Σκοτώθηκε 43 ετών σε τροχαίο

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ο κολλητός της Αλίκης. Στενός φίλος και συνεργάτης, άνθρωπος εμπιστοσύνης. Ήταν τόσο φίλοι, που πήρε μέχρι και εξοχικό στον Θεολόγο, μόνο και μόνο για να είναι κοντά της και στις καλοκαιρινές διακοπές. Υπάρχουν βέβαια και οι κακές γλώσσες που λένε πως ήταν ο σπιούνος της.

Αν δείτε τις ταινίες της Αλίκης: Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966), Διπλοπενιές (1966), Ο εξυπνάκιας (1966), Το πιο λαμπρό αστέρι (1967), Το κορίτσι του λούνα Παρκ (1968), Η αγάπη μας (1968), Η αρχόντισσα κι ο αλήτης (1968), Η Αλίκη δικτάτωρ (1972), Ένα αστείο κορίτσι (1970) κ.α. σε όλες παίζει ο Πέτρος Λοχαϊτης. Πάντα μικρούς, δεύτερους ρόλους.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933, ζούσε στον Κολωνό και εμφανίστηκε κυρίως σε κωμωδίες του Αλέκου Σακελλάριου.  Για χρόνια ήταν στενός συνεργάτης και φίλος της Αλίκης Βουγιουκλάκη- η οποία τον χρησιμοποιούσε ποικιλοτρόπως, στο σινεμά, το θέατρο αλλά και στην ζωή. Λένε ότι του είχε αναθέσει τον ρόλο του κατασκόπου. Ότι μάθαινε, πήγαινε και της έδινε ραπόρτο. Της «κάρφωνε» ακόμα και όλες τις κινήσεις του Παπαμιχαήλ όταν έλειπε από το σπίτι.

Οι περισσότεροι τον θυμόμαστε στις ταινίες “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια” και “Η αρχόντισσα και ο αλήτης”. Στην πρώτη υποδύθηκε το καρφί του αφεντικού Λάμπρου Κωνσταντάρα (πατέρα της Βουγιουκλάκη) καταδίδοντας τους εργάτες του εργοστασίου, και στη δεύτερη τον ψευτοντετέκτιβ Νέστορα, που έψαχνε την εξαφανισμένη Βουγιουκλάκη (Πίπης) για να κερδίσει την αμοιβή που θα έδινε ο πλούσιος πατέρας της (Παπαγιαννόπουλος). Ρόλοι κομμένοι και ραμμένοι πάνω του- λένε οι φαρμακόγλωσσες. “Μια ζωή ήταν το καρφί της Βουγιουκλάκη. Με τον χαρακτήρα που είχε, αν δεν ήταν η Βουγιούκλο δεν θα έβρισκε δουλειά”, μου λέει γνωστή ηθοποιός είχε δουλέψει μαζί του.

Ο Πέτρος Λοχαΐτης όπως είπα και στον πρόλογο, διατηρούσε εξοχικό σπίτι στον Θεολόγο Φθιώτιδας, στην ίδια περιοχή που βρισκόταν και το εξοχικό της Αλίκης. Στις 29 Μαΐου του 1976 κατευθυνόταν προς το εξοχικό με το αυτοκίνητο του, όταν για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο και έπεσε πάνω σε ένα βράχο. Η σύγκρουση ήταν πολύ δυνατή και μοιραία για τον ηθοποιό. Μετά τον θάνατό του, άνθρωποι του περιβάλλοντος του, που τον γνώριζαν καλά, είπαν ότι συνήθιζε να…

Η συνέχεια εδώ