Ιωάννης Μαρίνος: “Σου στέλνουν το φόβο, γύρισέ τους τον τρόμο… Είμαι από αυτούς που δεν επιτρέπω να φωλιάσει μέσα μου η σπείρα του φόβου”

Ο Ιωάννης Μαρίνος, συγγραφέας, τοποθετείται στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

“Η περιπέτεια του κορονοϊού μας έκανε να καταλάβουμε πως πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή, ο σεβασμός για το συνάνθρωπό είναι η γέφυρα που μας ενώνει και μας φέρνει πιο κοντά, μας ενοποιεί, ο ένας εξαρτάται από τον άλλον.”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Καταλαβαίνω ότι για τον περισσότερο κόσμο τα συνεχή lockdown τον έχουν κουράσει, όπως λέει η παροιμία ( στον κουρασμένο, το μίλι φαίνεται μακρύ ). Εμένα πάλι δεν έχουν αλλάξει πολλά από την καθημερινότητά μου. Εξακολουθώ σχεδόν να κάνω την ίδια ζωή και προ κορονοϊού, μόνο που έχω περιορίσει κάποιες επαφές και έχω αλλάξει κάποιες συνήθειες, πάλι βγαίνω έξω, κάνω τη βόλτα μου, συναντώ επιλεγμένους ανθρώπους, πίνουμε το καφεδάκι μας, φυσικά όχι σε κάποιο καφέ, αλλά κάνοντας τη βόλτα μας ή ξεκουραζόμαστε σε κάποιο από τα πάρκα της πόλης. Όσο για τον χρόνο το διαχειρίζομαι ωφέλιμα για μένα και ευχάριστα είτε γράφοντας ή διορθώνοντας κάποια παλαιότερα γραπτά ή ακόμα και φτιάχνοντας χειρωνακτικές κατασκευές που το αποτέλεσμά τους ικανοποιεί τα αισθήματά μου.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει βία, είτε σωματική, είτε λεκτική, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που την δέχονται και κάποιοι που δεν την δέχονται και απαντούν σε αυτή (σου στέλνουν το φόβο, γύρισέ τους τον τρόμο). Εγώ είμαι από αυτούς που δεν επιτρέπω να φωλιάσει μέσα μου η σπείρα του φόβου, αντιθέτως απαντώ αναλόγως και δεν μιλώ εκ του ασφαλούς όταν δεν υπάρχει κόστος, το έχω κάνει και με μεγάλο κόστος.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Από την ημέρα που γεννήθηκα έχω κάνει αρκετά εμβόλια που με προστάτευσαν επαρκώς, μέχρι και σήμερα. Το ίδιο θα κάνω και τώρα, διότι έχω εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα και στον άνθρωπο.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Όχι δεν έχω στερηθεί κάτι σημαντικό, ζω την κάθε στιγμή.
(Σαν κοιτάς το χθες και σκέφτεσαι το αύριο, αργείς, δεν προλαβαίνεις το σήμερα να το κάνεις τώρα).

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Πιστεύω ότι σχέσεις και αξίες, θα αλλάξουν προς το καλύτερο.
(Μη κοιτάς το δέντρο, αλλά το δάσος). Η περιπέτεια του κορονοϊού μας έκανε να καταλάβουμε πως πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή, ο σεβασμός για το συνάνθρωπό είναι η γέφυρα που μας ενώνει και μας φέρνει πιο κοντά, μας ενοποιεί, ο ένας εξαρτάται από τον άλλον.