Η ζωγράφος Εύα Νικολακάκη συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

Bio: Η Ζωγράφος Νικολακάκη Ευαγγελία είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας με βαθμό πτυχίου άριστα στο τμήμα ζωγραφικής. Επιβλέπων καθηγητής ο κ. Χρόνης Μπότσογλου. Παρακολούθηση στο εργαστήριο γλυπτικής με καθηγητή τον κ. Νικόλαο Τρανό.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ Ατομική έκθεση στο Δήμο Ρεθύμνου στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων (2005) Και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις : 1)Με το επιμελητήριο εικαστικών στην Τεχνόπολη στο  Γκάζι τα έτη 2008 και 2009 2) Στην Φορτέτζα Ρεθύμνης  στα πλαίσια εκδηλώσεων του Δήμου 2008  3) Με το Δίκτυο Εικαστικών Ηρακλείου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου τα έτη 2010, 2011 και 2012 . 4) Στον Δήμο Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου. Αύγουστος 2013  5) Στο Μουσείο  Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Κρήτης (2014)  6)Στο Χαμπτονς της Νέας Υόρκης, Σεπτέμβριος 2015. 7) Στον χώρο τέχνης “Ισόγειο” στην Κηφισιά σύμπραξη τριών καλλιτεχνών  Μάρτιος 2017  8) Στο πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο Ηρακλείου, Σεπτέμβριος (2019) 9) Στην Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, Αύγουστος-Σεπτέμβριος (2020)  10) “Αύγουστος”, διαδικτυακή ομαδική έκθεση Αύγουστος 2020. 11) Στην “ArteVision Gallery” στην Αθήνα,  Οκτώμβριο 2020  και Ιούνιο 2021 12)] Στην “Art Place Gallery” του Κυριάκου Πεταλίδη, Κολωνάκι, Οκτώμβριος 2020 και Μάιος-Ιούνιος 2021. Επίσης έχει εικονογραφήσει τα εξώφυλλα 6 βιβλίων.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Με δελέασε ο τίτλος της έκθεσης γιατί τα τοπία μου έχουν ακριβώς αυτό τον σκοπό. Να αποτυπώσω το φως της Ελληνικής γης και το έντονο μπλε! Τα τοπία μου είναι εμπνευσμένα από τη νήσο Χρυσή, νότια της Ιεράπετρας στην Κρήτη απ’ όπου και κατάγομαι.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Ειμαι περισσότερο ανθρωποκεντρική και στα τοπία μου κεντρικό θέμα είναι οι κορμοί των δέντρων στους οποίους βλέπω εγκλωβισμένα σώματα. Στα έργα αυτά υπάρχουν λυρικά και μεταφυσικά στοιχεία. Συνεχίζω με πάθος να εξελισσω τη δουλειά μου και να αποτυπώνω στον καμβά μου ότι μου προκαλεί το ενδιαφέρον και με αγγίζει αισθητικά. Για εμένα η τέχνη είναι μια συνεχής αναζήτηση…

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετοί σπουδαίοι σύγχρονοι καλλιτέχνες που σίγουρα θα αφήσουν το στίγμα τους.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Η τέχνη γεννιέται μέσα από την εσωτερική αναζήτηση και αυτό συμβαίνει όταν ο καλλιτέχνης βιώνει έντονα συναισθήματα. Μέσα από τις δύσκολες εποχές που ζούμε οι καλλιτέχνες γίνονται πιο παραγωγικοί.

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας;) Το εικαστικό έργο για εμένα δεν πρέπει να είναι ακατανόητο, αλλά να έχει μια αμεσότητα με τον θεατή. Μεταξύ έργου και φιλοτεχνου πρέπει να αναπτύσσεται μια σχέση τέτοια στον οποία θα υπάρχει μια αλληλεπίδραση. Το έργο έλκει το βλέμμα και ο θεατής αισθάνεται, ερμηνεύει και επικοινωνεί με αυτό.

Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ
www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr