Αλεξάνδρα Μπίλλα: “Δεν νοείται πολιτισμός σε μια χώρα χωρίς παιδεία. Είναι δύο πόλοι ανάπτυξης και ταυτόχρονα στοιχεία εθνικής ταυτότητας”

Η Αλεξάνδρα Μπίλλα, Καλλιτέχνης – Καλλιτεχνικό εργαστήρι “ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ ART”, τοποθετείται στο polismagazino.gr για τον Πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.

“…Δεν μπορεί να διανοηθεί μέλλον χωρίς καλλιτέχνες. Ειναι η ειδοποιός διαφορά σε έναν επίπεδο κόσμο. Ο καλλιτέχνης αφιερώνει τον εαυτό του σε όλους είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα, μια διακεκριμένη μορφή στον απέραντο και μαγικό χώρο της τέχνης!”

Γενικό Lockdown. Αναγκαίο ή όχι; Είναι μια ερώτηση με πολλές παγίδες. Όλοι ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή η αγορά και συγκεκριμένα το λιανικό εμπόριο, η εστίαση και γενικά η οικονομία του κράτους εξαιτίας του γενικού Lockdown αιμορραγεί.
Από την άλλη μεριά πάλι η αυστηρή εφαρμογή του Lockdown σώζει ζωές! Είναι από τα λίγα όπλα που έχουμε για την άμυνά μας. Φτάνει να τηρηθούν σωστά! Έτσι εάν βάλουμε σε μια ζυγαριά και τα δύο, αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή!!! Αυτή δεν διαπραγματεύεται με τίποτα! Άρα είμαι υπέρ της εφαρμογής!

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Δεν νοείται πολιτισμός σε μια χώρα χωρίς παιδεία. Ειναι δύο πόλοι ανάπτυξης και ταυτόχρονα στοιχεία εθνικής ταυτότητας! Η συνύπαρξή τους είναι απαραίτητη! Το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο! Άρα το μέλλον του πολιτισμού όχι μόνο Πανελλαδικά αλλά Παγκόσμια έχει άμεση σχέση με την παιδεία! Εάν επενδύσουμε σε αυτήν τότε έχουμε ελπίδες για την αναβίωση και τη συνέχιση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς!!!

Αγκαλιαζω: μια λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Αρκετά πράγματα που τα θεωρούσαμε δεδομένα έπρεπε να έρθουν αυτές οι περίεργες καταστάσεις για να καταλάβουμε πόσο απαραίτητα και σημαντικά ήταν στην ζωή μας! Η αγκαλιά ως ένδειξη αγάπης είναι πλέον από τα απαγορευμένα σε πάρα πολλούς ανθρώπους δυστυχώς!ΑγκαλιάΖΩ σημαίνει υπάρχω σημαίνει αγαπώ σημαίνει ΖΩ! Η μόνη ελπίδα είναι ότι αυτή η περίοδος θα είναι σύντομης διάρκειας!

Φόβος – Απώλεια υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητα σας; Όποιος επικαλείται ότι δεν έχει αισθανθεί τη λέξη “φόβος” το λιγότερο που κάνει είναι να ψεύδεται! Πόσο μάλλον τώρα που ο φόβος και η απώλεια ειναι δύο έννοιες που καραδοκούν για τον καθένα από εμάς! Ζούμε με την ελπίδα ότι εμείς θα είμαστε από τους τυχερούς!!!!

Μάσκα. Ήρθε για να μείνει; Απ’ ό,τι φαίνεται μπορεί να δείχνει κωμικό αλλά έχει δόση αλήθειας! Η ύπαρξή της είναι απαραίτητη! Σώζει ζωές!Είναι σημαντικό να ακούμε τη γνώμη των ειδικών!

Καλλιτέχνης: ως ευαίσθητη ψυχή,”υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Αυτό που χαρακτηρίζει έναν καλλιτέχνη είναι η υπέρμετρη ευαισθησία του για όλα τα θέματα ανεξάρτητα! Είναι πρώτα απ’ όλα μία κατάθεση ψυχής σε όλα αυτά που τον απασχολούν. Κρυβει ένα φιλοσοφικό υπόβαθρο για τις ανολοκλήρωτες υπάρξεις και προσπαθεί ταυτόχρονα να βρει τις ισορροπίες προς την ολοκλήρωση! Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει ελπίδα επιβίωσης για το αύριο γιατί ο καλλιτέχνης δεν έχει μάθει να συμβιβάζεται με κανέναν και τίποτα! Πόσο μάλλον τώρα που τα πράγματα έχουν δυσκολέψει! Είναι πολυτέλεια πλέον και το λέω με πολλή θλίψη, κάποιος να ασχολείται με την καλλιτεχνία όταν λείπουν βασικά πράγματα επιβίωσης!

Μουσεία Gallery,Θέατρα, Μουσικές σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι να είναι ανοιχτά με λίγα άτομα έτσι ώστε και οι καλλιτέχνες να βιοποριστούν αλλά και οι φιλότεχνοι να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την οποιαδήποτε μορφή τέχνης, είτε αυτό λέγεται θέατρο, είτε έργα τέχνης πίνακες ζωγραφικής, γλυπτα είτε μουσικές σκηνές και άλλα!

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Επειδή κι εγώ ένας καλλιτέχνης είμαι όσο κι αν είναι βαρύ το φορτίο αυτό, θα πω ότι δεν μπορεί να διανοηθεί μέλλον χωρίς καλλιτέχνες. Ειναι η ειδοποιός διαφορά σε έναν επίπεδο κόσμο. Ο καλλιτέχνης αφιερώνει τον εαυτό του σε όλους είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα, μια διακεκριμένη μορφή στον απέραντο και μαγικό χώρο της τέχνης!
Είμαι ευγνώμων για αυτό που με προίκισε η φύση! Ζω και αναπνέω με αυτό και δεν θα πάψω ποτέ να πιστεύω ότι είναι η λύση στα δύσκολα του καιρού μας! Αυτό είναι το αντίδοτό μου! Η απεριόριστη εκτίμηση στην Τέχνη! Και θα τελειώσω αφού πρώτα σας ευχαριστήσω για την τιμή αυτη, ότι “η Τέχνη είναι ένα παιχνίδι!!! Αλίμονο σε αυτόν που την βλέπει σαν καθήκον”.