Κατερίνα Μελίτη: “Προσπαθώ να ακούω τη δική μου φωνή και το ένστικτό μου, ώστε να είμαι ευτυχισμένη με τις επιλογές μου”

“Η αγάπη αργεί”: Ένα αργό ατμοσφαιρικό tango σε μουσική και στίχους της Όλγας Μακρή, που μόλις κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρία Spider Music… Τη σκηνοθεσία και χορογραφία του videoclip επιμελείται ο Γιώργος Κουρτέσης…

Καλώς ήρθες στο Polismagazino.gr. Λίγα λόγια για σένα και για αυτό που κάνεις, σαν μια πρώτη γνωριμία. Καλώς σας βρήκα και καλή χρονιά! Είμαι ερμηνεύτρια με κλασικές σπουδές, διπλωματούχος μονωδίας και πτυχιούχος μουσικής τεχνολογίας και ακουστικής. Παράλληλα διδάσκω σύγχρονο και κλασικό τραγούδι.

Πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με τη μουσική και ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματά σου; Ασχολούμαι από πολύ μικρή με τη μουσική. Ξεκίνησα να μαθαίνω πιάνο, θεωρία και βυζαντινή μουσική στο δημοτικό και παράλληλα συμμετείχα σε παιδικές χορωδίες. Η σημαντικότερη εμπειρία μου ως χορωδός ήταν του Γ’ Προγράμματος ΕΡΑ (νυν “Rosarte”). Εκεί κυρίως διαμόρφωσα τα πρώτα μου μουσικά ερεθίσματα, καθότι ήρθα σε επαφή με το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο, από τον Μάνο Χατζιδάκι, Μίκυ Θεοδωράκη, Μάνο Λοΐζο και άλλους σημαντικούς έλληνες συνθέτες, μέχρι τον G. Fauré, Andrew Lloyd Webber, Cole Porter και Paul McCartney.

Ποια είναι η πρώτη σου μουσική ανάμνηση; Ενδιαφέρουσα ερώτηση γιατί πρέπει να πάμε πολύ πίσω στον χρόνο. Πρέπει να ήταν στα τρίτα μου γενέθλια, η μουσική που έπαιζε στο παιδικό μου πάρτι. Θυμάμαι τα φώτα πώς αναβόσβηναν ρυθμικά με τη μουσική και πόση εντύπωση μου είχε κάνει αυτό.

Ποια ήταν η πιο καθοριστική στιγμή, όπου ένιωσες ότι η μουσική θα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής σου; Όταν έλαβα μέρος στους 11ους περιφερειακούς καλλιτεχνικούς αγώνες Αττικής το 2005, και κέρδισα το 3ο βραβείο ατομικού ψαλμού. Πήγαινα λύκειο τότε στο μουσικό σχολείο Παλλήνης και παρόλο που η βυζαντινή μουσική ήταν ένα από τα υποχρεωτικά μαθήματα, για μένα ήταν αναγκαία επαφή γιατί μου «μιλούσε» πάντα πολύ βαθιά στην ψυχή μου. Ήταν μεγάλη η έκπληξή μου όταν είδα τους ανθρώπους της επιτροπής να συγκινούνται. Τότε ένιωσα ότι κάτι συμβαίνει με τη μουσική που θα με ακολουθεί για όλη μου τη ζωή.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επιρροές σου, μουσικές και μη, που σε οδήγησαν να δημιουργείς με τον τρόπο που δημιουργείς σήμερα; Οι επιρροές μου ξεκινούν από την κλασική μουσική, χάρη της οποίας σπούδασα κλασικό τραγούδι και αγάπησα την όπερα. Στην άλλη όχθη, η ενασχόληση μου με τη βυζαντινή μουσική με έφερε πολύ κοντά με το παραδοσιακό τραγούδι και τις ρίζες μας. Ξεχωριστή αδυναμία όμως έχω στα τραγούδια της παλιάς Αθήνας, με την υπέροχη φωνή της Δανάης να τραγουδάει Αττίκ, ή την Στέλλα Γκρέκα στα τραγούδια του Τάκη Μωράκη και του Μιχάλη Σουγιούλ. Και βέβαια, το έντεχνο ελληνικό τραγούδι που προέκυψε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, βασισμένο στο δυτικοποιημένο ρεμπέτικο από τον Βασίλη Τσιτσάνη και Μανώλη Χιώτη, όπως τις σπουδαίες συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι. Εμπνευστής για μένα επίσης, αποτελεί ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης, όπου πολλά από τα ποιήματα του μελοποιήθηκαν. Και συνεχίζω με τους ερμηνευτές του νέου κύματος, που καθόρισαν κατά πολύ τον τρόπο που τραγουδάω. Αγαπώ ιδιαίτερα τη φωνή της Καίτης Χωματά και της Αρλέτας, και νομίζω ότι όποιος μ΄ ακούσει να τραγουδάω θα το καταλάβει. Τέλος, στο σύγχρονο έντεχνο τραγούδι, ερμηνευτικές επιρροές για μένα είναι η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Χάρις Αλεξίου, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Δήμητρα Γαλάνη κ.α.

Σε “τρομάζει” η έννοια της επιτυχίας ή της αποτυχίας; Πιστεύω ότι η πραγματική αποτυχία είναι να μετανιώσεις για πράγματα που ήθελες να κάνεις πολύ και δεν τα έκανες. Ακόμα και αν δεν πετύχεις θα νιώθεις περήφανος που νίκησες τους φόβους σου και θα βάλεις καινούριους στόχους για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα. Κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες ευκαιρίες της ζωής μας αλλά ο φόβος είναι ισχυρότερος, παρεμβαίνει στις σκέψεις μας και νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, ή δεν το αξίζουμε. Το έχω νιώσει, αλλά σιγά σιγά καταλήγω ότι όλα αυτά είναι μια «κριτική φωνή», τόσο αυστηρή που μας τροφοδοτεί με την πιθανότητα της αποτυχίας. Προσπαθώ λοιπόν να ακούω τη δική μου φωνή και το ένστικτο μου, ώστε να είμαι ευτυχισμένη με τις επιλογές μου.

Λίγα λόγια θα θέλαμε για την πιο πρόσφατη κυκλοφορία σου. Πρόκειται για ένα αργό ατμοσφαιρικό tango σε μουσική και στίχους της Όλγας Μακρή, που μόλις κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρία Spider Music. Είναι ένα τραγούδι με μια πολύ όμορφη μελωδία και ερωτικό στίχο που σου δημιουργεί εικόνες και πληθώρα συναισθημάτων,  με μοναδικά όργανα το πιάνο και τα βιολιά. Τη σκηνοθεσία και χορογραφία του videoclip επιμελείται ο Γιώργος Κουρτέσης. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτή τη παραγωγή και ευχαριστώ μέσα από τη καρδιά μου όλους τους ανθρώπους που συντέλεσαν για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Και βέβαια, την Spider Music που από την αρχή  πίστεψε το τραγούδι αυτό και το στήριξε. Εύχομαι να έχει το ταξίδι που του αξίζει και να βρει το κοινό του..

Μουσική και στίχοι είναι πάντα δικοί σου; Ή αυτό που δημιουργείς είναι προϊόν συνεργασίας; Τόσο η μουσική, όσο και οι στίχοι των τραγουδιών που ερμηνεύω είναι αποτέλεσμα εξαιρετικών νέων δημιουργών που κατά καιρούς συνεργάζομαι. Είναι σημαντικό για εμένα το κάθε τραγούδι να με αγγίζει ψυχικά και συναισθηματικά και κατά κάποιο τρόπο να νιώθω πως είναι δικό μου δημιούργημα, γιατί μόνο έτσι μπορώ να του δώσω τα προσωπικά μου «χρώματα» ερμηνείας και να τα μεταδώσω επιτυχώς στον ακροατή!

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σου σχέδια; Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να είμαστε καλά με όλα αυτά που συμβαίνουν, να μείνουμε ασφαλείς από τον κίνδυνο της πανδημίας, και πάντα να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Φέτος την άνοιξη λοιπόν, θα κυκλοφορήσει μια καινούρια μου δουλειά με σκοπό να ακουστεί όλη την καλοκαιρινή περίοδο, καθότι πρόκειται για ένα άκρως καλοκαιρινό και χορευτικό τραγούδι. Και βέβαια, αν όλα πάνε καλά να γίνουν πολλές όμορφες συναυλίες και καινούριες συνεργασίες!

Official links

https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/

www.spider-music.com

Κατερίνα Μελίτη | Η αγάπη αργεί | Official Video Clip©

https://www.facebook.com/AngelsPRmusicPromotion/ https://www.instagram.com/angelsprmusicpromotion