Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη»_Μνήμες της ιστορίας ξύπνησαν στο Πανόραμα

Μνήμες από την ιστορία της Θεσσαλονίκης ξύπνησαν στο Πανόραμα. Σε μια εκδήλωση, όπου ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη παρουσίασε το ιστορικό και πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη» και τίμησε τους δημιουργούς του.
Η προβολή, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» στο Πανόραμα, έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης προς τους δημότες, σχετικά με αυτό το ιστορικό γεγονός που άλλαξε σημαντικά τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις τη μεγαλύτερη καταστροφή που είχε υποστεί η Θεσσαλονίκη τον 20ό αιώνα, την πυρκαγιά του 1917.
Η καταστρεπτική φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο 18 Αυγούστου από ένα προσφυγικό κατάλυμα στο βορειοδυτικό τείχος της πόλης και μέσα σε 32 ώρες άφησε περισσότερους από 75.000 άστεγους, κατακαίοντας σχεδόν ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
«Είναι μια ιδιαίτερη και πολύ χρήσιμη εκδήλωση, Ιδιαίτερη γιατί συνδυάζει τον πολιτισμό και την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Και χρήσιμη για το σήμερα, γιατί κάθε φορά που ακουμπάμε την ιστορία μας και μαθαίνουμε αντικειμενικά από αυτή -και το ντοκιμαντέρ είναι αντικειμενικό- γινόμαστε σοφότεροι», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, που απένειμε τα εύσημα σε όλους τους πρωταγωνιστές της ταινίας. Ιδιαίτερα στον σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαρδαρινό αλλά και τη δημότισσα Δήμητρα Σιδερίδου που έγραψε την πρωτότυπη μουσική στο ντοκιμαντέρ.
Και οι δύο ήταν παρόντες και βραβεύτηκαν από τον δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και την αντιδήμαρχο πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας Σοφία Σαουρίδου, για τη συνεισφορά τους στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ. Μάλιστα η Δήμητρα Σιδερίδου στον σύντομο χαιρετισμό της και αφού ευχαρίστησε τον δήμο για τη βράβευση επισήμανε πόσο σημαντικό είναι για κάθε ΟΤΑ όπως ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη να διαθέτει τέτοιους καλαίσθητους και λειτουργικούς χώρους πολιτισμού, όπως το αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής».
Στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντερ, ενώ μετά το τέλος της επακολούθησε διάλογος του σκηνοθέτη με το κοινό, όπου ο Γρηγόρης Βαρδαρινός απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν μεταξύ των άλλων στην ενασχόλησή του με το ιστορικό γεγονός της πυρκαγιάς του 1917, αλλά και την πορεία του ως ένας νέος σκηνοθέτης.
Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ είναι οι εξής: ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Βαρδαρινός που συμμετείχε και στη συγγραφή, η Αναστασία Μπαρτζουλιάνου που έκανε την ιστορική έρευνα, ο Φίλιππος Μανδηλαράς και ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Δημήτρης Τσιλινίκος, που έκανε την αφήγηση, ο Δημήτρης Σταμπολής στη διεύθυνση φωτογραφίας, η Χριστίνα Γκωλέκα στη διεύθυνση παραγωγής και η Δήμητρα Σιδερίδου που έγραψε την πρωτότυπη μουσική.