Έργα της Ιφιγένειας Παπαγεωργίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας με την Επίμονη Τέχνη & την “Στάση Ζωής 2”

Δημόσια θέα με ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ σε στάσεις λεωφορείων και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας. Το polisfreepress θέτει μία σειρά ερωτήσεων με σκοπό μια πιο προσωπική γνωριμία με τους αγαπημένους μας Επίμονους καλλιτέχνες οι οποίοι απαντούν για τη δική τους ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.

Ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Εθελοντικών Δράσεων Δήμου Φλώρινας, Μιχαήλ Ευαγ. Χάτζιος ανεφέρει σχετικά: “Η Τέχνη συναντά και αλλάζει την καθημερινότητα στην πόλη της Φλώρινας. Η καλλιτεχνική ομάδα της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ με ιδρύτριά της εμπνεύστρια & επιμελήτρια την εικαστική καλλιτέχνις Χρύσα Μπαρζόκα, έρχεται στην Φλώρινα καλεσμένη της Αντιδημαρχίας Εθελοντικών Δράσεων του Δήμου. Με την εικαστική δράση “Στάση Ζωής” 2, έργα καλλιτεχνών εγνωσμένης αξίας, μεταξύ αυτών και της συμπατριώτισσας μας, κυρίας Βιολέτας Γαζέα -Σαλβαρίνα, τοποθετούνται και κοσμούν στάσεις αστικών λεωφορείων της πόλης. Με αυτόν τον τρόπο
δρόμοι της Φλώρινας μετατρέπονται σε μια μόνιμη έκθεση, που αναβαθμίζει την αισθητική και φέρνει την Τέχνη δίπλα στον κάθε πολίτη. Η ομορφιά και η αισθητική ΕΠΙΜΕΝΕΙ και νικά!”

Ποια είναι η χρωματική, ή η θεματική σύνδεση του έργου σας με τη ζωή και την πόλη της Φλώρινας; Ποια τεχνική και ποια θεματολογία σας πρόκειται να συναντησουμε; Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν είχα την τύχη να επισκεφτώ την όμορφη πόλη της Φλώρινας, επομένως και η σύνδεση του έργου μου με την πόλη είναι καθαρά διαισθητική. Γνωρίζω ότι η Φλώρινα είναι μια πόλη που αγαπά τις τέχνες και τον πολιτισμό, και δε φοβάται να καινοτομήσει για αυτό επέλεξα να δημιουργήσω ένα έργο σύγχρονης τέχνης, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του Intuitive Painting. Μέσω αυτής της τεχνικής, και με τις έντονες “ανεβαστικές” αποχρώσεις που χρησιμοποιώ, ελπίζω να προσφέρω μια προοπτική που αντικατοπτρίζει την πνευματική και πολιτιστική πλούσια παράδοση της πόλης, ενσωματώνοντας σύγχρονες προσεγγίσεις στην τέχνη.

Ποιος από τους εν ζωή καλλιτέχνες, σάς εκφράζει εικαστικά; Είναι τόσοι πολλοί οι καλλιτέχνες εν ζωή που θαυμάζω που θα ήταν δύσκολο να τους αναφέρω όλους, αλλά μερικοί από αυτούς που αγαπώ ιδιαίτερα και πιθανότατα έχουν επηρεάσει το έργο μου είναι η Flora Bowley, που η τεχνική της Intuitive Painting μου έδωσε το κίνητρο να εξερευνήσω τη διαισθητική πλευρά της ζωγραφικής, η Kasia Clarke με πίνακες που είναι τοπία της ψυχής, η Anna Rolskaya και από Έλληνες καλλιτέχνες σίγουρα ο Σταύρος Δίτσιος, ο οποίος είναι επίσης από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη μας.

Ποια θεωρείτε οτι είναι η ανώτερη των αξιών σας; Θα έλεγα ίσως η αγάπη και η ενσυναίσθηση, καθώς πιστεύω ότι η ικανότητα να αγαπάμε και να συναισθανόμαστε τους άλλους είναι ουσιώδης. Η αγάπη μας καθοδηγεί να είμαστε γεμάτοι συμπόνια και ανοικτοί στην εμπειρία των άλλων, δημιουργώντας έτσι έναν κόσμο με αλληλεγγύη και συναισθηματική σύνδεση.

Ποιος ο λόγος έμπνευσης και συνεργασίας σας με την Επιμονή Τέχνη; Παρακολουθούσα τη δράση της Επίμονης Τέχνης εδώ και καιρό και πρόσφατα είχα την τύχη να γίνω ένα από τα νεώτερα μέλη της. Είναι μια δυναμική ομάδα με ενεργή πολιτιστική δράση στην πόλη μας, και όχι μόνο, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμένα. Η συμμετοχή μου στην ομάδα αυτή θα μου δώσει τη δυνατότητα να εκφράσω ακόμα περισσότερο τον καλλιτεχνικό μου εαυτό και να συνεισφέρω στον πολιτιστικό βίο της περιοχής μας.

Ποια από τα πρότζεκτ της Επίμονης Τέχνης αγαπήσατε περισσότερο & γιατί; Αν και θαυμάζω όλα τα πρότζεκτ της Επίμονης Τέχνης θα ξεχώριζα περισσότερο το συναρπαστικό εικαστικό πρότζεκτ στις στάσεις λεωφορείων της Θεσσαλονίκης, μια επανάσταση χρωμάτων και τέχνης στη μετά covid-19 εποχή. Επίσης τις εικαστικές εκθέσεις στο γυάλινο του Κήπου των Γλυπτών της Νέας Παραλίας, ένας υπέροχος τρόπος να ομορφύνει ακόμη περισσότερο η παραλία της πόλης μας, ένα μέρος που απολαμβάνω να επισκέπτομαι συχνά στις βόλτες μου.

Τι τίτλο θα δίνατε σε αυτοβιογραφία σας; Ονειροναύτης: Ένα ταξίδι στον κόσμο της Αυτογνωσίας μέσω της Τέχνης.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει ζήσει η ανθρωπότητα; Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι το να χάσω κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Οι μεγαλύτερες τραγωδίες που βίωσε η ανθρωπότητα θεωρώ ότι προκλήθηκαν από την ανεξέλεγκτη τάση των ανθρώπων να συγκρούονται και να υπονομεύουν την ειρήνη με τον πόλεμο, καθώς και οι διαμάχες μεταξύ τους που γίνονται αγνοώντας τα κοινά τους και εστιάζοντας σε αντιπαραθέσεις και διαφωνίες.

Πιστεύετε ότι η Τέχνη μπορεί να κάνει καλύτερο τον κόσμο; Αυτή είναι μια από τις προσωπικές μου πεποιθήσεις και ο λόγος που δημιουργώ. Πιστεύω ότι η Τέχνη μπορεί να κάνει καλύτερο τον κόσμο σε όλα τα επίπεδα, να ανυψώσει την ανθρώπινη εμπειρία. Χωρίς την τέχνη, η ανθρώπινη ζωή θα ήταν απελπιστικά άδεια και ανούσια.

Θα σκεφτόσασταν να χαρίσετε κάποιο έργο σας για Φιλανθρωπικό σκοπό & αν ναι σε ποιόν; Το να χαρίσω κάποιο έργο μου σε Φιλανθρωπικό ίδρυμα είναι κάτι που σίγουρα θα ήθελα και ελπίζω να κάνω στο άμεσο μέλλον, καθώς θεωρώ πως η τέχνη μπορεί να επιφέρει θετική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων. Ειδικά έχοντας ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τα παιδιά θα ήθελα να δωρίσω τα έργα μου σε ιδρύματα που φροντίζουν παιδιά, όπως τα παιδικά χωριά, τα ορφανοτροφεία ή τα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Επίμονη Τέχνη: Ιδρυση – Καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra
https://www.facebook.com/epimonitexni
Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr