Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS παρουσιάζει τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Μπάμπη Πυλαρινού «Σημεία ονείρων»

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS παρουσιάζει τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Μπάμπη Πυλαρινού με τίτλο «Σημεία ονείρων». «Σημεία ονείρων» είναι μια συλλογή έργων ζωγραφικής που μοιάζουν με τα όνειρα που αφηγούμαστε στον ψυχαναλυτή για να μπει λίγο φως στο σκοτεινό δωμάτιο του εαυτού μας.

Με αφορμή κάθε έργο, η ποιήτρια Νόνη Σταματέλου εμπνέεται και γράφει ένα πεζό ή ένα ποίημα το οποίο το συνοδεύει. Εξαίρεση αποτελεί το έργο «Είν’ ο πατέρας μου γιατρέ» όπου έγινε το αντίθετο, το ποίημα αποτέλεσε την αφορμή να δημιουργηθεί το ζωγραφικό έργο.

Διάρκεια Έκθεσης έως: Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2022

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3Sd3L3r

Λίγα λόγια για την έκθεση

Τα έργα έχουν ζωγραφιστεί ψηφιακά, σε υπολογιστή με γραφίδα αντί για πινέλο και έχουν τυπωθεί σε βαμβακερό χαρτί αρχειακού τύπου εγγυημένο για τα χρώματα για τα επόμενα 250 χρόνια. 

«Σημεία ονείρων» είναι μια συλλογή έργων ζωγραφικής που μοιάζουν με τα όνειρα που αφηγούμαστε στον ψυχαναλυτή για να μπει λίγο φως στο σκοτεινό δωμάτιο του εαυτού μας. Επισκεφθήκαμε τον ψυχαναλυτή όταν μέσα στο σκοτάδι χτυπήσαμε στο κομοδίνο και πονάει το καλάμι ακόμα. Μήπως μας γιατρέψει τον πόνο από τη σύγκρουση με το «κομοδίνο». Όνειρα που είδαμε αλλά, όταν ξυπνήσαμε τα είχαμε ξεχάσει, και χάθηκαν μέσα στη βουή της καθημερινότητας. Κι ύστερα, κάποια στιγμή, ανασύρθηκαν, όταν είδαμε κάτι στον πραγματικό κόσμο.  Τι άλλο είναι η ζωγραφική από τη δισδιάστατη εικονο-«ποίηση» του ασυνειδήτου του ζωγράφου, που είναι ευχής έργον αν είναι κομμάτι από το κοινό μας ασυνείδητο; Ένας τρόπος να στοχαστούμε μαζί πάνω στην τραγικότητα της ζωής. Αφορμή για συν-κίνηση και κοινωνία.

«Σημεία» στη γλώσσα της καινής διαθήκης σημαίνει θαύματα.

Λίγα λόγια για τον Μπάμπη Πυλαρινό

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1966. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ζωγραφίζει, δημιουργεί υπαίθριες εγκαταστάσεις ζωγραφικής, εικονογραφεί βιβλία, δημιουργεί με τη ζωγραφική του ταινίες animation, αγιογραφεί φορητές εικόνες και τοιχογραφικά σύνολα σε εκκλησίες. Έργα του κοσμούν πολλά σχολικά βιβλία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Διδάσκει βυζαντινή ζωγραφική μέσω διαδικτύου και διά ζώσης στην Αθήνα, στο Παρίσι και στη Ζάκυνθο στην Sommerakademie Griechenland (SOAK). Τα έργα του παρουσιάζονται στην Αθήνα στο ατελιέ του (Πλατεία Μητροπόλεως 11), στο Παρίσι (Rivoly 59 gallery, Melkert gallery, Desmos gallery) και στη Ζάκυνθο. www.pilarinos.gr | Πορτρέτο Μπάμπη Πυλαρινού, photo credit: Vicky Psychogiou

Λίγα λόγια για την ποιήτρια Νόνη Σταματέλου

Γεννήθηκε στο χωριό Τσουκαλάδες Λευκάδας τον Μάιο του 1960. Πτυχιούχος της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ, υπηρέτησε  33 χρόνια στη Β/θμια εκπαίδευση. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές. «Παιχνίδι αιχμηρό» ,εκδόσεις Gutenberg ,Αθήνα 2008, «Σε πύρινη τροχιά», εκδόσεις Τυπωθήτω Αθήνα 2012, «Έλλειψη χώρου», εκδόσεις Μελάνι, Αθήνα 2015 και «Λόγω βροχής» εκδόσεις Οδός Πανός, Αθήνα 2017 και «Ερημία των καιρών», εκδόσεις Οδός Πανός, Αθήνα 2020. Ποιήματα και στίχοι της έχουν μελοποιηθεί σπ’ τους συνθέτες Τάσο Καρακατσάνη, Μάρθα Μεναχέμ και Πάττυ Καλού. Συνεργάστηκε με τους εικαστικούς Σοφία Βλάχου, Παντελή Σταματέλο, Αικατερίνη Λαμπροπούλου και Μπάμπη Πυλαρινό. Κείμενά της δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και ημερολόγια.