Στέλλα Καριάκα: “Μέσω της ζωγραφικής εκφράζω την πραγματικότητα της ψυχής και των συναισθημάτων μου”

Η σπουδαία και υπερδραστήρια ζωγράφος Στέλλα Καριάκα “ανακρίνεται” από τους συντάκτες του polismagazino.gr

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Η έμπνευση είναι σαν την μελωδία που μπορείς να δημιουργήσεις με τις χορδές του βιολιού …ήχοι και χρώματα αποτελούν τα συστατικά που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για μια νέα σύνθεση εικαστική, πραγματικά εμπνέομαι από την φύση τον μεγάλο παιδαγωγό του Σύμπαντος, τον σύγχρονο άνθρωπο, τον ψυχισμό του και την Αρχαία Ελλάδα .

Ποια είναι η αγαπημένη θεματολογία στη δουλειά σας;

Αγαπώ να δημιουργώ έργα που αναδεικνύουν την παιδικότητα που υπάρχει στις ψυχές όλων μας και ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Κάποιος μπορεί να θυμηθεί το χαμόγελο που είχε σαν παιδί ή τις όμορφες σκέψεις που έρχονταν στον νου αυθόρμητα ,είναι κάτι που χάνεται στην δύνη της καθημερινότητας και ένα έργο τέχνης μπορεί να είναι η αφορμή να ξαναθυμηθεί αυτή την πτυχή του εαυτού, την παιδική ηλικία την πηγή της αθωότητος ,της αλήθειας,του αυθορμητισμού.

Ποια είναι τα εργαλεία στη τέχνη σας/υλικά, που χρησιμοποιείτε για να δημιουργήσετε τα έργα σας και ποιους συμβολισμούς εμπεριέχει η επιλογή τους;

Μου αρέσει να δουλεύω σε καμβά με χρώματα λαδιού, ακρυλικά, σκόνες πλαστικά στόκο διάφορα ρελιέφ σπάτουλες, πινέλα, λινέλαιο, νέφτι άοσμο, βερνίκι, διάφορα mediums και φυσικά καβαλέτα που διευκολύνουν την διαδικασία της δημιουργίας . Είναι κάτι σαν τελετικό η επιλογή των υλικών είναι βασική για το αποτέλεσμα σε τεχνικό επίπεδο τουλάχιστον αφού στην πορεία είναι απλώς το μέσω για να μιλήσεις μέσω του πίνακα και του θέματος.

Ποιοι είναι οι λόγοι ή οι αφορμές που σας έδωσαν την ώθηση να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική;

Η ανάγκη να εκφράσω τον ψυχικό μου κόσμο και να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους με ένα διαφορετικό τρόπο. Αυτός είναι ο τρόπος που έμαθα από παιδί, το παιδί ανάλογα με το περιβάλλον που μεγαλώνει δεν έχει περιθώρια να εκφραστεί απόλυτα και να πει την αλήθεια του ,η τέχνη όμως του δίνει μια ελευθερία να μιλήσει και να απελευθερώσει κάθε συναίσθημα είτε αυτό είναι χαράς λύπης , συγκίνησης, θυμού και πολλών άλλων συναισθημάτων. Αν σε ένα παιδί στερήσουνε το φως … θα ζωγραφίζει φωτεινά κανείς δεν πρόκειται να του απαγορέψει να ζωγραφίζει με φωτεινά χρώματα αυτό βέβαια είναι ένα παράδειγμα της δυνατότητας που υπάρχει στην έκφραση μέσω της τέχνης. Η ένταση στο χρώμα, οι συμβολισμοί που υπάρχουν μέσα στο έργο μια σύνθεση δηλαδή που θέλει να πει κάτι παραπάνω από αυτό καθαυτό που βλέπουμε είναι ένας δρόμος να αντιληφθούμε τον ψυχικό κόσμο του παιδιού. Τα παιδιά είναι το αύριο είναι το μέλλον πώς θα χτιστεί ένα όμορφο και ελπιδοφόρο μέλλον όταν δεν αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους. Πώς θα γίνουν ισορροπημένοι αυριανοί ενήλικες;

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τom Hanks είναι μια προσωπικότητα της Τέχνης που θαυμάζω ιδιαίτερα, θα ήθελα να συζητήσουμε για την ταινία ”Ο Ναυαγός” και τον Γουίλσον μια μπάλα του χόκεϊ που ο ναυαγός είχε για μοναδική συντροφιά, όταν βρέθηκε σε ένα ερημικό νησί. Ήταν μόνος και δεν είχε άνθρωπο να μιλήσει να επικοινωνήσει να ακούσει την φωνή του και τότε ζωγράφισε επάνω στην μπάλα μια φιγούρα ,την ονόμασε Γουίλσον, αισθανόταν ότι έχει κάποιον να τον ακούσει.
Τί έγινε λοιπόν; Ζωγραφίζοντας την μπάλα αυτή βγήκε από ένα ψυχικό αδιέξοδο και πήρε κουράγιο , το κουράγιο βέβαια το πήρε από τον ίδιο τον εαυτό του, βλέπουμε όλο το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης που ξεπερνάει τα αξεπέραστα μέσω της Τέχνης. Την στιγμή βέβαια που χάνεται η μπάλα στα κύματα ο ναυαγός γυρνάει πίσω και της φωνάζει σπαρακτικά ”Γουίλσον” … Μετά από 15 χρόνια σε ένα αγώνα χόκεϊ στην Νέα Υόρκη έπεσε στα χέρια του μια μπάλα που έμοιαζε πάρα πολύ με τον «Γουίλσον» θα ήθελα επίσης να συζητήσουμε για την συνάντηση αυτή.
Άν πάμε λίγα χρόνια πίσω θα ήθελα να ήθελα να είχα την ευκαιρία να έχω ένα διάλογο για την τέχνη της ζωγραφικής με την Oprah Winfrey στην εκπομπή The Oprah Winfrey Show.
Ακόμη πιο πίσω στο χρόνο …να βρεθώ στο εργαστήριο ζωγραφικής , του αριστοτέχνη της δραματικής σκηνής ΚΑΡΑΒΑΤΖΙΟ τον μαέστρο του φωτός. Ο ζωγράφος πιθανότατα χρησιμοποιούσε μοντέρνες τεχνικές σκοτεινού θαλάμου, δηλαδή φωτογραφίας, δύο αιώνες πριν ανακαλυφθεί η φωτογραφική μηχανή. Δεν ήταν ο στόχος του η τελειότητα αλλά η αλήθεια, τί ωραιότερο θέμα για συζήτηση από την αλήθεια..

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Από τα πρώτα νεανικά χρόνια ασχολήθηκε για μικρό διάστημα με ομάδες θεάτρου και συμμετείχα σε παραστάσεις θεατρικές στο Θέατρο Κήπου στο σκηνή του Σινεμά Σταυρουπόλ, στην πλατεία Τερψιθέας με μια Σατυρική Αρχαία Κωμωδία.
Ομολογώ πως η εμπειρία ήταν καθοριστική. Θα μου άρεσε να ασχοληθώ με την υποκριτική την παρουσίαση εκδηλώσεων και την συγγραφή κειμένων.

Ποιες θα επιθυμούσατε να είναι οι προσωπικές σας σφραγίδες ως εικαστικός;

Όταν είμαι χρήσιμη για τους ανθρώπους και το ευρύτερο περιβάλλον και βοηθώ να ανέβει ο άνθρωπος έστω και λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος να ανυψωθεί ψυχικά και πνευματικά μιλώντας μέσω των έργων μου για αγάπη , για αλήθεια, για κάλλος ψυχικό ,για ευγνωμοσύνη, για την ομορφιά της φύσης τη χαρά, την παιδικότητα …τότε ναι χαίρομαι και θεωρώ πως αξίζει να ζωγραφίζεις τα συναισθήματα και να τονίζεις το καλό δρόμο της Αρετής…

Τι είναι η τέχνη για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

Μέσω της ζωγραφικής εκφράζω την πραγματικότητα της ψυχής και των συναισθημάτων μου. Εξωτερικεύω τις βαθύτερες σκέψεις μου και επικοινωνώ με το ευρύτερο περιβάλλον μου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια ή και όνειρα;

Ένα από τα μελλοντικά μου σχέδια είναι η ατομική έκθεση ζωγραφικής που ετοιμάζω για το επόμενο διάστημα στην Θεσσαλονίκη.
Όνειρό μου είναι να δημιουργήσω έργα που θα μιλάνε στην ψυχή των ανθρώπων.

Κάθε καλλιτέχνης αντιμετωπίζει τις δημιουργίες του σαν παιδιά του και αγαπάει εξίσου την κάθε μία από αυτές για διαφορετικούς λόγους. Υπάρχει ωστόσο κάποια δημιουργία σας που να σας είναι ιδιαιτέρως αγαπητή;

Θα ξεχώριζα ως αγαπημένο μου ένα έργο που ζωγράφισα βασισμένο στην μελοποιημένη ποίηση του στιχουργού Κώστα Βίρβου με μουσική Μίκη Θεοδωράκη (νανούρισμα)
”ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΜΟΥ”

Η Ελλάδα της κρίσης, και των όποιων προβλημάτων την ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί σίγουρα δυσκολίες στον βιοπορισμό κάθε ανθρώπου, πόσο μάλλον κάποιου που ασχολείται με την τέχνη. Πιστεύετε παρόλα αυτά ότι το δυσμενές κλίμα λειτουργεί επικουρικά ή ανασταλτικά όσον αφορά στην διάθεση για δημιουργία;

Η διέξοδος στην ψυχολογία των ανθρώπων στην Ελλάδα της κρίσης πιστέψτε με είναι η Τέχνη , δεν είναι τροχοπέδη αλλά η αφορμή για να δούμε εσωτερικά τον εαυτό να αξιολογήσουμε καταστάσεις και γεγονότα του σήμερα και να φωνάξουμε μέσω της Τέχνης γι αυτά.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Η Αναγεννησιακή Τέχνη ανάμεσα στο 15ο και 17ο αιώνα είναι μια περίοδος στην Τέχνη που με συναρπάζει. Θα δημιουργούσα θέματα σχετικά με την δημιουργία της ύπαρξης του ανθρώπου και των μύθων που πλέκονται γύρω από αυτή.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;

Η καλλιτεχνική δημιουργία είναι ο δρόμος για μια υπερβατική πραγματικότητα η οποία εδρεύει στο επίπεδο του υποσυνείδητου, έτσι το έργο είναι η εικονοποίηση της ψυχής και του πνεύματος του δημιουργού, δεν είναι μόνο μαθηματικά γεωμετρία σχέδιο και χρώμα αλλά κάτι περισσότερο.. δημιουργεί κραδασμούς στον θεατή, έτσι ένα έργο είναι κομμάτι της ψυχής και του πνεύματος του δημιουργού ,έχει μια ένταση και μια δύναμη.

Πώς καλλιεργείται η εικαστική παιδεία;

Αρχίζοντας από την παιδική ακόμη ηλικία που είναι και καθοριστική στην ζωή του ανθρώπου. Τα παιδιά ζωγραφίζουν από τα πολύ μικρά, αυτό που μπορεί να ακολουθήσει είναι η συμμετοχή του παιδιού σε διαγωνισμούς ζωγραφικής επίσκεψη σε εκθέσεις ζωγραφικής ή γλυπτικής κλπ, χαρούμενες δράσεις ζωγραφίζοντας ένα αγαπημένο του θέμα. Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε χώρους της Τέχνης επηρεάζεται η πορεία του τόσο καλλιτεχνικά όσο και πνευματικά.
Πραγματικά άσχετα με την ηλικία όλοι κρύβουν ένα καλλιτέχνη μέσα τους ! Ενδυναμώνεται η αισθητική αντίληψη και καλλιεργείται με εξάσκηση και με ένα δάσκαλο που θα μυήσει στα μυστικά της Τέχνης τον ανερχόμενο καλλιτέχνη ή σε σχολές ή ασκούμενος και μελετώντας τους μεγάλους δημιουργούς στην Ιστορία της Τέχνης ή σε ομάδες όπου γίνονται μαθήματα ζωγραφικής και δράσεις όπως εκθέσεις και event με σκοπό την παρουσίαση των έργων και την επικοινωνία με το κοινό.

Υπάρχει αγορά Τέχνης;

Βεβαίως και υπάρχει αγορά Τέχνης, το κάθε έργο είναι ξεχωριστό και έχει τον κατάλληλο φιλότεχνο αγοραστή.

Aν δεν ζούσατε στην Ελλάδα, σε ποιά χώρα θα νοιώθατε πολίτης της;

Θα μπορούσα να ζω στην Ιταλία, στη Ρώμη είναι η πόλη που με εμπνέει.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ζωγράφοι;

Αγαπημένοι μου ζωγράφοι είναι
ο καλλιτέχνης ορόσημο της Αναγέννησης Μιχαήλ Άγγελος με ένα από τα μεγαλειώδη έργα του ”την Δευτέρα Παρουσία” νωπογραφία στην Καπέλα Σιξτίνα, το έργο παριστάνει την ημέρα της «μέλλουσας κρίσης» .
ο Σάντρο Μποτιτσέλλι με τα μοναδικά έργα του και ιδιαίτερα με το πίνακα
”η Συκοφαντία του Απελλή” που συγκλονίζει το θεατή.
Ο Ραφαήλ που ξεχώρισε για την ακρίβεια στο σχέδιο, το έργο του θαυμάζεται για την καθαρότητα της φόρμας και την δεξιοτεχνία του ,φιλοτέχνησε την περίφημη σύνθεση.
“Η Σχολή των Αθηνών”, όπου απεικονίζονται οι σημαντικότεροι φιλόσοφοι της αρχαιότητας.
Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι που άφησε παρακαταθήκη το έργο του να οδηγεί γενιές, η ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ το έργο Τέχνης που φιλοτέχνησε και ήταν μια παραγγελία που δεν παραδόθηκε ποτέ γιατί ο αγοραστής για τα δεδομένα της εποχής θεώρησε πολύ απλά ντυμένη επομένως μη κατάλληλο για το χώρο του βλέπουμε πως άφησε ιστορία και ο Ιερόνυμος Μπος που παρόλο σοκάρει με τις μορφές του , συμβουλεύει ,διαπιστώνει , παρουσιάζει την ζωή και την πορεία της. Τα έργο του τα ”Επτά θανάσιμα Αμαρτήματα” , οι ”Επίγειες απολαύσεις” και το ”Κάρο του Σανού” μεταφέρουν όλο το νόημα της ζωής.

Ο Πολ Βαλερύ είχε πει «το πρόβλημα με την εποχή μας είναι ότι το μέλλον δεν είναι πια αυτό που ήταν». Σε ποιους πιστεύετε ότι ανήκει το μέλλον;

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που κυνηγούν τα όνειρά τους.

Είναι η αγάπη ο σκοπός της ζωής;

Η αγάπη είναι η συνισταμένη δύναμη που μπορεί από μόνη της να πραγματοποιήσει τα ακατόρθωτα , αν και ο σκοπός της ζωής είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο ωστόσο ναι είναι η ισχυρή συνθήκη και σκοπός της ζωής γιατί μόνο με όχημα την αγάπη φθάνουμε σε κάθε προορισμό.

Με την επιστροφή των Μαρμάρων συμφωνείτε; Ή θεωρείτε ότι είναι καλύτερη διαφήμιση να βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο;

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στο τόπο τους , η μακραίωνη Ελληνική Ιστορία, αποτέλεσε τη βάση για το χτίσιμο των σύγχρονων ανεπτυγμένων πολιτισμών,η καλύτερη διαφήμιση είναι να βρίσκονται στην Ελλάδα .

Μια εικόνα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ και ποιο το ωραιότερο ταξίδι που έχετε κάνει;

Η επίσκεψή μου στο Μουσείο του Βατικανού στην Ρώμη ήταν κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ . Αριστουργήματα που στέκουν επιβλητικά παντού και μαρτυρούν όλο το μεγαλείο της Αναγέννησης.

Υπάρχουν κανόνες και όρια στην τέχνη;

Κανόνες υπάρχουν θεωρητικά όμως τα όρια τα ορίζει ο κάθε καλλιτέχνης και συνήθως τα ξεπερνά ,με αυτή την έννοια δεν υπάρχουν όρια στην τέχνη.

Αν έπρεπε να “ντύσετε” μουσικά ένα οδοιπορικό στη ζωή σας, ποιό τραγούδι θα επιλέγατε;

Το τραγούδι ” Τον εαυτό του παιδί ”
Στίχοι: Παρασκευάς Καρασούλος
Μουσική: Μάριος Φραγκούλης

Ποιά είναι η άποψη σας για την καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη και ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο από την πόλη;

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι μέρος της καθημερινότητας και είναι πράγματι τόσο όμορφο να υπάρχουν πάντα κάθε είδους δράσεις πολιτισμού που αφορούν την μουσική, το θέατρο το χορό, την ζωγραφική, την γλυπτική ..Αγαπημένα σημεία της πόλης η Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, η Άνω Πόλη η παραλία, η περιοχή γύρω από την Αγία Σοφία .