“ΦΘΟΡΕΣ”

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού Σωτήριου Αντωνιάδη με τίτλο “Φθορές” / Le village de Courbefy στον εκθεσιακό χώρο Sotirios vintage art gallery Μανουσογιαννάκη 10 & Εθνικής Αμύνης Θεσσαλονίκη, Τ:2311 24 44 41 / 6942265944, [email protected]

https://www.facebook.com/events/2469216506683571/

“ΦΘΟΡΈΣ”

Φθορές σε τοίχους , πόρτες και αντικείμενα,δείχνοντας το πέρασμα του χρόνου και την εγκατάλειψη ενός ολόκληρου χωριού στη Γαλλία.
Μεικτή τεχνική σε ξύλα και καμβάδες με χρώματα,στόκο, μαρμαρόσκονη και τσιμέντο ο εικαστικός Σωτήριος Αντωνιάδης μας προβάλλει τη ρεαλιστική φθορά σε επιφάνειες παραθέτοντας και τους προβληματισμούς της προσωπικής φθοράς του κάθε θεατή.

Πρόκειται για το χωριό Courbefy στην περιοχή Limousin στην κεντρική Γαλλία και η πώλησή του αποδίδεται στην αποτυχία της οικονομίας και τη διάλυση των αγροτικών κοινοτήτων καθώς και σε τοπικούς μύθους πως το χωριό το ακολουθούν στοιχειωμένες ιστορίες.
Το χωριό απέχει τριάντα μίλια από τη Λιμόζ που συνδέεται οδικώς και σιδηροδρομικώς με το Παρίσι.
Τα κτήρια του χωριού,δεκαεννέα κτήρια, οικογενειακές κατοικίες και το δημαρχείο προσφέρονται μαζί με πισίνα, στάβλους και γήπεδα τένις.
Ήταν κάποτε ο τόπος κατοικίας μίας δραστήριας κοινότητας περίπου 200 ατόμων, αλλά σήμερα είναι έρημα κι εγκαταλελειμμένα.
Το Courbefy έχει και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν κοντά ερείπια κάστρου του 13ου αιώνα καθώς κι ενός αρχαίου ναού.
Πολλοί από τους κατοίκους άρχισαν να εγκαταλείπουν το χωριό τη δεκαετία του ’70 αναζητώντας δουλειά στη βιομηχανία.
Τη δεκαετία του ’90 έγινε μία προσπάθεια το χωριό να μετατραπεί σε θέρετρο διακοπών με ξενοδοχεία κι εστιατόρια, αλλά το δαπανηρό σχέδιο εγκαταλείφθηκε.
Το χωριό βγήκε σε πώληση από τις αρχές της Λιμόζ αλλά δεν κατατέθηκε καμία προσφορά.

https://facebook.com/events/2469216506683571/?ti=cl