Συνέντευξη του Παναγιώτη Καρμάτη με αφορμή το “Κι εγώ σ’ αγαπώ” του Doug Lucie που ξεκινάει στο Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού στις 20 Αυγούστου

Σε ποια ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Ο πατέρας μου είναι ηθοποιός οπότε σίγουρα είχα «κολλήσει» αυτό που λέμε το μικρόβιο από μικρός. Βέβαια από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια είχα την έφεση να κάνω τις παρέες μου να γελούν και να περνούν καλα με μιμήσεις ή πλάκες που έκανα, οπότε μόλις τελείωσε το πρώτο έτος της σχόλης του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου φοιτούσα αποφάσισα να ξεκινήσω ταυτόχρονα να φοιτώ στην Δραματική σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Θαυμάζω πολλούς Έλληνες ηθοποιούς όποτε αν αναφέρω κάποιους θα αδικήσω κάποιους άλλους. Από το εξωτερικό δύο ηθοποιοί με κάνουν και θέλω να εξελίσσομαι καθημερινά. Ο ένας ειναι ο Άγγλος Tom Hardy, τον οποίο θαυμάζω απεριόριστα, διότι σε όλες του τις δουλειές είναι κάτι το «διαφορετικό». Καταφέρνει να μεταλλασεται και να είναι εξίσου καλός σε ό,τι κάνει. Και τον δεύτερο δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το απολαύσουμε σε ακόμα περισσότερες καλλιτεχνικές δημιουργίες διότι «έφυγε» νωρίς και αυτός είναι ο Heath Ledger.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Θα ήταν ψέμα να σου πω ότι προτιμώ το θέατρο, την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο. Κάθε ένα έχει την χάρη του, την αξία του και την ομορφιά του. Προτιμώ και τα τρία εξίσου αρκεί να έχουν να πουν πράγματα στη δική μου ψυχή και στην ψυχή του θεατή.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Καριέρα νομίζω είναι να σ’ εκτιμούν οι άνθρωποι του χώρου με τους οποίους συνεργάζεσαι και να θέλουν να συμμετέχεις στις δουλειές τους, όχι για ένα ή δυο χρόνια αλλά για όλη σου την πορεία σε όποιο χώρο και αν ανήκεις. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι είσαι «καλος» σε αυτό που κάνεις, αλλά είσαι και καλός συνεργάτης σε όλους τους τομείς. Επιτυχία είναι να είσαι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Κάποιοι γεννιούνται και γίνονται κάποιοι γεννιούνται και δεν γίνονται….
Όπως επίσης και κάποιοι δεν γεννιούνται και γίνονται.
Η σκληρή δουλειά και η μόνιμη αναζήτηση είναι νομίζω η απάντηση.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Δημιουργία, Πάθος, Θέληση, Τρέλλα…..μία μου ζήτησες;;;

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Θα τον χαρακτήριζα σαν μαθητή. Καθημερινά μαθαίνω σ’ αυτή την δουλειά και όχι μόνο πιστεύω αλλά θα ήθελα ιδανικά να μαθαίνω σε όλη την πορεία μου, γιατί μόνο έτσι μπορείς να γίνεις καλύτερος.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Την συγκεκριμένη στιγμή κάνω πρόβες στο θέατρο Χυτήριο για την παράσταση «Κι εγώ Σ’ αγαπώ» του Doug Lucie με το Βασίλη Κούκουρα, τη Χριστίνα Δαλαμάγκα και τη Φωτεινή Λεβογιάννη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Αιβάζη, του οποίου η ματιά και η σκηνοθετική καθοδήγηση είναι καταπληκτική.

Βιογραφικό: Παναγιώτης Καρμάτης

Πτυχιούχος της “Δραματικής Σχολής Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη” και
του τμήματος “Διδακτικης της Τεχνολογιας και Ψηφιακών Συστημάτων” του Πανεπιστημίου Πειραιά. 11/06/1985

Στο θέατρο έχει συμμετάσχει στις εξής παραστασεις:
-“εις μήνιν…” (ισμήνη) {βασισμένο στο κείμενο «Ισμήνη» του Γιάνη Ρίτσου και στον πρόλογο από την Αντιγόνη του Σοφοκλή} σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου στο αρχαίο Θέατρο της Θάσου.
-“CALIFORNIA DREAMIN’” του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου στο Θέατρο Χυτήριο.
-“ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΣΑΝ ΤΗΝ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΩ-7 ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ” σε μεταφραση Ν.Γκάτσου-του Λ.Προυσαλίδη.
στον θεατρικό χώρο του café-bar ‘ΟΒΙ’
-“ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΑΜΠΙΓΚΕΙΛ” του Δ.Κοριανίτη σε σκηνοθεσία Ελένης Δαγκα στο θέατρο Βικτώρια.
-“ΤΟ ΚΑΘΑΡΣΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕΜΠΗ” του George Feydeau σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Δρόσου στο θέατρο ALTERA PARS.
-“ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ” Της Ursula Rani Sarma σε σκηνοθεσια Ευθυμη Μπαλαγιαννη στο θέατρο Παραμυθίας.
-“ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ” του Georges Feydeau σε σκηνοθεσία Ευθύμη Μπαλαγιάννη στο Θέατρο Αργώ.
-“ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ” του Eduardo de Filippo σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή στο Θέατρο Διάνα
-«φιντανάκιι» του Παντελή χορν στο θέατρο χυτήριο
-«chakras» της Λίλιαν Δημητρακοπούλου στο θέατρο Χυτήριο

Στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει στις εξής σειρές:
-Στην σειρά “ΕΛΛΗ ΚΑΙ ΑΝΝΑ” της Κάκιας Ιγερινού με τις Μίρκα Παπακωνσταντίνου και Νόρα Βαλσάμη.
-Στην 10η εντολή «THE END» του Πάνου Κοκκινόπουλου.
-Στην σειρά «ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ» των Βασίλη Ρίσβα, Δήμητρα Σακαλή με τους Στέλιο Μάινα, Μπέσυ Μάλφα, Έρση Μαλικένζου σε σκηνοθεσία Πάνου Κοκκινόπουλου.
-Στην σειρά «ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΕΣ ΠΕΘΕΡΕΣ-ΠΕΘΕΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» της Δήμητρας Μπουρδάκου με τους Μίρκα Παπακωνσταντινου Κατερίνα Τσάβαλου σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Πετρινιώτη.
-Στην σειρά «3ος ΝΟΜΟΣ-ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ» των Βασίλη Ρίσβα, Δήμητρα Σακαλή με τις Μαρίνα Ψάλτη, Τζένη Θεωνά σε σκηνοθεσία Πάνου Κοκκινόπουλου.
-Στην σειρά «3ος ΝΟΜΟΣ-DELETE» των Βασίλη Ρίσβα, Δήμητρα Σακαλή σε σκηνοθεσία Πάνου Κοκκινόπουλου.
-Στην σειρά «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ-Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ» των Νίκου Σταυρακούδη Σάρα Γανωτή με τους Ελένη Ράντου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου σε σκηνοθεσία Κατερίνα Φιλιώτου.
-Στην σειρά «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ-ΤΑΥΡΟΜΑΧΙΕΣ» του Κώστα Βαζάκα με τους Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Μαρία Λεκάκη, Θέμη Μάνεση σε σκηνοθεσία Σπύρος Ρασιδάκης.
-Στην σειρά «ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ» σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ με τον Πέτρο Φιλλιπίδη.
-Στην σειρά «ΤΟ ΣΟΙ» σε σκηνοθεσία Νίκου Ζαπατίνα με την Μιρκα Παπακωνσταντίνου και την Ρένια Λουιζίδου.
-Στην σειρα του ΣΚΑΙ «οσο έχω εσενα» σε σκηνοθεσια Στέφανου Μπλάτσου

Στον κινηματογραφο έχει συμμετασχει σε τρεις ταινίες μικρού μήκους του Δημήτρη Γιαμλογλου «ΙΜΑΝΤΑΣ» Σπύρου Φυλακτού «CASTING» και του Αντώνη Τσόνη «3000» και στην μεγάλου μήκους του Ν. Ζαπατίνα «Στα Καλά καθούμενα»