Ιάσων Λαγουτάρης: «Το θέατρο έχει τη δύναμη να απαντήσει στα μεγάλα ερωτηματικά και τους φόβους των ανθρώπων»

Λίγο πριν ανέβει για δεύτερη σεζόν στην σκηνή του Άβατον, στο πλάι της Αλίκης Κατσαβού, στην παράσταση «Του τραγουδιού το παραμύθι», ο ταλαντούχος Ιάσων Λαγουτάρης μιλάει για το θέατρο, την εσωτερική του ανάγκη να ασχοληθεί με την υποκριτική και τα επαγγελματικά του σχέδια στο μέλλον. Απολαύστε τον!

«Του τραγουδιού το παραμύθι» παρουσιάζεται για 2η χρονιά φέτος στο Θέατρο Άβατον, κάνοντας πρεμιέρα στις 6/11. Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας; Νομίζω ότι στο θέατρο δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας. Υπάρχει όμως αυτό που λέμε στο σινάφι μας ότι η καλύτερη διαφήμιση είναι το «από στόμα σε στόμα». Εμείς δώσαμε την ψυχή μας και την αλήθεια μας και το κοινό μας αγάπησε και το διέδωσε. Κι αυτό ευελπιστούμε να γίνει και φέτος!

Ποια είναι η δυσκολία του παιδικού θεάτρου; Όπως λέει και το τραγούδι «πώς να κρυφτείς από τα παιδιά έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα….». Αυτή είναι η δυσκολία του θεάτρου για παιδιά, δεν τη σηκώνει την ψευτιά και να προσθέσω ότι πρέπει να έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας για τη διαμόρφωση των παιδιών, για την καλλιέργεια και την ψυχαγωγία τους.

Ποιος είναι ο ρόλος σου στην παράσταση και πώς θα τον χαρακτήριζες; Ο τρυφερός παλιάτσος μου, ο Άρης ο ονειροταξιδιάρης, αναζητά την ομορφιά παντού. Στο όνειρο, στη θάλασσα, στα σύννεφα η καρδιά του. Είναι σαν ταξιδιάρικη βαρκούλα που δεν φοβάται τις φουρτούνες.

Πώς είναι η συνεργασία σας με την κυρία Κατσαβού; Θα έλεγες ότι αλληλοσυμπληρώνεστε μέσα σε αυτή τη δουλειά; Με την Αλίκη Κατσαβού είμαστε σαν τον  τέντζερη που βρήκε το καπάκι! Όταν με σκηνοθετεί, είμαι πολύ προσηλωμένος και υπάκουος στις οδηγίες της. Τις υπόλοιπες ώρες με χιούμορ πάντα, τη «σκάω» για τα πρακτικά ζητήματα της δουλειάς. Έτσι, μέσα στα χρόνια αυτά που συνεργαζόμαστε, έχουμε δέσει ως ομάδα.

Τι είναι αυτό που σε φοβίζει στην εποχή μας και ποια η άμυνα σου απέναντι στο φόβο; Όπως όλους νομίζω, με φοβίζει η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα. Το όπλο μου είναι φυσικά η τέχνη μου. Το θέατρο έχει τη δύναμη να απαντήσει στα μεγάλα ερωτηματικά και τους φόβους των ανθρώπων.

Η τέχνη σου έχει λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά σε δύσκολες στιγμές της ζωής σου; Πολύ. Και σε πολλά επίπεδα. Αφενός έχω διοχετεύσει σε ρόλους, τις αγωνίες, τα όνειρα, τους φόβους μου και αφετέρου μου υπενθυμίζει ότι μέσα από τη δημιουργικότητα έχω τη δύναμη να λύσω όλα μου τα προβλήματα.

Αν σε ρωτήσουν γιατί έγινες ηθοποιός τι θα απαντήσεις; Γιατί ήταν απόλυτη εσωτερική μου ανάγκη. Νιώθω ότι έχω να πω πράγματα που μόνο μέσα από το θέατρο μπορώ να τα εκφράσω.

Νέα επαγγελματικά σχέδια στο εγγύς μέλλον; Είμαι γεμάτος ιδέες και όνειρα αλλά τα χρόνια με έμαθαν να αναζητώ και τις πρακτικές λύσεις για την πραγματοποίηση τους. Δεν έχω κάτι ανακοινώσιμο αλλά είμαι σε αναζήτηση και για ένα βραδινό έργο που να μιλάει για την εποχή μας.


Πληροφορίες παράστασης:

Παράσταση: Κάθε Κυριακή στις 11.30 το μεσημέρι

Πρεμιέρα: 6 Νοεμβρίου 2022

Τιμές εισιτηρίων: 10€ (γενική είσοδος), 5€ (άνεργοι, πολύτεκνοι)

Προπώληση Viva https://www.viva.gr/tickets/theater/tragoudiou-paramythi/