Τζένη Δεληχρήστου: “Θέλω να πιστεύω πως θα επικρατήσουν τα θετικά συναισθήματα και οι ανθρώπινες σχέσεις θα επαναπροσδιοριστούν σε νέο, πιο ουσιαστικό επίπεδο”

Η Τζένη Δεληχρήστου Founder & Managing Director Jade CommunicationsMSc in Management, BA in Economics, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Ήγγικεν η ώρα της αποξένωσης των ανθρώπων; Η υποχρεωτική καραντίνα και η κοινωνική απομόνωση που όλοι μας βιώνουμε μας έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρα συναισθήματα. Από τη μια, έχει ενεργοποιηθεί το ένστικτο της επιβίωσης με έντονο το συναίσθημα του φόβου που μας προτρέπει να τους κρατήσουμε όλους μακριά μας, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον. Από την άλλη, έντονη εἰναι και η επιθυμία μας για κοινωνική και προσωπική επαφή και πολλοί από εμάς ήδη ονειρευόμαστε μεγάλες και σφιχτές αγκαλιές. 
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα της διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με την Metron Analysis, (αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ: https://www.dianeosis.org/wp-content/uploads/2020/04/covid-19_survey.pdf) ανάμεσα στα άλλα αναφέρει πως το 85% των Ελλήνων δηλώνουν πως έχουν να κάνουν χειραψία με άτομο εκτός του νοικοκυριού τους πάνω από ένα μήνα. Σίγουρα αυτή η απόσταση θα αφήσει το στίγμα της στην μετά-κορωνοϊό εποχή. Τις αναπόφευκτες βαθύτερες συνέπειες είναι αδύνατο να τις προβλέψουμε από τώρα. Το πώς θα είναι η επόμενη μέρα, τηρώντας πάντα τις σχετικές οδηγίες ασφάλειας και υγιεινής που θα μας δοθούν, έχει να κάνει κυρίως με το πώς θα διαχειριστεί ο καθένας από εμάς τα συναισθήματά του, αλλά και το διάστημα που θα χρειαστεί για να αρθούν πλήρως τα μέτρα. 
Θα ήθελα όμως να σταθώ και σε ένα άλλο σημαντικό εύρημα της ίδιας έρευνας που επισημαίνει πως τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα που νιώθουν οι Έλληνες είναι η αισιοδοξία (39,8%) και υπερτερεί της ανασφάλειας (30,9%). Θέλω να πιστεύω πως θα επικρατήσουν τα θετικά συναισθήματα και οι ανθρώπινες σχέσεις θα επαναπροσδιοριστούν σε νέο, πιο ουσιαστικό επίπεδο. 

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για διαδικτυακή πολιτιστική επικοινωνία; Σε περιόδους κρίσης οι τέχνες και ο πολιτισμός πάντα τροφοδοτούνται με πλούσιο υλικό για να δημιουργήσουν και να αποτυπώσουν το κοινωνικό γίγνεσθαι. Όμως, παρ’όλο που σε περιόδους κρίσης το υλικό για δημιουργία είναι άφθονο, συνηθώς δεν συνοδεύεται και από την αντίστοιχη οικονομική επένδυση. 
Στο σήμερα, πάρα πολλοί από εμάς, κατά την διάρκεια της καραντίνας έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, να επισκεφτούν μουσεία, πάντα διαδυκτυακά, να διαβάσουν λογοτεχνία και γενικότερα να διαθέσουν περισσότερο χρόνο στις τέχνες και τον πολιτισμό. Είχαμε δωρεάν πρόσβαση σε όλο αυτό το υλικό, από πολλούς και σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Αυτό κι αν είναι ένα σημαντικό δώρο για την περίοδο που διανύουμε!

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα αίτια, εξαιτίας των οποίων, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του “μένουμε σπίτι” λόγω του κορωνοϊού; Τα ποσοστά καταγγελίας ενδοοικογενειακής βίας κατά την διάρκεια της καραντίνας όντως έχουν αυξηθεί. “Τριπλασιασμός των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε το Φεβρουάριο στη Χουμπέι της Κίνας, στην Αργεντινή μέσα στις 10 πρώτες ημέρες της καραντίνας καταγράφηκαν 12 γυναικοκτονίες και 8 απόπειρες, ενώ στην Αγγλία οι κλήσεις προς την Εθνική Γραμμή Βοήθειας αυξήθηκαν κατά 65% μέσα σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο. Στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί τρεις δολοφονίες γυναικών το χρονικό διάστημα της καραντίνας, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γρηγόρη Λέων, Προέδρου της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «παρότι το ιατρείο μου παραμένει διαθέσιμο μόνο για έκτακτα περιστατικά, ήδη έχω κληθεί να εξετάσω αυτές τις μέρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που συνδέουν την κατάστασή τους με τον εγκλεισμό στο σπίτι»”. (πηγή: https://www.ethnos.gr/ellada/99237_koronoios-o-egkleismos-eynoei-tin-endooikogeneiaki-bia-thymata-kai-ta-paidia).
Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά οι γυναίκες είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας. Λυπάμαι αφάνταστα που εν έτει 2020 συζητάμε ακόμη για την επισφαλή θέση της γυναίκας μέσα στο σπίτι, συζητάμε για αυξημένο αριθμό γυναικοτονιών εν μέσω καραντίνας, που έρχεται να προστεθεί στον ήδη υψηλό αριθμό που ήδη προϋπήρχε. Είναι η πιο μεγάλη απόδειξη πως οι γυναίκες απορροφούν την μεγαλύτερη πίεση, ψυχολογική, άλλοτε και σωματική και παλεύουν να ισορροπήσουν και να διαχειριστούν όχι μόνο τις δικές τους αγωνίες, δυσκολίες και πιέσεις αλλά και των κοντινών τους προσωπών (παιδιών και συντρόφων) και όλο αυτό μέσα σε μια προσπάθεια διαρκούς προσφοράς. Και δυστυχώς κάποιες μελανιές φαίνονται, κάποιες άλλες όχι.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Η χώρα μας είναι πάντα ένας αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός. Η θετική εξέλιξη στην χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, σίγουρα έχει λειτουργήσει θετικά στην επιθυμία του κόσμου από το εξωτερικό να την επισκεφτεί και φέτος στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Με τα σύνορα κλειστά σε πολλές χώρες, η επιθυμία των ανθρώπων δύσκολα μπορεί να γίνει πράξη και ήδη μιλάμε για μια, αν όχι χαμένη, αλλά “κουτσουρεμένη” σεζόν. 
Το βέβαιο είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων (50%) που θα πάει διακοπές φέτος, θα επιλέξει την Ελλάδα (90%) και αυτό επιβεβαιώνεται στην διαδικτυακή έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δημοσιεύεται στο παρακάτω άρθρο (πηγή:https:/ www.amna.gr/tourism/article/452698/Peripou-to-50-ton-Ellinon-schediazei-na-kanei-kalokairines-diakopes?fbclid=IwAR1GHSzZHWYJImiwyQVwd6-Vv1xF3VFoHMbB5HUdD6Z4gT966PMykfl4udE, Νικόλ Καζαντζίδου). Δυστυχώς η ενχώρια ζήτηση δεν μπορεί από μόνη της να καλύψει το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη του τουρισμού που έρχεται από έξω.
Μακάρι η κανονικότητα στα ταξίδια να επανέλθει το γρηγορότερο δυνατό.

Η «καραντίνα» είναι η αρχή ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Δυστυχώς, δεν μπορώ να δώσω κάποια εμπεριστατωμένη απάντηση πάνω σε αυτό το ερώτημα. Ομολογώ πως είναι κάτι το οποίο μου έχει περάσει από το μυαλό, αλλά η λογική μου λέει πως η καραντίνα εφαρμόστηκε για να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση υγείας. Μια ιδιότυπη κατάσταση υγείας, όπου η δική μου συμπεριφορά δεν επηρεάζει μόνο εμένα, αλλά και τον συνάνθρώπο μου. Αυτή η συνθήκη από μόνη της απαιτεί την δική μου συμμόρφωση. Όταν είμαι άρρωστη και ο γιατρός μου λέει “δεν θα βγεις έξω, γιατί θα γίνεις χειρότερα”, δεν σκέφτομαι πως θέλει να με χειραγωγήσει ή να με ελένξει. Σκέφτομαι πως γνωρίζει κάτι παραπάνω από μένα και συμμορφώνομαι. Τώρα, αν σε βάθος χρόνου, αυτός ο φόβος και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που μας συμμόρφωσε τόσο αποτελεσματικά απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα, χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για μετέπειτα πολιτικές στρατηγικές, δεν μπορώ ούτε να το γνωρίζω, ούτε να το προβλέψω. Θέλω μόνο να ελπίζω στην λογική των ανθρώπων να εκτιμούν ορθά κάθε περίπτωση και να πράττουν ανάλογα.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Οι πρώτες μέρες νομίζω θα είναι λίγο μουδιασμένες. Το πρώτο πράγμα που σίγουρα θα κάνω, είναι να βρεθώ με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα που μου έχουν λείψει. Ονειρεύομαι ένα χαλαρό ποτάκι σε μπαράκι με ειδυλλιακή αυλή, θα ήθελα να αγκαλιάσω σφιχτά και φιλήσω όλους όσους δω! Τα επόμενα σχέδια θα πάρουν και πάλι τον δρόμο τους στον σωστό χρόνο…

Τζένη Δεληχρήστου Founder & Managing Director Jade CommunicationsMSc in Management, BA in Economics