Όλγα Βασιλάκη-Καρόζη: “Δεν πιστεύω ότι κάποιος που έδωσε όρκο στον Ιπποκράτη δικαιούται να φοβάται…”

Η Md, Phd Όλγα Βασιλάκη-Καρόζη Ιατρός, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ Π.Γ.Ν.Θ ΑΧΕΠΑ, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ, τοποθετείται στο polismagazino.gr για το Lockdown, τον πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.

“Επιδείξτε υπομονή, μείνετε αισιόδοξοι, μείνετε σπίτι, βρείτε χρόνο με αυτούς που αγαπάτε, προπονηθείτε, μείνετε υγιείς και αφήστε εμάς τους υγειονομικούς να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλά. Να πολεμάμε…”

Γενικό Lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Το γενικό lockdown κρίθηκε αναγκαίο. Το θεωρώ μονόδρομο, καθώς έφτασε να είναι καλυμμένο το μεγαλύτερο ποσοστό των κλινών ΜΕΘ-COVID στα Νοσοκομεία της χώρας. Η πίεση στο ΕΣΥ πρέπει να περιοριστεί άμεσα.

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Η πολιτιστική μας κληρονομιά παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Εγώ προσωπικά βλέπω μία σειρά διαδικτυακών πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες αφενός γίνονται έτσι ώστε να υποστηριχθεί ο καλλιτεχνικός κόσμος αφετέρου να τονωθεί η ψυχολογία των θεατών.

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Το πιο σημαντικό θα έλεγα. Ένας θερμός και αγαπησιάρικος λαός όπως εμείς στερούμαστε την αγκαλιά. Υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία;

Φόβος-Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Την απώλεια τη βιώνω καθημερινά στο Νοσοκομείο στο οποίο εργάζομαι, το οποίο είναι κέντρο αναφοράς Covid. Ο φόβος ποτέ δεν υπήρξε στην καθημερινή μου ατζέντα. Δεν πιστεύω ότι κάποιος που έδωσε όρκο στον Ιπποκράτη δικαιούται να φοβάται…

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Προφανώς όσο διαρκεί η πανδημία είναι απαραίτητο εφόδιο στην καθημερινότητά μας.

Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Θα συμβεί. Με το χρόνο όλα θα επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς τους καλλιτέχνες. Πρέπει να επιβιώσουν τους έχουμε ανάγκη.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Ό,τι προβλέπεται από τις αποφάσεις των ειδικών επιτροπών. Όλοι ακολουθούμε τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Ψυχραιμία, αισιοδοξία, πίστη στο Θεό και η αγάπη της οικογένειάς μου.

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Επιδείξτε υπομονή, μείνετε αισιόδοξοι, μείνετε σπίτι, βρείτε χρόνο με αυτούς που αγαπάτε, προπονηθείτε, μείνετε υγιείς και αφήστε εμάς τους υγειονομικούς να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλά. Να πολεμάμε…