“Χειρονομία και Συμβολισμός” στη Luminus Eye

Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση “Χειρονομία και Συμβολισμός”, μια έκθεση εικαστικών έργων που διερευνούν την αποτύπωσης της φυσικής κίνησης του καλλιτέχνη σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα 28 Απριλίου – 6 Μαΐου 2023 στο χώρο τέχνης Luminus Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42), και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα διεξαχθούν τη πρώτη μέρα, Παρασκευή 28 Απριλίου ώρες 18:00 – 22:00. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κολλάζ, εικαστική φωτογραφία και ψηφιακή τέχνη σε έντυπη μορφή.

Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων:Στη σύγχρονη τέχνη, πολλοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν χειρονομιακή ζωγραφική απευθυνόμενοι στη κιναισθητική αντίληψη του κοινού μέσω του έργου τους. Χρησιμοποιώντας τολμηρές, σαρωτικές πινελιές και άλλες σωματικές κινήσεις, αυτοί οι εικαστικοί δημιουργούν μια αίσθηση κίνησης και ενέργειας που μπορεί να γίνει αισθητή στον θεατή. Το κιναισθητικό στοιχείο συνδυάζεται συχνά με συμβολισμό, καθώς οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν εικόνες και σύμβολα για να αποδώσουν νόημα πέρα από την κυριολεκτική ερμηνεία του έργου τους. Ορισμένοι σύγχρονοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν χειρονομιακή ζωγραφική για να δημιουργήσουν αφηρημένες εικόνες που είναι εμποτισμένες με συμβολικό νόημα. Άλλοι σύγχρονοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τη χειρονομιακή ζωγραφική με πιο παραστατικό αποτέλεσμα για να δημιουργήσουν εικόνες της ανθρώπινης μορφής σε κίνηση. Σε αυτά τα έργα, το κιναισθητικό στοιχείο είναι πιο κυριολεκτικό, καθώς ο θεατής μπορεί να δει την κίνηση του ανθρώπινου σώματος στις ίδιες τις πινελιές.Ενδιαφέρουσες θεωρίες συσχετίζουν την κιναισθησία με τη χειρονομιακή ζωγραφική, με κυριότερες αυτές της κινητικής αντίληψης και της της κινητικής εμπειρίας. Η πρώτη θεωρία προτείνει ότι η κινητική αντίληψη είναι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και κατανοεί την κίνηση, συνεπώς η χειρονομιακή ζωγραφική απεικονίζει τη διαδικασία. Η δεύτερη θεωρία, ισχυρίζεται ότι η εμπειρία της κίνησης και της κινητικότητας είναι σημαντική για την ανάπτυξη της κοινωνικότητας και του πολιτισμού, περεταίρω ότι χειρονομιακή ζωγραφική μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την αντίληψη του σώματός μας στον χώρο. Κατά τη διάρκεια της χειρονομικής ζωγραφικής, οι κινήσεις του χεριού και του σώματος πρέπει να συντονίζονται για να δημιουργηθεί ένα έργο τέχνης. Η χειρονομική ζωγραφική και ο συμβολισμός συνδέονται στενά, καθώς η χρήση συμβόλων και σημάτων είναι μια βασική αρχή της καλλιτεχνικής έκφρασης. Μέσω της χειρονομικής ζωγραφικής, ο καλλιτέχνης δημιουργεί νέα υλικά σύμβολα με σημείο αναφοράς την αέναη κίνηση και την άυλη έννοια, δημιουργώντας ένα εκφραστικό παράθυρο στην ανθρώπινη ψυχή“.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Αγγελική Χατζηστυλιανού, Θανάσης Μίχος, Κάθριν Τσιριγκούλη, Σαλώμη Παντελίδου, Βάλη Κολοτούρου, Κατερίνα Πεζουβάνη, Αικατερίνη Ν. Βησούλη, Μαρία Ντάρλα, Μαρία Σταμάτη, Μίνα Κουζούνη, Χρυσούλα Δεμάγκου, Λουίζα Νομικού, KaiZer Ιωάννης Καϊσερλής, Γιούλη Μπαφαλούκου, Έφη Τσουλουχοπούλου, Alexia C, Αλεξία Δηλαβέρη, Αντώνης Κουτρουμπής, Σπύρος Ρωμάνος, Γιώτα Τζότζολη, Μακρίνα Χατζάτογλου, Όλγα Μπαρμάζη, Ρούλα Μπακάλη, Μαριάμ Τσακιριάν, Μανίνα Μπαζαίου, Ελένη Τσοτσορού, Αθηνά Παπαγιαννούλη, Ελένη Σιβρίδου, Μαρία Ζυγούρη, Ντίνα Παραδείση, Ευμορφία Φαράντου

https://www.facebook.com/events/1229170437968014

Ώρες / Μέρες: Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

Instagram: #gesturalsymbolism

Σχετικά με τη Luminus Eye

Χώρος για τις τέχνες με άξονα την φωτογραφία,  που συνδυάζει και εκφράζει τις ιδέες και το πνεύμα των ιδρυτών της Βασίλη Γεροντάκου, Χάρη Κακαρούχα, Εύης Καραγιαννίδη, Κατερίνας Καρανίκα, Παύλου Παυλίδη με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με ξένες γκαλερί. Σε ένα φιλικό, φωτεινό, σύγχρονο χώρο, με ένα μικρό καφέ και μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη πάντα στην διάθεση των επισκεπτών και των φίλων της, δίνοντας το δικό της στίγμα ποιότητας στα καλλιτεχνικά πράγματα των Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες: https://luminouseye.net

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων, ως Project Leader σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών, και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του  2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://artgrid.gr/paris-kapralos/

Διαδικτυακή Υποστήριξη

ARTgrID | https://artgrid.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας

Arts & Antiques CCR | http://www.artsantiquesccr.gr

Fox24 | https://fox24.gr

Polis Magazino | https://www.polismagazino.gr