«Άπειρες Μορφές 3»: Όταν η τέχνη ανασυνθέτει τον κόσμο από τα θραύσματά του

Ο επιμελητής τέχνης Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες  από την Ελλάδα και το εξωτερικό σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση “Άπειρες Μορφές 3” και να τιμήσετε με την παρουσία σας τα εγκαίνιά της την Πέμπτη 22 Μαΐου ώρες 19:00 – 22:00.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα στο χώρο τέχνης  Chili Art Gallery  (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, Αθήνα) και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr).

Η έκθεση, που διερευνά τη μεταμορφωτική δύναμη του upcycling ως καλλιτεχνικής πρακτικής που, μέσα από την επαναχρησιμοποίηση άχρηστων υλικών, συνδέει τη λαϊκή δημιουργία με τη σύγχρονη εννοιολογική τέχνη, αναστοχάζεται την αξία, τη μνήμη και την ταυτότητα στον μεταβιομηχανικό κόσμο και αναδεικνύει την τέχνη ως πεδίο πολιτικού και πολιτισμικού διαλόγου, παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία προσεγγίσεων τέχνης. Ο επισκέπτης θα δει εγκαταστάσεις, εικαστικές κατασκευές, σύγχρονη γλυπτική, αλλά και ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, video art, που καθιστούν την επίσκεψη στην έκθεση μία ξεχωριστή εμπειρία.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων στο επιμελητικό κείμενο:Η πρακτική της καλλιτεχνικής επαναχρησιμοποίησης υλικών, γνωστή ως upcycling, συνιστά ένα αισθητικό και ιδεολογικό πεδίο που ενώνει τη λαϊκή δημιουργία με τη σύγχρονη εννοιακή τέχνη. Αντικείμενα που έχουν απολέσει τη λειτουργικότητά τους εντάσσονται σε νέα μορφοπλαστικά συμφραζόμενα, επιτελώντας μια μεταμόρφωση που δεν είναι μόνο υλική αλλά και εννοιολογική. Από τα παραδοσιακά αμερικανικά κιλίμια των Amish έως τα εμβληματικά έργα του Simon Rodia και τις ντανταϊστικές παρεμβάσεις του Marcel Duchamp, το upcycling καθίσταται μια κριτική προσέγγιση απέναντι στη μαζική παραγωγή και την εμπορευματοποίηση του αντικειμένου.Η ανάδυση του πολιτικού υποκειμένου εντός της πράξης της συναρμολόγησης καθίσταται εμφανής στα έργα του Romuald Hazoumé, όπου η αφρικανική μνήμη διασταυρώνεται με τα κατάλοιπα της δυτικής καταναλωτικής κουλτούρας. Ο Jeff Wassmann, με τη δημιουργία ενός φανταστικού καλλιτεχνικού γενεαλογικού αφηγήματος, και ο Max Zorn, με τη χρήση ταπεινών υλικών σε αστικά περιβάλλοντα, διευρύνουν τις εκφάνσεις αυτής της πρακτικής.Το upcycling, ως δημιουργική ανακύκλωση με υψηλή συμβολική φόρτιση, επανατοποθετεί το άχρηστο στην καρδιά της καλλιτεχνικής πράξης και στοχάζεται κριτικά την υλικότητα, τη μνήμη και την αξία εντός της μεταβιομηχανικής συνθήκης.Πέρα από την υλική και εμπράγματη πρακτική, η τέχνη λειτουργεί διαχρονικά ως ένας εννοιολογικός μηχανισμός ανατροφοδότησης του ανθρώπινου πολιτισμού, επεξεργαζόμενη θεμελιώδη ζητήματα που επανέρχονται με ποικίλες μορφές: την ύλη και τη φθορά, τη μνήμη και τη λήθη, την ανάγκη για νόημα. Η σύγχρονη αναμέτρηση με το παλιό -αυτό που κάποτε ήταν συνηθισμένο αλλά πλέον έχει ξεχαστεί και συχνά γίνεται αντιληπτό ως ανοίκειο- επαναφέρει, υπό νέα συμφραζόμενα, αρχετυπικά ερωτήματα περί δημιουργίας, αξίας, και της θέσης του ανθρώπου στον κόσμο.“.

Στην έκθεση έχουν συμβάλλει με τα έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Φώτης Παπαγεωργίου, Yanzi Zou, Μαρία Χάνιου, Themis von Woellwarth Lauterburg, Χρήστος Ροζάκης, Tsvetana Jeffery, Δόμνα Παναγοπούλου, George Zarkadas, Ελένη Πρωτογέρου, Νίκη Ρουμπάνη, Ανδρέας Κάματζης, Σπύρος Λεμονιάς, Μαρία Λέκκου, Φωτεινή Μάμαλη, Ελένη Χατζηγεωργίου, Μιχαήλ-Νεκτάριος Κομπορόζος, Γιώργος Σαρρής, Απόστολος Βαφέας, Έριδα Τσουρή, Εύα Αναστόπουλου, Νικόλαος Σπανός, Βασίλης Μαργινούδης, Γιώργος Νικολάου.

Για την έκθεση έχει εκδοθεί δίγλωσσος (στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) αναμνηστικός κατάλογος-βιβλίο, διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες δωρεάν.

Ώρες/Μέρες: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 19.00, Σάββατο 11.00 – 15.00. Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά

H έκθεση θα διαρκέσει Πέμπτη 22 – Σάββατο 31 Μαΐου 2025

Instagram #infiniteformsinart

Facebook @artgrid.gr 

Σχετικά με την σειρά εκθέσεων “Άπειρες Μορφές”

Οι “Άπειρες Μορφές” είναι μια σειρά διεθνών εκθέσεων σε σύλληψη του εικαστικού επιμελητή Πάρη Καπράλου που διερευνά την εμπράγματη και εννοιολογική ανακύκλωση του ανθρώπινου πολιτισμού στη τέχνη. Η σειρά ξεκίνησε το 2023 και θα παρουσιάζει μία έκθεση ετησίως, με στόχο τη προβολή των καλλιτεχνών που παράγουν έργα δημιουργικής επανάχρησης ή/και που με τα έργα τους διερευνούν την επανεννοιολόγηση / νέας νοηματοδότησης στοιχείων και εικόνων του Πολιτισμού στο ευρύτερο κοινό.

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Επιμελητής Τέχνης, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, εκδότης του Arts & Antiques CCR, και συνιδρυτής της ARTgrID. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011.Έκτοτε χει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 200 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Αναλυτικά: https://artgrid.gr/paris-kapralos/

Σχετικά με την ARTgrID

H ARTgrID είναι εταιρεία που ασχολείται συστηματικά με την προβολή και προώθηση ποιοτικής τέχνης εικαστικών καλλιτεχνών, κυρίως μέσω ιστοσελίδας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και με τη διοργάνωση φυσικών γεγονότων, δράσεων και την αξιοποίηση συνεργειών με πολλά διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη στον χώρο των Τεχνών(Επιμελητές, χώρους, εμπόρους τέχνης, επενδυτικούς συμβούλους, εξειδικευμένους νομικούς, κ.α.). Διαθέτει διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών https://artgrid.gr στις υπηρεσίες της οποίας συγκαταλέγονται η διοργάνωση φυσικών και διαδικτυακών εκθέσεων/συμποσίων/εικαστικών δράσεων, η δημιουργία, φιλοξενία και προβολή ιστοσελίδων εικαστικών καλλιτεχνών κ.α. Πληροφορίες: https://artgrid.gr

Σχετικά με την Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολλάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events. Πληροφορίες: https://chiliart.gr

Χορηγός Φωτογράφισης

Studio Kotsireas | https://www.studiokotsireas.com