«Στον 5ο όροφο της Νομικής» Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Προτείνει ο δημοσιογράφος Θάνος Ξάνθος

Το αστυνομικό μυθιστόρημα «Στον 5ο όροφο της Νομικής» του Χρήστου Μαρκογιαννάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας είναι ένα βιβλίο που δεν θες να τελειώσει!

Υπόθεση: Πέμπτος όροφος της Νομικής Αθηνών, Τομέας Εγκληματολο­γίας. Ο υποψήφιος διδάκτορας Άγγελος Κονδύλης ανακαλύπτει το πτώμα της Οχιάς, κατά κόσμον καθηγήτριας Λαμπρινής Σιώμου, πριν δολοφονηθεί κι αυτός με τη σειρά του. Ο αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Αττικής Χριστόφορος Μάρκου, απόφοιτος του τομέα και παλιός γνώριμος των θυμάτων, αναλαμβάνει την έρευνα της διπλής ανθρωποκτονίας. Κινούμενος στο σκοτάδι του πέμπτου ορόφου, σ’ έναν λαβύρινθο μυστικών, διαπλοκής, προσωπικών εμπαθειών κι ακαδημαϊκών φιλοδο­ξιών, καλείται να ανακαλύψει με τη βοήθεια ενός «πασπαρτού» ποιος μετέτρεψε το κτίριο του πανεπιστημίου σε σκηνικό δολοφονιών, και ν’ απαντήσει: Υπάρχει, τελικά, το τέλειο έγκλημα;

Την απάντηση στο ερώτημα, δίνει μέσα στις σελίδες του αυτό το ενδιαφέρον βιβλίο! Ο συγγραφέας, με γνώμονα τις σπουδές πάνω στη Νομική και την Εγκληματολογία, συνέθεσε ένα στολίδι της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ξεκινώντας να διαβάζω το βιβλίο, δεν χάθηκα στις λέξεις, χάρη στον λεπτομερή λόγο και την γλαφυρή γραφή του.

Όλα τα στοιχεία που δίνει ο συγγραφέας, αποκαλύπτονται σταδιακά στον αναγνώστη και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του. Μέσα από μικρά και κατανοητά κεφάλαια, όπου σημειώνεται πάντα ο χώρος και ο χρόνος, ο συγγραφέας θέτει τον αναγνώστη σε πλήρη έλεγχο των  γεγονότων! Αυτό βοηθάει και στην κατανόηση των όσων διαβάζουμε, αλλά κυρίως στο να θυμόμαστε, τι διαβάζουμε.

Η ευφυής γραφή του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, συνθέτει και το πορτραίτο ενός ενδιαφέροντος μυθιστορήματος. Θα μου πείτε στο που έγκειται η ευφυϊα στην γραφή. Μα φυσικά στη ροή και στην εξέλιξη της ιστορίας. Στον τρόπο που ο αστυνομικός, οδηγείται στην εξιχνίαση των δύο μυστηριωδών δολοφονιών. Αυτό θέτει και τον ίδιο τον αναγνώστη να μπει κι αυτός στην θέση του αστυνομικού, να ψάξει, να ερευνήσει, να προβληματιστεί, να εξετάσει και τελικά να βγάλει πόρισμα.

 Ο συγγραφέας, ως γνώστης του αντικειμένου της εγκληματολογίας, δίνει αρκετές και ενδελεχείς πληροφορίες γύρω από το θέμα, αλλά πάντα με φειδώ και ενδιαφέρουσα αγωνία. Τα ερωτήματα που μπορεί να γεννιούνται στον αναγνώστη, μετά από λίγες σελίδες απαντώνται!

Η γλώσσα του βιβλίου είναι απόλυτα κατανοητή και ο τρόπος εξέλιξης καθόλου βαρετός. Εναλλάσσονται πρόσωπα και καταστάσεις, χωρίς επιτηδευμένες κινήσεις που θα δημιουργήσουν «κοιλιά» στο μυθιστόρημα. Ακόμη κι ένας έξυπνος αναγνώστης, παραμένει ως το τέλος, αναρωτιέται και αδημονεί να μάθει τον δολοφόνο!

Το νουάρ ύφος, κυριαρχεί στο βιβλίου του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, εντείνοντας την αγωνία των αναγνωστών! Αυτό το βιβλίο αξίζει να κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη. Διαβάζεται εύκολα και δεν καταντά μονότονο. Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο αποδίδονται οι καταστάσεις και τα πρόσωπα, παραπέμπει και σε θεατρικό (με αρκετές διορθώσεις ώστε να παιχτεί στο θέατρο).

Διαβάστε το και θα με θυμηθείτε! Αξίζει να αναφερθεί ότι το βιβλίο πέρασε στην 2η έκδοσή του λόγω μεγάλης επιτυχίας!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης γεννήθηκε το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και μεγάλωσε. Με σπουδές στη Νομική και την Εγκληματολογία στην Αθήνα και το Παρίσι, και έχοντας εργαστεί ως δικηγόρος, τα τελευταία χρόνια ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζει στη γαλλική πρωτεύουσα. Eίναι συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και δοκιμιακών βιβλίων για την αισθητική του εγκλήματος, εμπνευστής της έννοιας criminart και μέλος της Crime Writers’ Association.Το βιβλίο του στον 5ο όροφο της Νομικής κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.