Αθανασία Κιφοκέρη: “Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη δύσκολη περίοδο να βρίσκουμε εναλλακτικές έτσι ώστε να μην αισθανόμαστε μοναξιά και δυστυχία”

Η Αθανασία Κιφοκέρη Εκπαιδευτικός, συγγραφέας τοποθετείται στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Δεν είναι εύκολο να περνάς όλη την ημέρα μέσα στο σπίτι λες και είσαι φυλακισμένος. Ωστόσο εφόσον αυτό μας έχουν επιβάλει και γίνεται για έναν καλό σκοπό για να προστατευτούμε εμείς οι ίδιοι αλλά και οι γύρω μας από αυτό τον αόρατο εχθρό έχω συμβιβαστεί. Μέσα στο σπίτι διαβάζω πολλά βιβλία, γράφω ιστορίες, βλέπω ταινίες τακτοποιώ τις ντουλάπες και την βιβλιοθήκη μου. Έχω βάλει ένα πρόγραμμα. Συνεπώς δεν αισθάνομαι ανία και μελαγχολία αντίθετα αισθάνομαι πως κάνω πράγματα που εάν δεν περνούσα τόσες ώρες στο σπίτι δεν θα έκανα, άρα νιώθω δημιουργική και χρήσιμη.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε;
Φυσικά, δεν μπορώ να δω τα αγαπημένα μου πρόσωπα αυτό είναι κάτι που με έχει στεναχωρήσει. Το αντιμετωπίζω με εναλλακτικούς τρόπους όπως επικοινωνώ μαζί τους με την βοήθεια της τεχνολογίας μέσω skype και αυτό λειτουργεί ως υποκατάστατο. Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι να βρίσκουμε εναλλακτικές έτσι ώστε να μην αισθανόμαστε μοναξιά και δυστυχία.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Είμαι λίγο επιφυλακτική να σας πω την αλήθεια γιατί έχω ακούσει στις ειδήσεις σε μεμονωμένα περιστατικά πως υπήρξαν αρνητικές επιδράσεις. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι ανασφάλεια και να μην έχω αποφασίσει ακόμη τι θα κάνω.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Τον τελευταίο καιρό πράγματι ακούμε συνεχώς για περιστατικά βίας που συμβαίνουν γύρω μας. Κυρίως τα μέσα προβάλλουν πολύ έντονα τη βία στον καλλιτεχνικό χώρο. Δεν εντυπωσιάστηκα ακούγοντας αυτά τα περιστατικά γιατί κατά καιρούς είχα ακούσει για άσχημα περιστατικά που συνέβαιναν στο χώρο της τέχνης βέβαια δεν περίμενα να είναι τόσο ακραία. Αυτά που άκουσα με σόκαραν και με τρόμαξαν. Εγώ ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχω υποστεί κάποια μορφή βίας. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι οι διαπροσωπικές και οι επαγγελματικές μου σχέσεις μετράνε χρόνια οπότε τα άτομα που συναναστρέφομαι τα γνωρίζω πολύ καλά. Είμαι τυχερή μέχρι τώρα.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Είμαι κι εγώ μια εργαζόμενη που εργάζεται με τηλεργασία καθώς είμαι νηπιαγωγός σε σχολείο και τα μαθήματα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά γεγονός που κατά τη γνώμη μου υποβαθμίζει την ποιότητα και την αξία της διδασκαλίας. Ωστόσο αυτό θεωρώ ότι έπρεπε να γίνει, είναι το πιο ορθό καθώς θα ήταν επικίνδυνο για όλους μας να είμαστε σε μια τάξη, οι εκπαιδευτικοί με 20 παιδιά. Γενικότερα όμως η τηλεργασία και η αναστολή εργασιακών συμβάσεων θα οδηγήσει σε οικονομικά αδιέξοδα και πολλοί άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα γεγονός που με λυπεί και με στεναχωρεί.