Ιωάννα Γεωργαντά: “Αναζητώ τη συνεχή εξέλιξη και τολμώ να πω ότι πλέον ψάχνω νέες καλλιτεχνικές προκλήσεις”

“Θαυμάζω όλους τους καλλιτέχνες που είναι αληθινοί και γενναιόδωροι. Θαυμάζω έναν καλλιτέχνη που με παρασέρνει να βγάζω τον καλύτερό μου εαυτό.”

Από πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τέχνη; Θα χώριζα αυτήν την ερώτηση σε δύο μέρη. Έχω κάποιες παιδικές μνήμες να ελκύομαι από το θέατρο και να βρίσκομαι τυχαία μέσα σε κάθε θεατρική εκδήλωση του σχολείου ή και εξωσχολικών δραστηριοτήτων αλλά δεν τολμούσα να πω ότι θα ασχοληθώ με την τέχνη του θεάτρου. Όμως επίσημα άρχισα να ασχολούμαι όταν ήμουν 23 χρονών μπαίνοντας στην δραματική σχολή.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Σκέπτομαι ποια/ποιον να πρωτογράψω… Θαυμάζω όλους τους καλλιτέχνες που είναι αληθινοί και γενναιόδωροι. Θαυμάζω έναν καλλιτέχνη που με παρασέρνει να βγάζω τον καλύτερο μου εαυτό. Έχουμε πολλούς τέτοιους καλλιτέχνες γύρω μας και στο χώρο του θεάτρου/τηλεόρασης αρκεί να τους συναντήσουμε.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Φυσική εξέλιξη για την ζωή ενός ανθρώπου-καλλιτέχνη. Πριν από χρόνια πίστευα ότι αυτές οι δύο λέξεις είναι ο στόχος και η δύναμη ενός ανθρώπου. Τώρα πιστεύω πως αν προσθέσεις τη λέξη ευτυχία και αντικαταστήσεις τη λέξη καριέρα με τη φράση «δρόμος εξέλιξης» θα έλεγα πως είναι η ζωή που επιλέγει να ζήσει ένας άνθρωπος-καλλιτέχνης. Όταν φροντίζεις αυτό που αγαπάς, σε φροντίζει και αυτό.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Νιώθω πως ακόμα δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό. Η ζωή με εκπλήσσει ακόμα. Έχω δει ανθρώπους να μεταμορφώνονται εν μια νυκτί και να γεννιέται από μέσα τους μια πηγή φωτός που στη συνέχεια γίνεται τέχνη. Έχω δει νεογέννητο και μου δημιουργήθηκε η αίσθηση πως κρατάω έναν καλλιτέχνη στα χέρια μου και όπως αποδεικνύεται προς τα εκεί το πάει. Δεν νομίζω ότι παίζει και μεγάλη σημασία αν γεννιέσαι καλλιτέχνης ή αν γίνεσαι, το σημαντικό νιώθω ότι είναι: να ΕΙΣΑΙ καλλιτέχνης σε όλες τις πτυχές της ζωής σου και το να είσαι καλλιτέχνης είναι μια συνεχής εξέλιξη.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Έχω πιάσει τον εαυτό μου να λέω πολλές φορές τις παρακάτω φράσεις «Ας ζυμωθούμε λοιπόν» και «Ελάτε να παίξουμε, όχι θέατρο, ένα παιχνίδι, σαν παιδιά»

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Νιώθω τρομοκρατημένη πριν δημιουργήσω οτιδήποτε! Αυτό που προσπαθώ να κάνω όταν ζυμώνομαι με την τέχνη είναι να είμαι παρούσα 100%, άρα θα τολμήσω να πω να εμπνευστώ από τη στιγμή.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Οι συνεργάτες μου με χιούμορ μου λένε είσαι μια «Λαίλαπα με ήλιο», κι εγώ απαντώ «Υπερβολές» είμαι μια απλή «Φουρτούνα σε γάργαρα νερά»! Πέρα από αυτό… Πιστεύω ότι είμαι μια γυναίκα Καλλιτέχνης αρκετά ανασφαλής και ταυτόχρονα θαρραλέα. Αναζητώ τη συνεχή εξέλιξη και τολμώ να πω ότι πλέον ψάχνω νέες καλλιτεχνικές προκλήσεις.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Η πιο καίρια ερώτηση! Μμμ! Τα σχέδια δεν σταματούνε ποτέ. Προετοιμάζομαι για μια μεγάλη καλλιτεχνική συνέχεια! Επειδή όλα είναι ρευστά λόγω της κατάστασης που βιώνουμε όλοι, παραμένω σιωπηλή μέχρι τη στιγμή που θα γίνει.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσετε με μια φράση την υποκριτική αλλά και γενικότερα το θέατρο ποια θα διαλέγατε; «Ταξίδι στον κόσμο των ανθρώπων!»

Πιστεύετε πως δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους ή μήπως υπάρχει μια μόνιμη τάση ανακύκλωσης προσώπων και χαρακτήρων; Για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση θα ήθελα να είχα τολμήσει περισσότερο στο παρελθόν και να μπορούσα τώρα να απαντήσω! Επειδή όμως με πετυχαίνετε στη φάση της ζωής μου που τώρα αρχίζω να τολμώ πράγματα, θα έλεγα «Ουδείς αναντικατάστατος. Για όλους υπάρχει μερίδιο στη πίτα»

Στο θέατρο που σας βρίσκουμε; Πριν λίγες ημέρες αναβλήθηκε λόγω βροχής η συναυλία-αφήγηση «Pastorale» που είχαμε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, οπότε είμαστε σε αναμονή για τη νέα ημερομηνία. Είναι μια περίοδος που προετοιμαζόμαστε για την επόμενη σεζόν και φυσικά επειδή η κατάσταση είναι αρκετά μεταβαλλόμενη βρισκόμαστε σε μια αναμονή.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του polismagazino; Να είμαστε ελεύθεροι πνευματικά και σωματικά. Να ζούμε με αγάπη και να μη πάψουμε να την αναζητούμε! Καλό καλοκαίρι!