Καραχάλιου Δήμητρα: “Η έμπνευσή μου αντλείται από την ίδια τη ζωή, τα θέλω μου, τις προσδοκίες μου, τη χαρά, τον πόνο, τα όνειρά μου, τις εμπειρίες, το παρελθόν και το μέλλον”

“Ο αληθινός καλλιτέχνης, αν δεν τον ακολουθεί η ψυχή του, δεν μπορεί να γεννηθεί μέσα από τα βιβλία ή τις χαρακιές”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την Τέχνη; Με τη Τέχνη ξεκίνησα να ασχολούμαι πριν πολλά χρόνια, μιας και πάντα θαυμαζα κάθε μορφή δημιουργίας και με το μυαλό μου δημιουργούσα διάφορες εικόνες, τις οποίες έπειτα τις έκανα αληθινές μέσα από τα χέρια και την Ψυχή μου. Όλη αυτή η διαδικασία, έως και σήμερα, λειτουργεί ψυχολυτρωτικά και δεν υφίσταται μόνο στη σφαίρα τής δημιουργίας.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Σαφώς γεννιέσαι καλλιτέχνης. Αρκεί να σου δοθεί το ερέθισμα ν’ ασχοληθείς με την Τέχνη και στη συνέχεια να το εξελίξεις με μάθηση κι εκμάθηση. Ο αληθινός καλλιτέχνης, αν δεν τον ακολουθεί η ψυχή του, δεν μπορεί να γεννηθεί μέσα από τα βιβλία ή τις χαρακιές.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν θεωρώ πως ανήκω σε κάποιο συγκεκριμένο ρεύμα. Επηρεαζομαι, θαυμαζω, μελετώ και καταπιάνομαι με διάφορες μορφές εικαστικής Τέχνης. Ίσως να κλίνω πιο πολύ στον σουρεαλισμό με την ευρύτερη έννοια του, μιας και στα έργα μου διακρίνει κανείς τάσεις αφαίρεσης και συμβολισμού.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Η έμπνευσή μου αντλείται από την ίδια τη ζωή, τα θέλω μου, τις προσδοκίες μου, τη χαρά, τον πόνο, τα όνειρά μου, τις εμπειρίες, το παρελθόν και το μέλλον.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Σαφώς και υπάρχουν, αλλά εγώ πάντα βαζω τα δικά μου στοιχεία, τα οποία επιβάλλεται να επικρατούν, ώστε να χαρακτηρίζουν τα έργα μου.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η πιο μεγάλη πρόκληση μέχρι τώρα για μένα θεωρώ πως δεν έχει έρθει ακόμα. ΟΥΤΩΣ Η ΑΛλΩΣ κάθε νέο έργο είναι από μόνο του μια πρόκληση καθώς και κάθε νέα ατομική έκθεσή μου είναι μια νέα μεγάλη πρόκληση. Δεν φοβάμαι τις προκλήσεις, ΕΧΩ συμμάχους τα όνειρα, τα παιδιά μου και τα πινέλα μου.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Η Τέχνη στη Ελλάδα θεωρώ ότι σήμερα βρίσκεται στα άκρα. Ή θα μιλάμε για αξιόλογους καλλιτέχνες και σωστές εκθέσεις, ή θα κάνουμε λόγο για ανθρώπους που μουτζουρωνουν κι εκθέτουν σε μαζώξεις παρέας. Όμως, στην Ελλάδα, από την αρχαιότητα έως σήμερα, είχαμε κι έχουμε τεράστιους καλλιτέχνες- σταθμούς, τους οποίους θαυμάζω και μελετώ. Έχουμε και πολλούς νεώτερους και νέους αξιοθαυμαστους καλλιτέχνες, που δημιουργούν και κινούνται σωστά, κοντά σε αληθινούς επαγγελματίες του χώρου, που δεν έχουν στόχο μόνο το εμπόριο των έργων των καλλιτεχνών, αλλά και την προαγωγή τής Τέχνης αυτών των δημιουργών.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Δεν κάνω σχέδια. Ζω το τώρα με τα παιδιά, τον σύζυγο και τον εγγονό μου, βιώνω την καθημερινότητά μου με αγάπη και χαρά, όπου τη βρίσκω, κι ονειρεύομαι να ζήσω πολλά χρόνια ακόμα, ώστε αυτή η ίδια η ζωή μου να γίνεται πάντα η έμπνευσή μου!

Βιογραφικό. Καραχάλιου Δήμητρα

Γεννημένη στον Πύργο Ηλείας και μητέρα τριών παιδιών αποφάσισε να εξωτερικεύσει την αγάπη της για τη ζωή μέσα από τη δημιουργία και τη ζωγραφική. Από την πρώτη μέρα τη γοήτευσε η μαγεία των χρωμάτων και των εναλλαγών τους  με άξονα το πινέλο.
Ονειρεύτηκε την πρώτη της εικαστική έκθεση, την οποία και πραγματοποίησε μέσα από σκληρή δουλειά και περιπλάνηση στην Τέχνη. Αυτό έγινε η αιτία για τη μεγάλη της ώθηση σε αθηναϊκές γκαλερί και χώρους Τέχνης.

Δεκάδες οι συμμετοχές της σε εικαστικές εκθέσεις σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και σε Διεθνείς τού εξωτερικού.
Σήμερα, θέλει να μοιράζει τη γνώση και την εμπειρία της σε ανθρώπους που αγαπούν τη Τέχνη και τον Πολιτισμό, αλλά κυρίως θέλει να δίνει την αγάπη που φυλά μέσα τη.  Αυτό το πραγματοποιεί μέσα από τα μαθήματα ζωγραφικής που παραδίδει σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία υπήρξε η παρουσία έργων της το 2014 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στην έκθεση CHARITY ART για τα παιδιά με καρκίνο.
Οι δημιουργίες της. εκτός από ζωγραφικά έργα, αφορούν και  πίνακές της μικτής τεχνικής αλλά και  δημιουργίες από χαλκό. όπως και οι χαλκοδάφνινες κατασκευές της για το σύμβολο συλλόγων και βραβείων.

Τελευταία ατομική της παρουσίαση ήταν η “ΗΡΑΚΛΕΙΑ”, έκθεση τέχνης  τον Δεκέμβριο 2015, σ’ ένα παλιό υφαντουργείο στην Αθήνα,  όπου παρουσίασε νέα και παλαιότερα έργα  της με μεγάλη επιτυχία.

Πρόσφατα ανέβασε τον πήχη και συμμετείχε στη πολύ μεγάλη έκθεση Τέχνης και εικαστικών δρώμενων της Ελληνικής Ακαδημίας Τέχνης και Πολιτισμού στο Hilton Athens.
Σκοπός της πάντα θα είναι η δημιουργία έργων που απορρέουν από τις εμπειρίες και τα όνειρα της ζωής της!