Το ΠΑΜΑΚ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Ορχήστρα Πνευστών ΤΜΕΤ «Πότε θα’ ρθει μιαν Άνοιξη…»

Τη Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου, στις 21.00, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συνόλων Πνευστών Οργάνων (ΠΝ.Ο.Ε.Σ.) του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παρουσιάζουν στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης του κτηρίου Μ2 την παραγωγή «Πότε θα’ ρθει μιαν Άνοιξη…».

Το Εργαστήριο υποστηρίζει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΤΜΕΤ και έχει ως σκοπό την έρευνα και προώθηση της σύγχρονης σκέψης σε ό,τι αφορά τα σύνολα πνευστών οργάνων, την ανάδειξη του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου συνόλων πνευστών, καθώς και την προαγωγή σχετικών τεχνικών διδασκαλίας, μελέτης, διεύθυνσης, σύνθεσης και εκτέλεσης.

Στο πρώτο μέρος θα ακουστεί η «Ευχή ικητήριος» του Αναστάσιου Γιαννόπουλου σε πρώτη εκτέλεση, συντεθειμένη «υπέρ του Βασιλέως της Ελλάδος Όθωνος του Α΄… δια την ανάμνησιν της αναγεννήσεως της Ελλάδος». Η επιμέλεια και προσαρμογή της παρτιτούρας φέρει τη σφραγίδα του Κωστή Χασιώτη.

Επίσης θα ακουστεί η πασίγνωστη Κυπριακή Ραψωδία του Νίκου Αστρινίδη, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει μελοποιημένη ποίηση των εθνικών και σύγχρονων ποιητών Ρήγα Φεραίου, Κωνσταντίνου Κρυστάλλη, Διονύσιου Σολωμού και Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821 σε μουσική Α. Ζέρβα.

Ακόμη θα ακουστούν έργα των Αθανάσιου Ζέρβα και P. Iturralde για κουαρτέτο σαξοφώνων από το SaxMet Quartet καθώς και το κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα πνευστών του Artie Shaw, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αθανάσιου Ζέρβα.

Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2743

Α’ Μέρος

-Ευχή ικητήριος (1847) – Αναστάσιος Γιαννόπουλος

Επιμέλεια/προσαρμογή παρτιτούρας: Κωστής Χασιώτης

-Κυπριακή Ραψωδία – Νίκος Αστρινίδης (1921-2010) πρωτότυπη εκδοχή για ορχήστρα πνευστών           

Επιμέλεια/προσαρμογή παρτιτούρας: Παναγιώτης Σαρβανίδης / Κωστής Χασιώτης

Β΄ Μέρος               

-Ηρωικά Τραγούδια – Αθανάσιος Ζέρβας

ποίηση:

-Άσμα Πολεμιστήριον – Ρήγας Φεραίος

-Τραγούδι Κλέφτικο-Πότε θα ’ρθει μιαν άνοιξη – Κωνσταντίνος Κρυστάλλης

-Η Μάχη της Τριπολιτσάς – Διονύσιος Σολωμός

Φάλαγξ – Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Αγγελική Καθαρίου, μεσόφωνος

Ύμνοι για κουαρτέτο σαξοφώνων – Αθανάσιος Ζέρβας

Suite Hellenique για κουαρτέτο σαξοφώνων –  Pedro Iturralde (1929-2020)

SaxMET (Κουαρτέτο Σαξοφώνων):

Αγγελική Καραδαγλή, σοπράνο

Κατερίνα – Όλγα Μολφέση, άλτο

Ανδρέας – Μηνάς Καρκαφίρης, τενόρο

Θανάσης Τσακιλτζίδης, βαρύτονο

Κοντσέρτο για κλαρινέτο και μπάντα – Artie Shaw (1910-2004)

Διασκευή: Daniel Heuschen

Στεφανία Χαρίση, κλαρινέτο

Αγγελική Καθαρίου: Μέτζο Σοπράνο

Στεφανία Χαρίση: Κλαρινέτο

Κουαρτέτο σαξοφώνων SaxMET

Ορχήστρα Πνευστών ΤΜΕΤ Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Καλλιτεχνική προετοιμασία: Κωστής Χασιώτης, Αθανάσιος Ζέρβας

Διεύθυνση Ορχήστρας: Αθανάσιος Ζέρβας

Όλες οι παραγωγές είναι covidfree καθώς οι θεατές εισέρχονται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, με ισχύ έως 180 ημέρες μετά από αυτόν. Για ανήλικους από 4 έως 17 ετών χρειάζεται self-test 24 ωρών.

Εντός των χώρων του Οργανισμού τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλούς διεξαγωγής θεαμάτων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Για το σύνολο των παραστάσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μπορείτε να ενημερωθείτε στο http://www.tch.gr