Χρήστος Ναούμ: “Η Τέχνη από μόνη της είναι μαγεία. Υπάρχει κι ελπίδα και έμπνευση”

Ο Χρήστος Ναούμ γιατρός δερματολόγος και συγγραφέας τοποθετείται στο polismagazino.gr για το lockdown, τον πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.

“Αγκαλιάζω” Είναι μια λέξη κλειδί. Μια ολοκλήρωση και μια παρηγοριά. Όταν βρεθεί, είναι πολύτιμη.

Τοπικά Lockdown: Αναγκαία ή όχι; Εξαρτάται από τον ρυθμό μετάδοσης του ιού. Εάν ανεβαίνουν τα κρούσματα, ναι. Σώφρον είναι να κηρυχτούν.

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του;
Εάν δεν δοθεί βάση και στήριξη στην Παιδεία ενός λαού, το μέλλον του Πολιτισμού είναι αβέβαιο.

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Μια λέξη κλειδί. Μια ολοκλήρωση και μια παρηγοριά. Όταν βρεθεί, είναι πολύτιμη.

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Η απώλεια με συνοδεύει. Παραμονεύει δίπλα μου. Δεν αφήνω περιθώρια στο φόβο. Προσπαθώ να τον καθυποτάζω.

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Χρήσιμη είναι. Προστατεύει. Γιατί όχι; Κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Η Τέχνη από μόνη της είναι μαγεία. Ναι. Υπάρχει κι ελπίδα και έμπνευση.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Μέτρον άριστον έλεγαν οι πρόγονοί μας. Με λίγα άτομα και προφυλάξεις.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Η φροντίδα στο «τώρα». Το οργανώνω με μεγαλοπρέπεια, ακόμα και για ένα καφέ στο παγκάκι. Τέχνη.

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Ζείτε με προφυλάξεις. Όλα μπορείτε να τα απολαύσετε με μέτρο.