Άννα Μυκωνίου: “Το Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι το δημιούργημά μας και το αγαπάμε πολύ”

Η Αννα Μυκωνίου, Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας www.kepo.gr απαντάει στις ερωτήσεις του Μιχάλη Γωνιωτάκη για το polismagazino.

Επιστροφή στον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της Κεντρικής Μακεδονίας, το Φεστιβάλ Επταπυργίου, για 3η χρονιά. Ποια είναι τα συναισθήματά σου; Το Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι το δημιούργημά μας και το αγαπάμε πολύ. Μας συγκινεί που γίνεται γνωστό, που καταξιώνεται χρόνο με το χρόνο, που αρχίζει το κοινό να συσσωρεύει αναμνήσεις από τις εκδηλώσεις που έχει παρακολουθήσει στην εμβληματική του αυλή.

Όλη η ομάδα οφείλει ένα ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα που στηρίζει τον θεσμό από το 2018, που έπεσε η αρχική ιδέα ως και σήμερα, λύνοντάς μας όλα τα προβλήματα

Αλλά το Φεστιβάλ Επταπυργίου παραμένει και ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Να κρατήσει το επίπεδό του και να μπορεί να πραγματοποιείται με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι σήμερα και αυτό, σαν προβληματισμός, είναι μια συνεχής πηγή άγχους! Αυτή τη στιγμή το εγχείρημα είναι διοργανωτικά πολύ δύσκολο – έχει πάρα πολλά θέματα και απαιτεί ατελείωτη δουλειά, αλλά και λεπτούς χειρισμούς.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=7465957083475647&id=100001842890529

Αυτό που εγώ θέλω να πετύχω είναι να δοθούν θεσμικές λύσεις ώστε να παραμείνει ως θεσμός και μετά από εμένα και μετά από εμάς. Αυτό είναι το σημαντικό. Μετά από 10-15 χρόνια, να ανηφορίζουμε τα καλοκαίρια και να αγοράζουμε εισιτήρια για τις παραστάσεις. Για εμένα, αυτό θα είναι μεγάλη δικαίωση.

Με ποια κριτήρια έγιναν οι καλλιτεχνικές επιλογές του φετινού Φεστιβάλ; Οι ζυμώσεις για να στηθεί ο φετινός προγραμματισμός κράτησαν μήνες. Ο καλλιτεχνικός μας προγραμματισμός βασίζεται στη «συγγένεια» των εκδηλώσεων με το ιστορικό και αισθητικό πλαίσιο που υπαγορεύει ο ιδιαίτερα ξεχωριστός αυτός χώρος. Σεβόμαστε το χώρο, αναδεικνύουμε την ιστορία του και την αισθητική του. Αξιοποιούμε στο έπακρο τις εγχώριες καλλιτεχνικές δυνάμεις.

Το πρόγραμμα φέτος είναι πραγματικά  εμπνευσμένο:

17 & 18.06 «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη» Διονύσης Σαββόπουλος, με την ΣΟΔΘ

21 & 22.06 «Τα τραγούδια του Αρτέμη/1922» Μουσικοθεατρική παράσταση

26 & 27.06 «Μεγάλες φωνές» Φαραντούρη, Πασπαλά, Μπάμπαλη, Σιαμαντά, με την ΜΟUSA

04 & 05.07 «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» Γ.Ε.Λαζαρίδης με την ΚΟΘ

10.07 «Ραμόν Βάργκας» Gala Όπερας, με την ΚΟΘ

13 & 14.07 «10 Άρπες» γνωστές κλασικές, κινηματογραφικές και ροκ μελωδίες

18 & 19.07 «Οι καταραμένοι ποιητές»  με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, Nalyssa Green, Μέλα Γεροφώτη

Οι παραστάσεις που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ως επί το πλείστον sold out. Ποιο είναι το μυστικό αυτής της επιτυχίας; Δεν φιλοξενούμε ξένες παραγωγές, σχεδόν ποτέ. Όλα στήνονται από εμάς καλλιτεχνικά, από το Α έως το Ω. Θέλουμε οι εκδηλώσεις μας να φέρουν την σφραγίδα μας, το μεράκι, την φροντίδα μας. Θέλουμε να ελέγχουμε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα για το Επίσημο Ένδυμα με τον Πάνο Μουζουράκη δουλέψαμε μήνες και εμείς και ο Πάνος. Και κάπως έτσι όλα πάνε στο τέλος καλά, και μας μένει ένα τεράστιο χαμόγελο από την ανταπόκριση του κόσμου, γιατί το κοινό μας αντιλαμβάνεται ότι το σεβόμαστε.

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου μπορεί να θεωρηθεί ισάξιο των υπολοίπων Φεστιβάλ στη χώρα της; Υπάρχει ανταγωνισμός με τα αντίστοιχα Φεστιβάλ της Πρωτεύουσας; Στο χώρο του πολιτισμού δεν πρέπει να μπαίνουν ανταγωνισμοί. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι πλέον ένας αναγνωρίσιμος θεσμός, ισάξιος με τα μεγάλα Φεστιβάλ της Πρωτεύουσας, αν και υπολείπεται πολύ σε χρηματοδότηση. Φέτος είχαμε και λιγότερες χορηγίες, λόγω της κατάστασης και μας στοίχισε πολύ. Αν σκεφτείτε ότι το εισιτήριο δεν καλύπτει ούτε το 25% των εξόδων του αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική στήριξη χρειάζεται. Δεν θέλω όμως να γκρινιάζω. Ας χαρούμε τα θετικά και ας προσπαθήσουμε για τα αρνητικά. Και τα θετικά είναι ότι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχει βρει την ταυτότητά του και το Φεστιβάλ αύξησε το κοινό του και κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου αλλά και των ΜΜΕ.

Είσαι στο “τιμόνι” του Φεστιβάλ Επταπυργίου από την αρχή του θεσμού. Σε ποιους θα ήθελες να πεις “ευχαριστώ”; Είμαστε πολύ τυχεροί που την καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ Επταπυργίου έχει ο ταλαντούχος Θανάσης Κολαλάς: εικαστικός, σκηνοθέτης και σκηνογράφος με μεγάλη πείρα στο στήσιμο μεγάλων παραγωγών και πάνω από όλα ένας  πολύ εργατικός άνθρωπος. Του χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ, που είναι πάντα δίπλα μου και μοχθεί και αυτός για το δημιούργημα μας, 12 μήνες το χρόνο. Και βέβαια όλη η ομάδα οφείλει ένα ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα που στηρίζει τον θεσμό από το 2018, που έπεσε η αρχική ιδέα ως και σήμερα, λύνοντάς μας όλα τα προβλήματα.

Ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες του polismagazino.gr; Να ανηφορίσουν φέτος στο Επταπύργιο. Με μια ζακετούλα, και με καλή διάθεση να επισκεφτούν το πιο δροσερό και όμορφο σημείο της πόλης. Ας διαλέξουν όποια εκδήλωση τους εμπνέει… Δεν θα τους απογοητεύσουμε, είμαι σίγουρη. Τους περιμένουμε με μεγάλη χαρά!!