Πηνελόπη Πιατουλάκη: “Φροντίζω να περνάω τις ώρες μου δημιουργικά, γράφοντας. Το πνεύμα μου δεν γνωρίζει εγκλεισμούς και απαγορεύσεις”

Η Πηνελόπη Πιατουλάκη, Συγγραφέας, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

“Υποκλίνομαι στο θάρρος των πρωταγωνιστών των θλιβερών γεγονότων. Δεν δίστασαν να εκτεθούν δημόσια θέλοντας μελλοντικά να προστατέψουν τα νέα παιδιά. Αποδεικνύοντας σε όλους μας πως την πληγωμένη ψυχή τους δεν μπόρεσε να τη βιάσει και να τη δαμάσει κανείς.”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας;
Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Τα τελευταία χρόνια έχω επιλέξει την αποκέντρωση και ζω στο εξοχικό μου μέσα στην καταπράσινη φύση. Το σπίτι μου βρίσκεται δίπλα σε δάσος και κοντά σε θάλασσα στον Κόρφο Κορινθίας που προς το παρόν ευτυχώς δεν υπάρχει κανένα κρούσμα. Δεν αισθάνθηκα τον εγκλεισμό ούτε παγιδευμένη από την πανδημία εφόσον ήταν η συνειδητή επιλογή μου να αποτραβηχτώ από όλους. Άλλωστε αρκεί να στρέψω το βλέμμα μου έξω να αγναντέψω βουνά και θάλασσα για να ξεφύγω από όλα όσα μας θλίβουν και να αισθανθώ απελευθερωμένη. Τα συναισθήματα μου λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε εναλλάσσονται διαρκώς. Πολύ πρόσφατα πέντε συγγενείς μου πρώτου βαθμού ανάμεσα τους ένα μωρούλι… κόλλησαν κοροναϊό και πέρασα τρομερά δύσκολα μέχρι να βεβαιωθώ πως γλύτωσαν… Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι με φόβο και αγωνία. Πότε θα μπορέσουμε επιτέλους να κινηθούμε άνετα δίχως τον κίνδυνο να κολλήσουμε από τις συναναστροφές μας. Είμαι όμως από τη φύση μου αισιόδοξο άτομο και το προσπερνώ γρήγορα με τη σκέψη πως δεν μπορεί θα περάσει σύντομα και αυτό όπως τόσα και τόσα άλλα… Κατά βάθος ελπίζω πως τον επόμενο χρόνο το 2022 η ζωή μας δειλά-δειλά θα βρει τον παλιό ρυθμό και την κανονικότητα της.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Βία σωματική, λεκτική, κακοποιήσεις κάθε βαθμού και βιασμοί, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν δυστυχώς. Οι θύτες επιλέγουν άτομα ευάλωτα και ασκούν βία εκ του ασφαλούς γνωρίζοντας πως δεν θα τολμήσουν να μιλήσουν. Αν δεν αλλάξει ο νόμος να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές και να καταδικάζονται για αρκετά χρόνια όσοι παρανόμησαν τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα ανθρώπινες ζωές, η βία θα ζει και θα βασιλεύει. Τίποτα δεν με εντυπωσιάζει από όσα παρακολουθούμε καθημερινά να καταγγέλλονται, όλοι ακούμε συχνά τι γίνεται γύρω μας δεν είμαστε ανυποψίαστοι. Όσο για τους πρωταγωνιστές των θλιβερών γεγονότων υποκλίνομαι στο θάρρος τους, στο ότι δεν δίστασαν έστω και τώρα να εκτεθούν δημόσια θέλοντας μελλοντικά να προστατέψουν τα νέα παιδιά. Αποδεικνύοντας σε όλους μας πως την πληγωμένη ψυχή τους δεν μπόρεσε να τη βιάσει και να τη δαμάσει κανείς.

Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Ευτυχώς δεν έτυχε σε εμένα. Δεν βρέθηκα ποτέ μπροστά στο δύσκολο δίλημμα να μιλήσω ή να σιωπήσω;

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Τα εμβόλια είναι αποδεδειγμένο πως έχουν σώσει την ανθρωπότητα από διάφορες πανδημίες κατά το παρελθόν. Πιστεύω στην αποτελεσματικότητά του έστω και αν ίσως υπάρξουν μεμονωμένα περιστατικά με δυσάρεστες επιπτώσεις. Λόγω κάποιων αναπνευστικών μου προβλημάτων θα συμβουλευτώ τον γιατρό μου και αν το εγκρίνει βεβαίως και θα το κάνω.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εάν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Δεν έχω στερηθεί απολύτως τίποτα γιατί φροντίζω να περνάω τις ώρες μου δημιουργικά γράφοντας. Το πνεύμα μου δεν γνωρίζει εγκλεισμούς και απαγορεύσεις. Η συγγραφή με ταξιδεύει παντού και χρωματίζει υπέροχα με ανεξίτηλα εκθαμβωτικά χρώματα την ημέρα μου. Τον Απρίλη του 2020 εν μέσω πανδημίας και ενώ βρισκόμασταν σε καραντίνα, κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα τα δυο πρώτα λογοτεχνικά βιβλία μου από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Όσα δεν μπορούσα να σου πω τη στιγμή που έπρεπε»
«Το τίμημα μιας ερωτικής βραδιάς»

Στο χρόνο που ακολούθησε επωφελήθηκα να γράψω άλλα δυο βιβλία. Το ένα από αυτά, «Ο Έρωτας φωτιά» θα κυκλοφορήσει ελπίζω -εκτός απροόπτου- μέσα στο μήνα σε Ελλάδα Κύπρο από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ Το τέταρτο μυθιστόρημα μου με προσωρινό τίτλο «Αγάπα με! θα κυκλοφορήσει αργότερα και τώρα γράφω άλλα δύο.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Η τηλεργασία θα παραμείνει πιστεύω σε πολλούς τομείς μια και όλα εξελίσσονται ραγδαία και το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Για την αναστολή εργασιακών συμβάσεων δεν είμαι η αρμόδια να κρίνω και να σας πω. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων το αντίκτυπο που θα έχει στη ζωή μας η μετά κορονοϊού εποχή ούτε τι συντρίμμια θα έχει αφήσει πίσω της. Η επόμενη μέρα θα μας βρει όλους διαφορετικούς και εν μέρη ψυχικά προετοιμασμένους για τις αλλαγές που ήρθαν αιφνιδιαστικά για να εγκατασταθούν μόνιμα στη ζωή μας. Το σίγουρο είναι πως θα υψώσουμε πάλι το ανάστημα μας και με το όποιο κόστος θα πάμε μπροστά. Έτσι γίνεται πάντα στις μεγάλες κρίσεις και σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η ζωή τραβάει την ανήφορα και ο άνθρωπος προσαρμόζεται και επιβιώνει!