Ιουλία Μακρή: Ανθρωποκεντρική τέχνη σε Αισθήματα Χωρίς Τόπους

Παρουσιάζουμε σήμερα μία συνέντευξη της Ιουλίας Μακρή, η οποία γεννήθηκε το 1992 στην Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτη του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σύρου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι μία από τις συμμετέχουσες εικαστικούς δημιουργούς στην πρωτότυπη εβδομάδα συνάντησης τεχνών με εφαλτήριο την ποίηση του Γιώργου Αλισάνογλου που παρουσιάζει στην Θεσσαλονίκη, στην Myrό Gallery, o ανεξάρτητος εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος.

H Ιουλία Μακρή δραστηριοποιείται δημιουργικά ως εικαστικός, σκιτσογράφος και τοιχογράφος έχοντας πραγματοποιήσει 3 ατομικές και 5 ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Σύρο και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα εργάζεται ως γραφίστρια στην Dust+Cream Greece. Από Τον Σεπτέμβριο του 2017 αποτελεί ενεργό μέλος της ομάδας παραγωγής του καλλιτεχνικού φεστιβάλ «Stray Art Festival» που διοργανώνεται στην Ερμούπολη της Σύρου. Τον Οκτώβριο του 2016 συνεργάστηκε με το θέατρο Αλκμήνη όπου σχεδίασε τον ηθοποιό Γεράσιμο Σκιαδαρέση για τις προωθητικές ανάγκες της παράστασης «Εκτός Ύλης». Τον Δεκέμβριο του 2015 έγινε το τρίτο μέλος της ομάδας Rea-lly?, η οποία ιδρύθηκε το 2009 από τον Μιχάλη Κοπριτέλη και τον Πάρη Ξυνταριανό. Μαζί αναλαμβάνουν ζωγραφικές τοιχογραφίες μικρής αλλά και μεγάλης κλίμακας ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε καλλιτεχνικά φεστιβάλ (Street Art Festival Thessaloniki, Stray Art Festival, Beach Street Festival, Art Walk κ.α.). Τον Φεβρουάριο του 2015 συνεργάστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με την εταιρία Ad Axem, παίρνοντας μέρος στην ομάδα παραγωγής του WIAD Greece 2015, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ως σκιτσογράφος του συνεδρίου

Χορηγός Επικοινωνίας: Polis Magazino

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε την ενασχόληση σας με την Τέχνη;
Από τότε που έκλεισα τα 5.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Βρίσκω μεγάλο ενδιαφέρον σε μελέτη του Michael Meany (Βιολόγος-Ψυχίατρος, Νευρολόγος) που υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που μπορούν να μελετηθούν ανεξάρτητα από το περιβάλλον. Αυτό αποτελεί άμεσο επακόλουθο οποιοδήποτε χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου (η προσωπικότητα, η ευφυϊα, οι ικανότητες του κλπ) να εξαρτάται στην πραγματικότητα από το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε και εξελίχθηκε, γεγονός που καταρρίπτει τελείως την έννοια του «έμφυτου. Αντίστοιχα σημειώνει ο Daniel Goleman στο βιβλίο του “Συναισθηματική Νοημοσύνη” πως οι επιρροές που δέχεται ένας άνθρωπος στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του είναι τόσο σημαντικές και καθοριστικές που διαμορφώνουν τόσο έντονα κάποια χαρακτηριστικά και δεξιότητες του, δημιουργώντας στο τέλος την εντύπωση πως γεννήθηκε με αυτά.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Αυτή η λέξη αλλάζει και εξελίσσεται συνέχεια.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;
Νιώθω την έμπνευση όταν πλήττω. Πριν δημιουργήσω, ανυπομονώ.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Ακούραστη.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Από τις 3 μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου συμμετέχω στην ομαδική έκθεση “Αισθήματα Χωρίς Τόπους” στη Myro Gallery, ενώ στις 11 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση Opportunity for all στη Govedarou Art Gallery όπου συμμετέχω με έργο από τη σειρά «Αυτή η ανεμελιά που όλο και απομακρύνεται”. Η έκθεση θα κρατήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου και 20% των εσόδων από κάθε έργο θα διατεθεί για την ενίσχυση του έργου του Χαμόγελου του Παιδιού. Έπειτα στις 13 με 23 Δεκεμβρίου παρουσιάζω «τα Ποδαράκια» στην ομαδική έκθεση της Cheap Art στην Αθήνα.