Έφη Ρευματά: “Η αρχαία τραγωδία σαν παραμύθι” Ένα ξεχωριστό σεμινάριο στον πολυχώρο +αίσθημα στο Μοναστηράκι 

Γραφει η Έλενα Διβόλη

Η Εφη Ρευματά είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης ενω με επιτυχία εχει καταφέρει να διδάσκει τις εμπειρίες τις απο τον μαγικό κόσμο του θεάτρου, μέσα απο σεμιναριακούς κύκλους. Αυτην την περίοδο ξεκίνησε ένα σήμαντικό πρόγραμμα πάνω στο αρχαίο δράμα και στην κάθαρση που μας προτείνουν οι αρχαίοι τραγικοί μας ποιητές. Για δέυτερη χρονιά συνεργάζεται με το φιλόξενο “κύτταρο “Πολιτισμού τον πολυχώρο +αίσθημα που με σεβασμό και ποιότητα προτείνει μεθόδους και σεμινάρια τέχνης έκφρασης και επικοινωνίας.

Διδάσκεις ένα σεμινάριο για το Αρχαίο δράμα. Μίλησέ μας για τη σημασία του αρχαίου δράματος στη σημερινή εποχή. Οι αρχαίοι τραγικοί σήμερα είναι περισσότερο απαραίτητοι από ποτέ. Το τριαδικό σχήμα ύβρις – άτη- δίκη, που αποτελεί το ηθικό υπόβαθρο της τραγωδίας, είναι διαχρονικό. Η ύβρη, η έπαρση οδηγεί στον όλεθρο, επιφέρει την άτη, την τιμωρία και η τάξη επανέρχεται με τη δίκη, το θρίαμβο της δικαιοσύνης. Οι ελληνικές τραγωδίες καταπιάστηκαν με τα μεγάλα ανθρωπολογικά προβλήματα, του πολέμου, της ειρήνης, της δικαιοσύνης γι’ αυτό και σήμερα έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη να τις μελετάμε ξανά και ξανά. Ας μην ξεχνάμε πώς άνθησαν τον 5ο αιώνα π.Χ. τότε που η δημοκρατία στους κλασσικούς χρόνους της Αρχαίας Αθήνας, έβαζε τα θεμέλια της και αποτελούσαν διδαχή και οδηγό για την άμεση συμμετοχή των πολιτών στα κοινά ζητήματα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να ανατρέξουμε πάλι στην αρχαία τραγωδία, να τη συνδέσουμε με τη σύγχρονη πραγματικότητα, να προβληματιστούμε και να βρούμε τη διέξοδο μέσα από την «κάθαρση», που μας προτείνουν οι αρχαίοι τραγικοί σε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την σύγχρονη ανθρωπότητα.

Έχεις συνδέσει με πολύ ευφυή τρόπο το παραμύθι με το Αρχαίο Δράμα. Σε τι μπορεί να μας βοηθήσει αυτός ο συσχετισμός; Τα θέματά τους οι αρχαίοι τραγικοί, τα αντλούσαν από τους μύθους και τις διδαχές και ήταν ευρέως διαδεδομένα, στην αρχαία Ελλάδα μέσα από τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Πίνδαρο. Οι ραψωδοί – ανάμεσα τους και ο Όμηρος -απήγγειλαν αυτούς τους μύθους όρθιοι με ένα ραβδί στο χέρι σαν να λένε ένα παραμύθι. Σήμερα, προφανώς και λόγω της διαχρονικότητας αυτών των κειμένων, η αρχαία τραγωδία έχει αποκτήσει μια βαρύνουσα σημασία, όμως τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται είναι μύθοι, παραμύθια. Εμείς προσπαθούμε μέσα από το συγκεκριμένο σεμινάριο να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, να αφαιρέσουμε τον σημερινό βαρύγδουπο τίτλο της τραγωδίας που συναντάμε πολλές φορές ως δημοσιογραφικό τίτλο σε άσχημες ειδήσεις και να αφεθούμε στους μύθους της, χωρίς όμως να ξεχνάμε το ηθικό δίδαγμα της.

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο; Απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες ηθοποιούς; Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε όλους. Διαβάζουμε τους μύθους και τους συνδέουμε μεταξύ τους. Αναγνωρίζουμε τη διαφορετικές μορφές ενός χαρακτήρα σε διαφορετικές τραγωδίες. Δε χρειάζεται κάποιος να είναι ηθοποιός, για να ανακαλύψει πώς δεν υπάρχει η έννοια του καλού και του κακού ήρωα στην τραγωδία. Η Κλυταιμνήστρα έχει κι αυτοί τα δίκια της και η Ηλέκτρα τα άδικα της. Προσπαθούμε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτούς τους ήρωες, τις προθέσεις τους, τους λόγους που τους οδηγούν στις πράξεις τους. Δεν μας ενδιαφέρει να «παίξουμε» την τραγωδία όσο να διηγηθούμε τους μύθους της, μέσα από την ανάλυση της προσωπικότητας των ηρώων της.

Τι διάρκεια έχει το σεμινάριο και πώς θα ολοκληρωθεί; Το σεμινάριο αποτελείται από 12 δίωρες συναντήσεις και θα ολοκληρωθεί με μια παρουσίαση ενός πολύ όμορφου παραμυθιού που αφορά τους μύθους της αρχαίας τραγωδίας και την πορεία των ηρώων της.

Στις μέρες μας ζούμε μια αγριότητα και ταυτόχρονα οι μύθοι στους οποίους βασίζεται το αρχαίο δράμα έχουν επίσης μια αγριότητα. Πώς μπορεί να συνδέονται αυτά τα δύο μεταξύ τους; Τα θέματα των μύθων της αρχαίας τραγωδίας τα συναντάμε δυστυχώς και σήμερα όλο και περισσότερο: Πόλεμος (Πέρσες, Επτά επί Θήβας), Φόνοι (Χοηφόροι, Ηλέκτρα), Δολοπλοκίες (Αγαμέμνονας, Ιφιγένεια), Διωγμοί (Τρωάδες), Δίκαιο (Αντιγόνη, Ιφιγένεια), Αιμομιξία (Οιδίποδας), Έπαρση (Βάκχες), Εκδίκηση (Μήδεια).

Όλα αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη να διαβάσουμε ξανά τις τραγωδίες, να βρούμε τη σύγχρονη, καθημερινή δική μας «κάθαρση».

Για πληροφορίες που αφορούν  το συγκεκριμένο σεμινάριο μπορεί κάποιος να απευθηνθεί στον πολυχώρο +αίσθημα Αθηνάς 30-Μοναστηράκι και στα τηλεφωνα 2114061830 -6933293229 -6977082020

http://synaisthimatikhdialektikh.com