Βίκυ Σγουρέλλη: “Η λέξη «αυθεντικότητα» είναι αυτή που με εκφράζει και ως άνθρωπο και ως συγγραφέα”

“Επιθυμία μου ως παιδαγωγός του Learn Only Via Empath είναι να συνεχίσω να διδάσκω, ως εκδότης να γίνει ο οίκος Books with Shoes μια όαση παιδικότητας με πολλούς συγγραφείς και ως συγγραφέας να συνεχίσω να γράφω ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί.”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Ξεκίνησα να γράφω από πολύ μικρή ηλικία. Ήμουν ένα παιδί που απολάμβανε την μοναχικότητα και δημιουργούσε τους δικούς του φανταστικούς κόσμους. Η συγγραφή για εμένα ήταν μια διέξοδος καθώς μεγαλώνοντας συνειδητοποιούσα ότι ο κόσμος μας δεν ήταν τόσο αγγελικά πλασμένος όσο πίστευα. Οι γονείς πάντα θέλουν να προστατεύουν τα παιδιά τους και δημιουργούν ένα πέπλο προστασίας το οποίο καθώς το παιδί μεγαλώνει αρχίζει να ξεσκεπάζει και βλέπει τον κόσμο όπως είναι. Δυστυχώς, το πέπλο αυτό καλύπτει και την εξερεύνηση του εαυτού του παιδιού που είναι το πιο επώδυνο ταξίδι από όλα με κορύφωση την περίοδο της εφηβείας. Η συγγραφή αλλά και η ανάγνωση ποικίλων λογοτεχνικών και επιστημονικών έργων ήταν μια παρηγοριά κατά τη διάρκεια της εφηβείας μου. Αποφάσισα να εκδώσω πρόσφατα, πριν δυο χρόνια ένα βιβλίο με στόχο να βοηθήσει τα παιδιά από μικρή ηλικία να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να μάθουν να τον διαχειρίζονται και να αναγνωρίσουν τις δυνατότητές τους, γιατί όλοι μας έχουμε δυνατά στοιχεία, απλά πρέπει να δοθούν τα ερεθίσματα εσωτερικά και εξωτερικά ώστε να τα ανακαλύψουμε. Αυτός είναι ο στόχος των βιβλίων μου που αριθμούν τα οχτώ μέχρι στιγμής και συνεχίζουμε ακάθεκτοι.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Θα έλεγα ότι η λέξη «αυθεντικότητα» είναι αυτή που με εκφράζει και ως άνθρωπο και ως συγγραφέα. Αυτά τα δύο δεν νομίζω ότι πρέπει να διαχωρίζονται.
Πιστεύω πολύ στην αυθεντικότητα των ανθρώπων. Είναι ένα γνώρισμα που σπάνια το διακρίνει κανείς σήμερα.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Ναι. Η έμπνευση είναι κάτι που έρχεται απροειδοποίητα και φεύγει αναπάντεχα. Μπορεί να έρθει ακόμα και την ώρα που οδηγώ. Τότε σταματώ στην άκρη το δρόμου και ηχογραφώ τις σκέψεις μου. Οι πιο δημιουργικές μου ώρες είναι από τα μεσάνυχτα και μετά. Έχει απόλυτη ησυχία και ως ανήσυχο πνεύμα κοιμάμαι ελάχιστες ώρες την ημέρα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Θα έλεγα ότι μοιάζω με τη θάλασσα, όπως όλοι μας πλέον σε αυτούς τους καιρούς που διανύουμε. Άλλες φορές γαλήνια και άλλες φορές τρικυμιώδης. Απολαμβάνω να δημιουργώ. Είναι κάτι που με ολοκληρώνει ως άνθρωπο. Να εντοπίζω τι λείπει και να καλύπτω το κενό ακόμα και εάν απευθύνεται σε ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας μας. Τα βιβλία μου για παράδειγμα είναι μοναδικά στο είδος τους το ίδιο και ο εκδοτικός οίκος Books with shoes (http://www.bookswithshoes.gr) . Είναι αυτό το κομμάτι του παζλ που λείπει από την ελληνική παιδική λογοτεχνία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Το μέλλον είναι το πιο αβέβαιο πράγμα στον κόσμο. Όμως δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε. Και η ελπίδα είναι πάντα τα παιδιά. Από εκεί πηγάζει και η αγάπη μου στην παιδική λογοτεχνία. Είμαι εκπαιδευτικός και οτιδήποτε πράττω θέλω να ελπίζω ότι είναι προς όφελος των παιδιών. Επιθυμία μου ως παιδαγωγός του Learn Only Via Empath είναι να συνεχίσω να διδάσκω, ως εκδότης να γίνει ο οίκος Books with Shoes μια όαση παιδικότητας με πολλούς συγγραφείς και ως συγγραφέας να συνεχίσω να γράφω ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί. Και όλα αυτά να συνεχίσω να τα εξασκώ από το μέρος μου, την αγάπη μου, τη Χίο!

Βιογραφικό

Η Βίκυ Σγουρέλλη είναι ιδρύτρια του πρότυπου κέντρου διαφοροποιημένης εκμάθησης Αγγλικών Learn Only Via Empathy (L.O.V.E. English and Greek), Καθηγήτρια Αγγλικών/Παιδαγωγός/Συγγραφέας, υπεύθυνη εκδοτικού οίκου Books with shoes/ Εκδότρια και αρθρογράφος του περιοδικού Unspotted.

Συγγραφικό Έργο

– Μέμορι: Ο κλειδοκράτορας της μνήμης και το αιώνιο μυστικό του δε θυμάμαι- Εικονογράφηση Μάριος Ιωαννίδης
– Τη Νύχτα που τα παπούτσια ζωντανεύουν- Εικονογράφηση Μαρία Καρατζά
– Η ευχή της πικραλίδας (σε ελληνικά και αγγλικά)
– Είμαι τοξικό σκουλήκι;
– Τα βασίλεια των Αγγλοχρόνων και ο be – Εικονογράφηση Μανώλης Κοτρώτσιος
– Ποιητική συλλογή «Το Τέρας μέσα μου»
– Δεν είμαι πριγκίπισσα!- Εικονογράφηση Βιβή Μαρκάτου

Όλα είναι εκδόσεις «Books with Shoes»