Θάνος Κωστάκης: “Οι στίχοι αντηχούν βαθύτερες πνευματικές αναζητήσεις και συναισθήματα”

Συνέντευξη του Θάνου Κωστάκη στη Λίτσα Καποπούλου

“…Θα ήθελα να απολαύσω το πρώτο μου ταξίδι με το «Με Φόβο και Πάθος» όσο γίνεται περισσότερο. Πιστεύω πως ο ήρωας του Σεναρίου Ποίησης μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς.”

«Με Φόβο και Πάθος» – ‘Ένα Σενάριο Ποίησης’: Πως εμπνευστήκατε τον τίτλο και υπότιτλο της πρώτης ποιητικής σας συλλογής; Τα ποιήματα της συλλογής αυτής πραγματεύονται δυο κορυφαία συναισθήματα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Το φόβο και τον έρωτα. Ίσως, υπό μια έννοια, αυτό είναι κάτι αντιφατικό. Από την άλλη, ζούμε στην εποχή του φόβου. Φοβόμαστε το μέλλον μας, το παρόν μας, πολλές φορές ακόμα και το παρελθόν μας. Φοβόμαστε να αντικρίσουμε τον εαυτό μας, να αποδεχτούμε ποιοι πραγματικά είμαστε, να αποφασίσουμε πως θέλουμε να ζήσουμε και τελικά τι σημαίνει ευτυχία για εμάς – και μόνον εμάς.

https://elkistis.gr/product/%CE%BC%CE%B5-%CF%86%CF%8C%CE%B2%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%AC%CE%B8%CE%BF%CF%82/?fbclid=IwAR1AN5kN-Q1vjtl1p5avUHnqxCg-p9yO_KpmJSfMxXWsvKpH1xw-7eB86Hs

Και κάπου εκεί, στα σκοτεινά, φυτρώνει ένας σπόρος έρωτα. Και είναι λες κι αντί να χρειάζεται φως αυτός ο σπόρος για να ανθίσει, είναι αυτός που ανάβει τελικά το φως μες στο έρεβος. Όλα αυτά, αν τα δεις με τα μάτια της φαντασίας, δεν μπορεί παρά να σε κάνουν να πιστέψεις πως εκτυλίσσονται στο πιο απίθανο σενάριο ζωής. Κι όμως, για πολλούς αυτό το σενάριο δεν είναι παρά μια αλήθεια.

Πότε ξεκινήσατε να εξωτερικεύετε τις σκέψεις, ιδέες σας αποτυπώνοντάς τες στο χαρτί; Από παιδί θα έλεγα. Θυμάμαι πως ήμουν μαθητής στις αρχές του γυμνασίου όταν για πρώτη φορά ονειρεύτηκα να γράψω το δικό μου παραμύθι με πειρατές. Και από τότε ξεκίνησε η σχέση μου με το χαρτί. Παραμύθια, ιστορίες, στιχάκια γέμιζαν τα νεανικά μου σημειωματάρια. Τώρα πια, με την έκδοση του βιβλίου: «Με Φόβο και Πάθος: Ένα Σενάριο Ποίησης» αισθάνομαι πως η σχέση αυτή επισημοποιήθηκε.

Στην ποιητική σας συλλογή υπάρχει μια έντονη και έντεχνη θεατρικότητα. Μ’ αυτόν τον τρόπο: θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες σας; Εκδηλώνετε την αγάπη και την κλίση σας στην Υποκριτική Τέχνη; Ή και τα δύο; Ή και κάτι πέρα από αυτά; Αν αγαπάς βαθιά το θέατρο και την τέχνη, δε μπορείς να το κρύψεις. Δεν θες να το κρύψεις. Είναι το οξυγόνο σου. Είναι αδύνατο να υπάρχεις χωρίς ή μακριά από αυτό. Κι αν για κάποιο λόγο αναγκαστείς να το κάνεις, μαραίνεσαι. Πρόσθετα, πιστεύω πως η θεατρικότητα είναι έμφυτο και αυθόρμητο στοιχείο και σε καμία περίπτωση επιτηδευμένο. Και επειδή η αγάπη είναι και πρέπει να είναι μεταδοτική, ευελπιστώ πως η δική μου αγάπη, για το θέατρο και την τέχνη, να διαπερνάει τις χάρτινες σελίδες του «Με Φόβο και Πάθος» και να φωλιάζει στην ψυχή του κάθε αναγνώστη.

Ποια τα συναισθήματά σας κατά την δημιουργία των ηρώων του έργου σας και την έκφραση της έμπνευσής σας και ποια όταν το πήρατε ολοκληρωμένο ως βιβλίο στα χέρια σας; Οι στίχοι αντηχούν βαθύτερες πνευματικές αναζητήσεις και συναισθήματα. Μαζί με τον ήρωα του Σεναρίου Ποίησης «Με Φόβο και Πάθος» ταξιδέψαμε -και ταξιδεύουμε ακόμα- με ύψιστο προορισμό το βίωμα της ευτυχίας, μέσα από άλλοτε ταραγμένα, θολά και σκοτεινά νερά του μυαλού και άλλοτε μέσα σε πελάγη φωτός και αλήθειας. Η στιγμή που πήρα στα χέρια μου ως βιβλίο το «Με Φόβο και Πάθος», ήταν συγκινητική όπως αξίζει στη στιγμή που το παιδικό σου όνειρο πραγματοποιείται. Μπορεί να μην έχει πειρατές βέβαια, αλλά πιστεύω πως η ποιητική συλλογή αυτή κρύβει ένα σεντούκι με θησαυρούς αλήθειας για τον καθένα μας.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια για τη Λογοτεχνία και την Τέχνη γενικά; Θα ήθελα να απολαύσω το πρώτο μου ταξίδι με το «Με Φόβο και Πάθος» όσο γίνεται περισσότερο. Πιστεύω πως ο ήρωας του Σεναρίου Ποίησης μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς. Ανυπομονώ να ακούσω εντυπώσεις, σχόλια, προβληματισμούς από όλους όσοι επιλέξουν να το διαβάσουν και να ακούσω πως βίωσε καθένας ξεχωριστά τους στίχους του. Για τα επόμενα λογοτεχνικά μου βήματα, θα ήθελα να μην πω πολλά προς το παρόν καθώς θεωρώ πως οι στιγμές είναι στιγμές «Με Φόβο και Πάθος». Ένα νέο δημιούργημα πάντως – πεζό αυτή τη φορά- δουλεύεται ήδη, και νιώθω πολύ δημιουργικός. Εύχομαι σε όλους μας, κάθε μέρα που ξημερώνει να είναι αφορμή για λίγη τέχνη παραπάνω στη ζωή μας. Ελπίζω να τα καταφέρουμε γιατί το έχουμε ανάγκη!

Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Καλοτάξιδο το πρώτο σας πνευματικό παιδί και Καλή Επιτυχία στους στόχους σας.