Έκλεψε τις εντυπώσεις η “Ελευθερία του καλλιτέχνη”

Μία εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα έκθεση Τέχνης εγκαινιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, προκαλώντας σχόλια και συζητήσεις. Πρόκειται για το νεότερο προτζεκτ του δραστήριου εικαστικού επιμελητή Πάρη Καπράλου, “Η ελευθερία του  καλλιτέχνη“, που στεγάζεται στην γκαλερί “Arte Visione”, στην πλατεία Κολιάτσου. Ο επιμελητής συνεργαστηκε με 17 γλύπτες, ζωγράφους, χαράκτες και installation artists, τους οποίους ενθάρρυνε να αναλάβουν δράση ή και να παρουσιάσουν έργα τους εντελώς προσωπικά, ακόμα και τέτοια που διαφοροποιούνται από το ύφος των έργων για τα οποία τους γνωρίζει το ευρύτερο κοινό.

Μανώλης Πέντες, “Καρφί στον τοίχο”, μικτή τεχνική σε καμβά

Το Polis Magazino παρεβρέθηκε στα εγκαίνια και συνομίλησε με συντελεστές της πρωτότυπης έκθεσης και επισκέπτες.

Η εννοιολογική τέχνη και η Αφαίρεση είχαν την τιμητική τους την βραδυά των εγκαινίων. Οι πίνακες της Σίσσυ Εισαγγελέα, ένα εννοιολογικό έργο του αφαιρετικού ζωγράφου Μανώλη Πέντε, που απεικονίζει ένα καρφί σε έναν καμβά, και μία τετράδα πινάκων της κας. Άντας Αναστασοπούλου, και τα μινιμαλιστικά χαρακτικά της Ηλεκτρας Μάιπα, έκλεψαν την παράσταση και βρέθηκαν στα χείλη όλων όσων ζητήσαμε να μας αναφέρουν τι τους εντυπωσίασε περισσότερο.

Ο επιμελητής και διοργανωτής της έκθεσης κ. Πάρης Καπράλος (κέντρο) και η χαράκτρια Αγγελική Αντωνέα (δεξιά) με φόντο τα έργα της.

Ιδιαίτερη εντύπωση και σχόλια προκαλεσαν τα αφαιρετικά χαρακτικά της κας. Αγγελικής Αντωνέα, καθώς επίσης η ζωγραφική σε αποξηραμένα φύλλα φίκου της κας. Όλγας Κοτσιρέα. Από τα παραστατικά έργα της έκθεσης ξεχώρισε όλων η έγχρωμη μορφή του Κρητικού ζωγράφου Κώστα Κουνάλη.

Σε όλη την διάρκεια των εγκαινίων, ακούραστη, φιλοτέχνησε τα πορτραίτα όσων θέλησαν να συμπράξουν μαζί της, η γνωστή αθηναία ζωγράφος Γεωργία Μπλιάτσου. Ζωγραφίζοντας μονάχα με το αριστερό χέρι, και χρησιμοποιώντας ως οδηγό την αφή και όχι την εικόνα, η κα. Μπλιάτσου στην συνέχεια χάρισε τα πορτραίτα σε όσους αποτέλεσαν την αφορμή να εργαστεί στην δράση που είχε επιλέξει να δείξει. Τέλος, εντύπωση έκανε στους πιο ενημερωμένους επισκέπτες η συμμετοχή στην έκθεση έργων καθαρής γεωμετρικής αφαίρεσης της Θωμαΐδας Φέκα, καθώς, όπως μας είπαν, “σπανίως στις αθηναϊκές γκαλερί βλέπουμε αυτό το είδος τέχνης“.

Η ζωγράφος Γεωργία Μπλιάτσου φιλοτεχνεί το απτικό πορτραίτο του επίσης γνωστού αθηναίου εικαστικού Σπύρου Ρωμάνου, ο οποίος επισκέφτηκε την έκθεση.

Εμπνευση για την διοργάνωση της έκθεσης άντλησα από ένα κείμενο του φιλόσοφου θεωρητικού της Τέχνης Herbert Read, στο οποίο σημειώνεται: ‘Το μέλλον της τέχνης εξαρτάται από την προσωπική ευτυχία. Η ευτυχία, στο πεδίο της τέχνης, σημαίνει εργασία: την ικανότητα να δημιουργείς κάτι κοντινό στην επιθυμία σου. Καθένας είναι εν δυνάμει καλλιτέχνης, και αυτή η δυνατότητα είναι μεγάλης κοινωνικής σημασίας’“, επισήμανε ο κ. Καπράλος σε δήλωση του στο περιοδικό μας στην διάρκεια των εγκαινίων.

Στην έκθεση -η οποία διαρκεί μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου- συμβάλλουν με έργα και δράσεις τους οι εικαστικοί Κική Γρίβα, Σπύρος Μεγαλογένης, Ειρήνη Λιούμη, Κώστας Κουνάλης, Σίσσυ Εισαγγελέα, Μανώλης Πέντες, Θωμαΐς Φέκα, Κατερίνα Κονδύλη, Γιούλα Τσιάντη-Παπαδοπούλου, Ηλέκτρα Μάιπα, Χαρά Μπογιατζή, Αγγελική Αντωνέα, Όλγα Κοτσιρέα, Άντα Αναστασοπούλου, Μαρία Μηλιώτη, Γεωργία Μπλιάτσου, Αρλίνα Κοτσιφάκη-Παλαμήδη.

Κώστας Κουνάλης, “Μορφή”, ελαιογραφία σε καμβά.

H έκθεση στον χώρο τέχνης Arte Visione (Πηλίου 5, πλατεία Κολιάτσου) είναι επισκέψιμη κατά τις ημέρες / ώρες: Δευτέρα 11:30 – 16:00, Τρίτη 16:00 – 20:30, Τετάρτη 11:30 16:00, Πέμπτη & Παρασκευή 16:00 – 20:30 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Polis Magazino