Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ)

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) ιδρύθηκε το 1983 από ομάδα γνωστών εικαστικών, με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση των εικαστικών τεχνών στη Βόρεια Ελλάδα, την προβολή των καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, την ενεργό συμμετοχή τους στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή, την καλλιτεχνική αποκέντρωση και τη συνεργασία με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αυτοί οι βασικοί σκοποί εκφράζονται και στο καταστατικό του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος από την ίδρυση του έως σήμερα αριθμεί περισσότερα από 450 μέλη, αποφοίτους της Α.Σ.Κ.Τ. (εικαστικούς, ιστορικούς τέχνης), του ΕΕΤΕ, καθώς και διεθνών εικαστικών φορέων, αλλά και αυτοδίδακτους καλλιτέχνες που εντάχτηκαν στον χώρο μετά από κρίσεις μελών.

Σε αυτά τα χρόνια ο ΣΚΕΤΒΕ έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της εικαστικής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης και έχει εντάξει στο δυναμικό τους διακεκριμένους εικαστικούς (ζωγράφους, γλύπτες, χαράκτες, κεραμίστες, ψηφιδογράφους, φωτογράφους) φορείς σύγχρονων τάσεων και αναζητήσεων στο χώρο της τέχνης.

Η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Συλλόγου διοχετεύεται μέσα από ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ προσπάθειες, όπως οι «Παράλληλοι Δρόμοι» που από το 2011 έχει γίνει πλέον θεσμός στο Καλλιτεχνικό Τοπίο της Θεσσαλονίκης. Πρωτοποριακή Έκθεση – Διαγωνισμός που διοργανώνει ο ΣΚΕΤΒΕ, δίνοντας την ευκαιρία σε καλλιτέχνες εκτός Συλλόγου να προβάλλουν το έργο τους.

Η έκδοση του περιοδικού του συλλόγου με τίτλο «ΤΕΧΝΗΣ ΙΧΝΗ», σε τριμηνιαία έκδοση, που από τον Απρίλιο του 2019 (δηλ. φέτος) το περιοδικό του Συλλόγου μας αποτελεί μέρος του Αρχείου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση εντός της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το περιοδικό εκδίδεται αποκλειστικά από τον Σύλλογο από το 2012 και αριθμεί 14 τεύχη.

Από το 1983 μέχρι σήμερα ο Σύλλογος έχει να επιδείξει πλούσια πολιτιστική και κοινωνική δράση:

• 36 Ετήσιες εικαστικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη,
• 10 Ετήσιες Εκθέσεις –Διαγωνισμοί «Παράλληλοι Δρόμοι»,
• Εκθέσεις σε άλλες χώρες (Λουξεμβούργο, Βοστώνη, Βόννη Γερμανίας, Παρίσι Γαλλίας, Νότια Ιταλία, Ουγγαρία, Στοκχόλμη και Κάρλσταντ Σουηδίας),
• 4 Διεθνής Εκθέσεις Mail Art και Art Thessaloniki,
• 10 Εκθέσεις στην Αθήνα,
• Εκθέσεις στην περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας (Φλώρινα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Δράμα, Καβάλα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κατερίνη, Νάουσα), της Θεσσαλίας (Λάρισα, Βόλος), της Ηπείρου (Ιωάννινα), της Κρήτης (Χανιά), της Στερεάς Ελλάδας (Λαμία),
• Διοργάνωση πανελληνίων εκθέσεων,
• 14 Διοργανώσεις διαβαλκανικής έκθεσης μινιατούρας και ετήσιες εκθέσεις μινιατούρας,
• Δωρεές έργων για κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς (τα χρήματα από τις πωλήσεις δόθηκαν στους «Γιατρούς χωρίς σύνορα»),
• Προτάσεις πολιτιστικές – αισθητικές παρεμβάσεις,
• Διοργάνωση καλλιτεχνικού καφενείου, συμποσίων τέχνης και μαθητικών εργαστηρίων (σχέδιο γυμνού και φωτογραφίας),
• Ανταλλαγές φιλοξενίας καλλιτεχνών,
• Αδελφοποιήσεις με αντίστοιχους συλλόγους του εξωτερικού
Στον χώρο αυτό διοργανώνονται (όχι μόνο για τα μέλη), σεμινάρια, διαλέξεις, εικαστικά εργαστήρια, συναντήσεις φίλων, εκθέσεις, ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΚΕΤΒΕ και βιβλιοθήκη προκειμένου να εκφράζονται γόνιμοι προβληματισμοί για τα θέματα της τέχνης, ώστε να ενισχύεται η ποιότητα και αποτελεσματικότητα της δράσης του.

Οι δράσεις του ΣΚΕΤΒΕ προβάλλονται πλέον εκτός από το περιοδικό “Τέχνης Ίχνη – Technis Ichni”(fb) και μέσα από το διαδίκτυο : Το BLOG του ΣΚΕΤΒΕ, facebook “SKETBE-ΣΚΕΤΒΕ”, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Ο σύλλογος έχει ένα πλούσιο παρελθόν, με πολλούς και σημαντικούς εικαστικούς που λάμπρυναν με την παρουσία τους τα εικαστικά στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο.

Έχει ένα ιδιαίτερο δυναμικό παρόν με εικαστικές δράσεις και πρωτοβουλίες που του έχουν δώσει μια νέα πνοή και σίγουρα ένα λαμπρό μέλλον, καθώς έχουν τεθεί οι βάσεις για κάτι τέτοιο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε

Περιοδικό «ΤΕΧΝΗΣ ΙΧΝΗ»
Οδός Φλέμιγκ 10, Θεσσαλονίκη e-mail: [email protected]
e-mail: [email protected] fb: “Τέχνης Ίχνη – Technis Ichni”

BLOG του ΣΚΕΤΒΕ : http://tecnisichni.magazine

fb: “SKETBE-ΣΚΕΤΒΕ”,
ΤΗΛ.: 63936945844