Αλκιβιάδης Κανίδης: «Χρειάζεται σεβασμός και αγάπη για να διατηρηθεί ένα συγκρότημα»

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο

Ένα από τα μέλη του ταλαντούχου συγκροτήματος ΕΚΜΕΚ, ο Αλκιβιάδης Κανίδης μας μιλάει για την πορεία του συγκροτήματος, τα νέα σχέδια, αλλά και το πόσο εύκολα είναι να διατηρηθεί ένα συγκρότημα, στην Ελλάδα σήμερα.

  • Γιατί ΕΚΜΕΚ; Πώς προέκυψε το όνομα του συγκροτήματος;

Όταν φτιάξαμε την μπάντα το 2009 δοκιμάσαμε κατά διαστήματα διάφορα ονόματα αλλά δε μας κάθισε ποτέ κανένα, μέχρι που ο Σάκης, ο πιανίστας μας, είχε την ιδέα για το «Εκμεκ». Μας άρεσε πολύ γιατί ήταν χαρακτηριστικό, μικρό και οικείο κι έτσι το κρατήσαμε.

  • Πώς πήρατε την απόφαση να έρθετε από το βορρά στο νότο και ποιες οι αλλαγές;

Έγινε κάπως φυσικά και με τον χρόνο του όλο αυτό. Δεν ήτανε μόνο καλλιτεχνικοί οι λόγοι. Όσο κι αν αγαπώ την Θεσσαλονίκη κάποια στιγμή αισθάνθηκα πως είχα περπατήσει τους δρόμους της περισσότερες φορές από όσες θα ήθελα. Δεν κατέβηκα αμέσως, γιατί ήθελα να φτιάξω τις κατάλληλες συνθήκες και κυρίως ήθελα να έχω ανθρώπους δικούς μου εδώ που να ξέρω πως θα στηρίξουν και θα βοηθήσουν. Πήρε χρόνο αλλά έγινε γλυκά αυτή η κατάβαση. Η ενέργεια της Αθήνας εμένα μου αρέσει πολύ.

  • Πείτε μου δυο λόγια για το επερχόμενο λαιβ σας στις 9/2.

Είμαστε πολύ ανυπόμονοι για την εμφάνιση της Παρασκευής 9 Φλεβάρη, και το Caja de Musica είναι ένας πολύ όμορφος καινούριος χώρος. Πάντα περιμένουμε με μεγάλη χαρά τις εμφανίσεις, αυτήν όμως λίγο παραπάνω καθώς θα παίξουμε και τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο. Φυσικά θα παίξουμε και τα παλιά, και μια φροντισμένη επιλογή από διασκευές.

  • Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα συγκρότημα στην Ελλάδα του σήμερα;

Έχουν τα πάνω και τα κάτω τους, αλλά σε γενικές γραμμές ούτε η δισκογραφία, ούτε οι εμφανίσεις είναι στην καλύτερη στιγμή τους. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται οικονομικά και αυτό αποτυπώνεται παντού. Παρ’ όλα αυτά τίποτα δε μπορεί να αλλάξει την ανάγκη μας να δημιουργούμε και να μοιραζόμαστε αυτό που φτιάξαμε. Αυτή είναι η δουλειά, η χαρά και το χρέος μας ως καλλιτέχνες.

  • Τι μουσική σας χαρακτηρίζει σαν συγκρότημα και τι σας λέει το κοινό στα λάιβ σας;

Θεωρώ πως ανήκουμε σε αυτό που λέμε ελληνικό τραγούδι, που δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ μόνο ένα πράγμα. Ήμασταν όμως πάντα ένα περίεργο κράμα εμείς, γιατί είμαστε εξωστρεφείς στη μουσική και εσωστρεφείς στον στίχο μας. Αυτή η αντίφαση είναι τελικά η ταυτότητα μας και εμένα αυτό μου αρέσει πολύ. Το ότι το κοινό στα λάιβ περνάει καλά οφείλεται νομίζω σε δύο λόγους. Ο ένας είναι πως έχουμε βάλει όση φαντασία μπορούσαμε στο στήσιμο του προγράμματος και ο άλλος είναι πως μας αρέσει εμάς τους ίδιους αυτό που παίζουμε εκεί πάνω, οπότε όσο κλισέ κι αν ακούγεται, το κοινό το αντιλαμβάνεται και αντιδρά.

  • Πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί ένα συγκρότημα στο πέρασμα των χρόνων;

Χρειάζεται σεβασμό, θαυμασμό και αγάπη. Ήμασταν τυχεροί γιατί όλα αυτά υπήρχαν πάντα μέσα στην μπάντα και τους μουσικούς που πέρασαν από αυτήν.

  • Πώς ονειρεύεστε τους ΕΚΜΕΚ στο μέλλον;

Διαρκώς δημιουργικούς και συχνά ευτυχείς. Που πρακτικά σημαίνει να γράφουμε τραγούδια και να τα μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους.

  • Τι ετοιμάζετε δισκογραφικά;

Το τέταρτο μας άλμπουμ είναι έτοιμο, αλλά δε θα κυκλοφορήσει όλο με τη μία. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το πρώτο single με τίτλο «Πες τα σε μένα», που το τραγουδάμε παρέα με την Πέννυ την Μπαλτατζή. Λίγο αργότερα θα βγούνε δύο ακόμη single με τα βίντεοκλιπ τους, που ετοιμάζουμε με μια υπέροχη ομάδα κινηματογραφιστών, και ύστερα θα κυκλοφορήσει ολόκληρο το άλμπουμ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ανυπόμονοι να το μοιραστούμε.

Πληροφορίες

Caja de Musica

Σινώπης 27 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα 115 27

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 στις 22:00

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 694 516 6085