Ανδρέας Χαραλάμπους: “Στις μέρες μας η κοινωνία έχει χάσει πλέον την ανθρωπιά, την αγάπη, τον αλληλοσεβασμό, την εκτίμηση… Στερούμεθα ιδανικά και ηθικές αξίες!”

Ο Ανδρέας Χαραλάμπους, Ηθοποιός / Εκπαιδευτικός, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Εγκλεισμός στο σπίτι… απ’ τον περασμένο κιόλας Μάρτη… Κρατάω πάντα τη θετική όψη της όλης κατάστασης που βιώνουμε, όσο βέβαια γίνεται και όσο είναι εφικτό! Διαβάζω και γράφω πολύ, ασχολούμαι με πράγματα που παλιά δεν είχα την ευκαιρία ή το χρόνο να ασχοληθώ και να “γνωρίσω” από κοντά… Αυτά μπορεί να είναι και πράγματα απλά που όμως μου δίνουν εκείνη τη στιγμιαία έστω χαρά. Επίσης βόλτες έξω στη φύση, στη θάλασσα ή ακόμα και στο κέντρο! Τώρα όλη αυτή η πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση σίγουρα δεν μας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα. Μας κυριεύει μοναξιά, λύπη που δεν μπορεις να κάνεις κάτι που θέλεις και όποια ώρα θέλεις και κάποιες φορές αγανάκτηση ίσως από τον τρόπο που μας επιβάλλεται όλο αυτό… Όμως πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και δυνατοί ελπίζοντας και αδημονώντας κάτι καλύτερο!

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Δυστυχώς σε όλους αυτούς τους τομείς που είπατε καθώς και σε πολλούς άλλους, ανέκαθεν υπήρχε το φαινόμενο της βίας σε όλες τις μορφές! Είναι ο,τι πιο φρικτό, αισχρό και απάνθρωπο… Ειδικά στις μέρες μας η κοινωνία έχει χάσει πλέον την ανθρωπιά, την αγάπη, τον αλληλοσεβασμό, την εκτίμηση… Στερούμεθα ιδανικά και αξίες…Ξεπεσμός και παρακμή! Κυρίως όταν ακούς ότι κάποιοι άνθρωποι, συνάδελφοι και μη, φέρθηκαν με αυτό τον αναίσχυντο τρόπο σε κάποιους άλλους, ενώ τους είχες πολύ ψηλά και τους θαυμαζες, τώρα πέφτεις απ’ τα σύννεφα!

“Λυπάμαι και αγανακτώ ταυτόχρονα γιατί έχει αμαυρωθεί το θέατρο εξαιτίας αυτών των ανθρώπων! Το θέατρο ήταν και είναι χώρος ιερός!”

Πρέπει να επέλθει η κάθαρση, η λύτρωση έστω και τώρα! Να μη ρίχνονται ευθύνες σε άλλους και να μη βρίσκουν “γελοία και κίβδηλα” ελαφρυντικά! Οχι δεν έχω υποστεί κάποια μορφή βίας ούτε στο χώρο μου ούτε στη ζωή γενικά!

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Πιστεύω στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και όταν έρθει η σειρά μου “Θέλω να πιστεύω” ότι θα το κάνω! Ας ευχηθούμε ότι όντως θα είναι για καλό μας!

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Ο εγκλεισμός, μου έχει στερήσει κυρίως την επαφή με τους αγαπημένους μου, αυτη τη μεγάλη αγκαλιά που θέλεις να δώσεις αλλά δεν τη δίνεις λόγω της κατάστασης, το χαμόγελο και το γέλιο κάποιες φορές και σίγουρα μας έχει στερήσει όλους τα επαγγελματικά μας πλάνα, τους στόχους μας! Μου έλειψε πολύ το θέατρο (και επί σκηνής και επί τη θέαση)! Τουλάχιστον έχουμε εκτιμήσει και δώσαμε μεγάλη αξία σε κάποια πράγματα που μέχρι πρότινος τα θεωρούσαμε δεδομένα και δεν τα εκτιμούσαμε όσο θα πρεπε πριν έρθει όλο αυτό!

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Τηλεργασία…. Απρόσωπη αλλα αναγκαία…τουλάχιστον στη παρούσα φάση! Δεν μπορείς να έχεις το ζήλο, το μεράκι, το πάθος αυτό που σου βγαίνει αυθόρμητα στην κανονική τρέχουσα εργασία! Ας ευχηθούμε λοιπόν σύντομα επιστροφή στην κανονικότητα, επιστροφή στο χαμόγελο και στη χαρά, επιστροφή στη δημιουργικότητα, επιστροφή στη ζωή!