Η Φαίδρα Εγγλέζου συμμετέχει στην εικαστική έκθεση “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ” στην Govedarou Art Gallery

Η Govedarou Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, την επιμέλεια της οποίας φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη https://nikolenakalaitzaki.wordpress.com [email protected]

Συμμετέχετε στην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, στην Govedarou Art Gallery. Περιγράψτε μας το έργο με το οποίο συμμετέχετε και μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας ως προς τη δημιουργία του. Δεν είσαι ένας· είσαι ένα σώμα στρατού. Μια στιγμή κάτω από τον ήλιο φωτίζεται ένα από τα πρόσωπά σου. Κ’ ευτύς σβήνει κι ανάβει άλλο, νεώτερό σου, ξοπίσω σου. Η ράτσα σου είναι το μεγάλο σώμα, το περασμένο, το τωρινό και το μελλούμενο. Εσύ είσαι μια λιγόστιγμη έκφραση, αυτή είναι το πρόσωπο. Εσύ είσαι ο ίσκιος, αυτή το κρέας. …Ευτύς ως γεννήθηκες, μια νέα πιθανότητα γεννήθηκε μαζί σου, ένας λεύτερος σκιρτημός τρικυμίζει τη μεγάλη ζοφερή καρδιά του σογιού σου. Φέρνεις, θες δε θες, ένα νέο ρυθμό. Μια νέα επιθυμία, μια νέα Ιδέα, μια θλίψη καινούρια. Θες δε θες, πλουτίζεις το πατρικό σου το σώμα. …Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Tο τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Πολέμησε να δώσεις νόημα στ’ ασυνάρτητα παλέματα του ανθρώπου. …Ποιο είναι το χρέος μας; Ν΄ ανασηκώσουμε το κεφάλι από το κείμενο, μια στιγμή, όσο αντέχουν τα σπλάχνα μας, και ν΄ αναπνέψουμε το υπερπόντιο τραγούδι. Να σμίξουμε τις περιπέτειες, να δώσουμε νόημα στο ταξίδι, να παλεύουμε ακατάλυτα με τους ανθρώπους, με τους θεούς και με τα ζώα, κι αργά, υπομονετικά, να μολώνουμε μέσα στα φρένα μας, μελούδι από το μελούδι μας, την Ιθάκη.

Τα παραπάνω αποσπάσματα από το σπουδαίο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, «Ασκητική», αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για το έργο μου, που φέρει τον τίτλο «Μαζί σαν ένα». Η πρόθεσή μου είναι, μέσα από τα πρόσωπα που διακρίνονται στο φόντο – άλλα έντονα και άλλα αμυδρά – να υπογραμμίσω τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η γενιά του κάθε ανθρώπου για τον ίδιο, και μέσα από την κεντρική μορφή που κοιτάζει προς τα πάνω, να τονίσω την ανάγκη του να αναζητά το νόημα της ζωής, ξεπερνώντας τα όρια που του επιβάλει η εφήμερη φύση του.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Αδυνατώ να εντάξω τα έργα μου σε κάποιο συγκεκριμένο ρεύμα ή κίνημα. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα, είναι ο κάθε καλλιτέχνης να μπορεί να εκφράζει τη δική του αλήθεια, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, πέρα από ταμπέλες. Προσωπικά εκφράζομαι μέσω της παραστατικής ζωγραφικής και προσπαθώ στα έργο μου να προσδίδω ένα νόημα, το οποίο για τον κάθε θεατή ενδεχομένως να είναι διαφορετικό, ανάλογα με τις δικές του προσλαμβάνουσες.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Οτιδήποτε μου κινήσει το ενδιαφέρον – όπως είναι μία ιστορία, ένα βιβλίο που θα διαβάσω, μία εικόνα που θα δω φευγαλέα ή ακόμη και ένα πρόσωπο – μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εμένα. Ωστόσο αυτό που επιδιώκω πάντα, είναι το θέμα που θα επιλέξω να έχει ένα προσωπικό νόημα για εμένα.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Ενώ θαυμάζω πολλούς καλλιτέχνες και προσωπικότητες του χώρου – όπως είναι για παράδειγμα η Φρίντα Κάλο – το έργο μου, δεν έχει επηρεαστεί από εκείνους, καθώς θεωρώ πως ο κάθε εικαστικός εκφράζει τον εαυτό του μέσα από το έργο του.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα είναι να κατορθώνω να βρίσκω τρόπους να επικοινωνώ το έργο μου με το κοινό, και να εξακολουθώ να εκφράζομαι μέσα από την Τέχνη.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Οι προσωπικότητες με τις οποίες θα ήθελα να συνομιλήσω από τον χώρο της Τέχνης είναι πολλές, με τη Φρίντα Κάλο να είναι αδιαμφισβήτητα μία από αυτές. Ο δυναμισμός με τον οποίο η ίδια αντιμετώπιζε τη ζωή και την Τέχνη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμένα, και θα αποτελούσε μία εξαιρετική αφορμή για συζήτηση.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Ένα έργο Τέχνης, αποτελεί το μέσο έκφρασης των ιδεών, των βιωμάτων, των σκέψεων και των συναισθημάτων του δημιουργού του, με αποτέλεσμα να συνιστά ένα αναπόσπαστο κομμάτι του. Η άμεση και άρρηκτη αυτή σχέση, πιστεύω πως χτίζεται κατά τη διάρκεια της δημιουργίας, όπου ο καλλιτέχνης περνώντας σημαντικό χρόνο με το έργο του, το ανακαλύπτει εκ νέου, ανταποκρινόμενος συνεχώς στις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται, με απώτερο στόχο να το ολοκληρώσει, και να το αφήσει στη συνέχεια να χαράξει τη δική του πορεία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Πρόθεσή μου είναι να αξιοποιώ την κάθε ευκαιρία ενασχόλησής μου με την Τέχνη – είτε αυτή προέρχεται μέσα από το Πτυχίο μου στη Ζωγραφική από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, είτε μέσα από το Μεταπτυχιακό μου στις Μουσειακές Σπουδές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – καθώς αυτό αποτελεί για εμένα βασικό ζητούμενο και επιτακτική ανάγκη.

Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου (6 – 9:30 μ.μ.)

Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2022 

Govedarou Art Gallery,
Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου 5 (πρώην Ανθέων), στάση Γεωργίου, Τ.Κ: 54645, Θεσσαλονίκη,
Τ.: 2314015613, www.govedaroufineartgallery.com,
[email protected] 

https://www.facebook.com/govedarouartgallery/

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Κυριακή κλειστά

Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr