Η Φιλαρμονική Λουτρακίου παρουσιάζει το πρωτότυπο συμφωνικό έργο για τη Μάχη της Περαχώρας του συνθέτη Σπύρου Προσωπάρη

Πλατεία Ταξιαρχών, Περαχώρα – Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση η Φιλαρμονική Λουτρακίου ανέθεσε στο διακεκριμένο αρχιμουσικό και συνθέτη Σπύρο Προσωπάρη τη σύνθεση ενός πρωτότυπου συμφωνικού μουσικού έργου για την ανάδειξη της ιστορικής Μάχης της Περαχώρας, το οποίο θα παρουσιάσει σε ειδική τελετή στην Πλατεία Ταξιαρχών στην Περαχώρα, την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη Μάχη της Περαχώρας (26 και 27 Σεπτεμβρίου 1822) και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο εκείνη, καθώς αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της μακραίωνης τοπικής ιστορίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της.  Σ’ αυτήν αναφέρονται σε επιστολές και στα απομνημονεύματά τους πολλοί από τους διακεκριμένους Αγωνιστές της Εθνεγερσίας του ’21, γεγονός που αναδεικνύει τη μεγάλη προσφορά της στον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων για ελευθερία.

Το έργο αποτελείται από αφηγηματικά μέρη και συνολικά 18 μουσικά κομμάτια. Η μουσική σύνθεση προορίζεται για Συμφωνική Μπάντα, Κοντραμπάσο, Πιάνο, Μέτζο Σοπράνο, Βαρύτονο και Μικτή Τετράφωνη Χορωδία με τη συμμετοχή αφηγητή και είναι βασισμένο σε ποίηση Ελλήνων δημιουργών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα και πρωτότυπα κείμενα και τραγούδια του δάσκαλου και ερευνητή, Νικόλαου Γεωργίου.

Σολίστ

Mezzo Soprano: Μαίρη Έλεν Νέζη

Βαρύτονος: Διονύσης Σούρμπης

Αφηγητής: Αλέξης Κωστάλας

Συμμετέχει η Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Αττικής Choremus

Μουσική προετοιμασία: Κωνσταντίνος Γιώτης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου

Πιάνο: Κατερίνα Λιάτα

Μουσική Διεύθυνση: Πελοπίδας Μαυρόπουλος

Εικαστικό: Έλσα Στουρν

Το έργο θα ηχογραφηθεί και θα κινηματογραφηθεί με σκοπό την αναμετάδοση του.

Συνολική διάρκεια: 75 λεπτά.

Είσοδος ελεύθερη

Διοργάνωση: Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της επιτροπής Ελλάδα 2021, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού & της Περιφέρειας Πελοποννήσου