Τραϊκούδης Χρήστος: “Nα προστατευτεί το υγιές επιχειρείν και να ενισχύσουμε την έρευνα σε νέες τεχνολογίες. Χωρίς εξαγωγές, καινοτόμες ιδέες, ανταγωνιστική εθνική παραγωγή και χωρίς τους ανθρώπους που μπορούν να μας εμπνεύσουν, θα βουλιάξουμε και πάλι στους φόρους και στην κατήφεια”

Ο Τραϊκούδης Χρήστος, οικονομολόγος, προϊστάμενος εμπορικού τμήματος Α’ υλών εταιρείας ανακύκλωσης, Msc in politics & economics in S.E and Eastern Europe, UoM, τακτικό μέλος Δ.Σ της ΕΥΑΘ Παγίων, μας απαντάει σε ερωτήσεις σχετικά με τη νέα οικονομική κρίση ως συνέπεια των lockdown.

Οικονομική κρίση και Lockdown. Έχουν επηρεάσει την επαγγελματική σας δραστηριότητα; Σαφώς και έχει επηρεάσει αρνητικά. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας αλλά και το εξωτερικό όπου η παραγωγή λόγω μειωμένης ζήτησης έχει συρρικνωθεί σε αρκετούς κλάδους. Ας μην είμαστε όμως τόσο απαισιόδοξοι αφού αναμένεται μία αξιοσημείωτη άνοδος εφόσον πάνε όλα καλά με την πορεία της πανδημίας τη νέα χρονιά όπου θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί. Ευελπιστώ ότι και η χώρα μας θα ακολουθήσει αυτή την οριακή αυξητική τάση παράλληλα όμως θα πρέπει να βελτιώσει τις υποδομές της σε καίρια για την παραγωγική δραστηριότητα σημεία και πεδία όπως τα λιμάνια, το οδικό δίκτυο, τη γραφειοκρατία και την καταπολέμηση της παραοικονομίας.

Σας ανησυχεί το αύριο ως προς τη βιωσιμότητα της επιχείρησής όπου εργάζεστε; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί καθημερινά ώστε να λαμβάνονται όσο το δυνατόν οι καλύτερες αποφάσεις σχετικά με σημαντικά ζητήματα όπως το κόστος παραγωγής, η μέση τιμή των αποθεμάτων, οι τάσεις στις διεθνείς αγορές και οι αλλαγές οι οποίες συντελούνται στην παγκόσμια βιομηχανία. Για παράδειγμα η αυτοκινητοβιομηχανία ήδη αλλάζει και η τάση είναι τα νέα οχήματα να κινούνται με ηλεκτρικό ρεύμα. Τα κινούμενα μέρη ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης θα μειωθούν σημαντικά οπότε θα μειωθεί και η ζήτηση για κάποια υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται ως Α’ ύλες. Αντίστοιχα στο μέλλον θα μειωθεί η ζήτηση για βενζίνη και πετρέλαιο ως είναι λογικό. Επομένως θα πρέπει να υπάρξει μία προσαρμογή στα νέα δεδομένα τόσο όσο αφορά το μηχανολογικό εξοπλισμό όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό ώστε τα παραγόμενα υλικά από τις εταιρείες ανακύκλωσης να πληρούν τις νέες προδιαγραφές τις οποίες θα θέσουν οι βιομηχανίες κατεργασίας. Επισημαίνω όμως ότι σε αυτή την προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα θα πρέπει να έχει αρωγό το κράτος το οποίο θα πρέπει με τη σειρά του και αυτό να εκμεταλλευτεί με την καλή έννοια αυτούς που μπορούν να βλέπουν τις μελλοντικές εξελίξεις πιο σύντομα χρονικά από τους επιχειρηματίες ώστε τόσο οι υποδομές όσο και η νομοθεσία να προσαρμόζονται πιο άμεσα από άλλα κράτη για να γίνει η ελληνική οικονομία στο σύνολο της πιο ανταγωνιστική. Ας μην ξεχνάμε ότι η γεωπολιτική κοιτάει εκτός κάποιων άλλων παραγόντων σοβαρά και την ικανότητα κάθε κράτους στο να γίνεται αρωγός στην προσαρμογή της παραγωγής η οποία συντελείται εντός των γεωγραφικών του ορίων στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Εσείς τι λέτε περί αυτού του τελευταίου;

Υποστηρίζετε επενδυτικά το επιχειρείν στην Ελλάδα; Ναι αλλά θα πρέπει επιτέλους όσοι και αν είναι οι φόροι που πληρώνει ο επιχειρηματίας αλλά και ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα να έχουν κάποια ανταποδοτικότητα έστω και αν όλοι οι φόροι δεν αναφέρονται ως ανταποδοτικοί. Επιτέλους αυτονόητα πράγματα για τα οποία κάποιοι πανηγυρίζουν ακόμη και όταν γίνονται με προχειρότητα θα πρέπει να γίνονται σωστά ώστε να διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα και αναφέρομαι στο οδικό δίκτυο, τις καίριες υποδομές όπως τα λιμάνια, οι βιομηχανικές ζώνες, ακόμη και τα πεζοδρόμια σε εμπορικούς δρόμους των πόλεων καθώς και στη γραφειοκρατία ώστε η τελευταία να προστατεύει το υγιές επιχειρείν. Τί εικόνα έχετε σχετικά με το τι συνέβαινε στο ελληνικό κράτος και σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη για να θεωρούνται τα τελευταία καλύτερα μέρη για ανάπτυξη του υγιούς επιχειρείν; Ας απαντήσει ο καθένας μόνος του για να βγάλει κάποια συμπεράσματα για το πώς θα πορευτεί ως επιχειρηματίας, ως δυνητικός επιχειρηματίας μα πάνω από όλα ως πολίτης.

Κάθε κρίση είναι μια επαγγελματική ευκαιρία; Κάθε κρίση εκτός από τα προβλήματα τα οποία γεννά είναι και μία ευκαιρία να δούμε που χωλαίνουμε ως κοινωνία ώστε να διορθώσουμε κάποιες παθογένειες. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μέσα από κάθε κρίση βγαίνουμε πιο σοφοί αλλά αυτό δεν αφορά όλους. Αφορά μόνον όσους θέλουν να εξελίσσονται μέσα από αυτό που κάνουν και να προσαρμόζονται στις εξελίξεις οι οποίες δυστυχώς σε τεχνολογικό επίπεδο τρέχουν εκτός των συνόρων της χώρας μας. Γιατί άραγε τρέχουν εκτός ελληνικών συνόρων; Ας σκεφτεί ο καθένας γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί κάποιες κοινωνίες θα μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Θα πρέπει επομένως να πιέσουμε ως κοινωνία να εκμεταλλευτούμε θετικά τη γεωπολιτική μας θέση, τους νέους επιστήμονες, τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να εργαστούν και να προσφέρουν και να σταματήσουμε να κάνουμε πρωταθλητισμό στις πολεοδομικές παραβάσεις, στην μαύρη οικονομία και την αδιαφορία για τα κοινά. Κάποιες προσπάθειες έχουν γίνει από την παρούσα κυβέρνηση ώστε να βελτιωθεί η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας και να τρέξουν κάποια δημόσια έργα αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά και συνεργασία πολιτών, πολιτικών και νομοθετών ώστε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο που τώρα ξεκινάει το “επιχειρείν”; Να μην ξεχνάει ότι είναι μέρος της κοινωνίας και ότι η βελτίωση της καθαρής θέσεως της επιχείρησης του εξαρτάται από τη βελτίωση του κοινωνικού συνόλου. Θα πρέπει να κοιτάει τις εξελίξεις στο εξωτερικό και να υιοθετεί όσο μπορεί νέες τεχνολογίες, να εκμεταλλεύεται κάποια προγράμματα επιδοτήσεων και να κοστολογεί κάθε ενέργεια του. Καίριο είναι να ερευνά πάνω σε αυτό που κάνει ώστε να το βελτιώνει είτε είναι υπηρεσίες , είτε είναι αγαθό, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπολοίπους.