε εργαστήριο ζωγραφικής με στόχο τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Με την εισαγωγή μου στη σχολή Διακοσμητικης διδαχθηκα γραμμικο και ελεύθερο σχέδιο καθώς και εφαρμογές σχεδιασμού σε υλικά όπως ο πηλος, το γυαλί και το ύφασμα. Η αγάπη για το ελεύθερο σχέδιο ήταν αυτό που με ώθησε στο μεταπτυχιακό μου δίπλωμα αργότερα, στο τμημα Καλών Τεχνών του Παν/μιου Coventry στην Μεγάλη Βρετανία.

Όταν γύρισα στην Ελλάδα, ακολούθησαν 3 χρόνια μαθήματα αγιογραφιας στη σχολή ‘Εικονουργια’, με δάσκαλο τον Γ. Κορδη.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Δεν είμαι σίγουρη πως υπάρχει απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Υπάρχουν αυτοδιδακτοι καλλιτέχνες με αξιόλογο έργο και καλλιτέχνες που καλλιεργησαν τις ικανότητες τους μέσω σπουδών και μελέτης.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Πάθος, μεράκι, χρώματα, ελευθερία, έρευνα είναι μερικές από τις λέξεις που με εκφράζουν. Αν διάλεγα μόνο μία λέξη, θα ήταν ελευθερία.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Πριν ξεκινήσω ένα έργο, το έχω ήδη ζωγραφίσει στη σκέψη μου. Σπάνια κάνω προσχέδιο, γιατί ήδη ξέρω πως θα είναι το έργο όταν θα τελειώσει. Η έμπνευση πού έχω πριν την υλοποίηση με οδηγεί στην κατάσταση αυτή.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Τον χαρακτηρισμό που θα έδινα στον εαυτό μου θα ήταν αυτός της γυναίκας που συνεχώς αναζητεί την καλλιτεχνική της ταυτότητα, ξεκινώντας την κάθε ημέρα της από το μηδέν.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια έχουν διττο χαρακτήρα. Σημαντικό κομμάτι του χρόνου μου αφιερωνεται στην μελέτη και σχεδίαση της γυναικείας φιγούρας και ελληνικής παράδοσης. Ταυτόχρονα με ενδιαφέρει ο σχεδιασμός και η διακόσμηση χρηστικων αντικειμένων.

Βιογραφικό.

Ξεκίνησα τις σπουδές μου στην εσωτερική διακόσμηση και τον σχεδιασμό αντικειμένων στο τμημα Εσωτερικής & Διακόσμησης στο ΤΕΙ Αθηνας το 1997.

Το 2003 αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου στη Μεγάλη Βρετανία από όπου και απέκτησα MA Fine Art απο την Σχολη Καλων Τεχνων του Coventry University. Κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακων μου σπουδων το ενδιαφερον μου επικεντρωθηκε στην τεχνικη της μεταξοτυπιας και της χαρακτικης.

Επιστρεφοντας στην Ελλαδα αποφασισα να επεκτεινω την προσωπικη μου μεθοδολογια ακολουθωντας μαθηματα αγιογραφιας από τον καθηγητή Γ. Κορδη, στην ιδιωτική σχολή ‘Εικονουργια’.
Οι σπουδές μου σε διαφορετικές τεχνικές και θεματολογιες έχουν επηρρεασει το έργο μου. Οι πίνακες μου διακρίνονται για την χρωματική τους ποικιλία και χαρακτηριζονται από μία διαρκή αναζήτηση αρμονίας μεταξύ ανθρώπινου λόγου και φυσικού περιβάλλοντος. Τα έργα μου έχουν αποτελέσει μέρος εκθέσεων ζωγραφικής στην Ελλάδα και στην Μεγάλη Βρετανία.