Στέφανος Μιχαήλ: “Η επιτυχία έρχεται εάν είσαι σωστός στο στόχο σου, με σοβαρότητα και πολύ σκληρή δουλειά”

Ο ΕλληνοΚύπριος ηθοποιός Στέφανος Μιχαήλ «τοποθετείται» με τις απαντήσεις του, στο polismagazino.gr, για την καλλιτεχνική του πορεία, τον πολιτισμό, τον κορονοϊό, την καραντίνα και την επόμενη ημέρα της νέας κανονικότητας.

Σε ποιά ηλικία ένοιωσες το συναίσθημα ότι θέλεις να γίνεις ηθοποιός; Το συναίσθημα του ηθοποιού το ένοιωσα ύστερα από τη γνωριμία μου με τον Κούλη Νικολάου, πριν από 10 περίπου χρόνια, ο οποίος “ξεχώρισε” κάτι επάνω μου. Ανακάλυψε το “ταλέντο” του ηθοποιού κι έτσι ξεκίνησε η πορεία μου στο μαγικό κόσμο της υποκριτικής.

Είσαι πετυχημένος στην τηλεόραση. Θα ήθελες να δοκιμάσεις τον κινηματογράφο ή το θέατρο; Ναι θα ήθελα να δοκιμάσω και τα δύο. Αρχίζοντας από τον κινηματογράφο που πιστεύω ότι μου ταιριάζει καλύτερα σε αυτήν την περίοδο που διανύω, αλλά και το θέατρο ως καλλιτεχνική πρόκληση. Μου έχουν γίνει κατά καιρούς προτάσεις συμμετοχής σε θεατρικές παραστάσεις, αλλά λόγω πίεσης χρόνου δεν μπόρεσα να τις αποδεχτώ. Βέβαια το θέατρο θέλει και μία ιδιαίτερη προετοιμασία, άλλη παιδεία και φυσικά όταν αποφασίσω να ασχοληθώ ενεργά με το θέατρο τότε θα εντριφήσω επάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι της θεατρικής γνώσης. Σίγουρα πάντως εάν ήταν να ασχοληθώ με το θέατρο θα επέλεγα κάποιο ρόλο κωμικό και όχι δραματικό. Είναι πολύ πιο δύσκολο αλλά συνάμα και ενδιαφέρον, να κάνω το κοινό να γελάσει, σε μία κωμική παράσταση που θα συμμετέχω.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσένα; Καριέρα είναι ο τρόπος που χτίζεις τη ζωή σου. Ο δρόμος που στρώνεις για να φτάσεις στο επιθυμητό σου αποτέλεσμα. Η επιτυχία έρχεται εάν είσαι σωστός στο στόχο σου με σοβαρότητα και πολύ σκληρή δουλειά.

Ο Καλλιτέχνης γεννιέται ή γίνεται; Στην περίπτωσή μου ισύουν και τα δύο. Όπως φάνηκε υπήρχε το ταλέντο και στην πορεία με σκληρή δουλειά το εξέλιξα και έγινα ηθοποιός.

Ποιά λέξη σε εκφράζει ως καλλιτέχνη; Είμαι γενικότερα χαμηλών τόνων και ως ηθοποιός αλλά και ως άνθρωπος.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Αυτό που ζήσαμε δεν μπορεί να το περιγράψει κανείς αντικειμενικά. Ο καθένας μας έχει τη δική του άποψη. Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο κορωνοϊός είναι μια τόσο σοβαρή ασθένεια όπως την περιγράφουν. Τόσο καιρό ζήσαμε από τα ΜΜΕ έναν τεράστιο ψυχολογικό πόλεμο, έναν βομβαρδισμό άσχημων ειδήσεων, ενώ στη συνέχεια ακούσαμε και άλλες διαφορετικές πολιτικές κι επιστημονικές απόψεις περί ελέγχου της κοινωνίας. Για εμένα πάντως όλος αυτός ο σάλος που γίνεται είναι μια τεράστια υπερβολή.

“Ηθοποιός σημαίνει φως”, τραγούδησε ο Δημήτρης Χόρν. Ποια είναι τα συναισθήματά σου για την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Ανυπομονώ κι εγώ να επανέλθουν όλα όπως ήταν. Εάν βέβαια μας “επιτρέψουν” να επανέλθουμε στην κανονικότητα και εάν βέβαια μας “αφήσουν” να ξεχάσουμε όσα περάσαμε τους δύο αυτούς μήνες. Φυσικά κι εγώ έχω κουραστεί με όλη αυτην την επιτήρηση – έλεγχο της καθημερινότητάς μου. Δηλάδη να μην μπορώ να κυκλοφορώ “ελεύθερος”. Είναι όλα πολυ περιέργα και πρωτόγνωρα.

Ο καλλιτέχνης επιβραβεύεται με το χειροκρότημα και το εύγε. Ανησυχείς για ενδεχόμενο οικονομικό αδιέξοδο; Εάν υπάρξει οικονομικό αδιέξοδο, θα προκύψει για όλη τη χώρα. Βέβαια στο κομμάτι το καλλιτεχνικό και ιδίως για εμάς τους ηθοποιούς, γνωρίζετε ότι ο χώρος μας δεν είναι ένας ακριβοπληρωμένος χώρος. Και στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο πάρα πολλοί ηθοποιοί δυσκολεύονται και οριακά καταφέρνουν να καλύψουν την καθημερινότητά τους. Και το τονίζω με πολύ βαριά καρδιά. Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση και στήριξη των καλλιτεχνών από την πολιτεία. Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι ηθοποιοί θα αντιμετωπίσουν πιο δύσκολα τη σημερινή κατάσταση από τους υπόλοιπους καλλιτέχνες.

Τα θέατρα, οι μουσικές σκηνές, οι gallery και οι πολιτιστικοί χώροι πιστεύεις θα επαναλειτουργήσουν την επόμενη ημέρα; Κάποια προγράμματα στην τηλεόραση θα ξεκινήσουν πιο γρήγορα αλλά τα θέατρα, οι συναυλίες και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις σίγουρα θα αργήσουν. Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά και να μπορέσουμε γρήγορα να επανέλθουμε στις επαγγελματικές μας δραστηριότητες.