Πηνελόπη Νέλλη Τσιακυρίδου: “Λατρεύω τις διαδραστικές εκθέσεις. Τα έργα παίρνουν μορφική τελειότητα από τις ενέργειες των ανθρώπων που τα περιβάλλουν”

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ Covid-19. Σύλληψη διοργάνωση & επιμέλεια από την εικαστικό Χρύσα Μπαρζόκα η οποία έχει επιλέξει εξαιρετικούς καλλιτέχνες στην ομάδα που θα παρουσιάσουν έργα που δημιούργησαν αφενός καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, αφετέρου έργα που εκφράζουν την πρωτόγνωρη εποχή που διανύσαμε.

Συμμετέχετε δυναμικά και εσείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και θα θέλαμε δύο λόγια για την δική σας εικαστική παρουσία. Ξεκίνησα τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου με ιδιαίτερα καλή διάθεση και πλουραλισμό χρωμάτων ώστε να ανοίξει η ψυχή μας με την παρουσίαση δύο έργων μου  “GLASSWING FLIRT” στην έκθεση της επίμονης τέχνης και του γαλλικού ινστιτούτου στο Παρισι, όμως αμέσως μετά ακολούθησε η πανδημία και η καραντίνα του covid19 και κυριάρχησε το μαύρο χρώμα και δημιούργησα μια ειδική εκδοχή του GLASSWING FLIRT ώστε να “προστατεύσω” μέσα σε αυτό τα πραγματικά χρώματα της ζωής και της άνοιξης, ώστε να αναγεννηθούν την επόμενη μέρα.

Τετάρτη 17 Ιουνίου στο Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης,  θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ με την  πρώτη live έκθεση  αφιέρωμα Covid-19. Θεωρείτε ότι διαθέσατε αρκετό χρόνο στη δημιουργία αυτές τις μέρες του εγκλεισμού; Θα ξεκινήσω δανειζόμενη το εξής ρητό “Στα Κινέζικα, η λέξη «κρίση» γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει ευκαιρία”. Με αφορμή την πανδημία του Covid 19 επέλεξα να δω τα “λουλούδια” που υπήρχαν στο οπτικο μου πεδίο και να τα σπείρω για να ανθίσουν καθώς άμα θέλουμε να δούμε λουλούδια υπάρχουν παντού γύρω μας, αξιοποίησα λοιπόν το χρόνο αυτόν όσο περισσότερο δημιουργικό και παραγωγικό μπορούσα.

Βοήθησε η περίοδος ώστε να εκφραστειτε μέσω της τέχνης σας ή βιώσατε δημιουργικό αδιέξοδο; Ο καλλιτέχνης βιώνει καθημερινά κάθε υπαρκτή ορατή ή αόρατη εικόνα συναισθημάτων, εμπνέεται και επηρεάζεται από αυτή και την εξωτερικευει και την αποδίδει με τον δικό του τρόπο εκφρασης. Βιώνοντας την καθημερινότητα στην οποία λειτουργεί και συνυπάρχει. Με τη σκέψη αυτή ουδέποτε δημιουργικό αδιέξοδο αλλά πάντοτε μας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε τέχνη και ζωή.

Ποια υλικά χρησιμοποιήσατε ως μέσο έκφρασης; Οι τεχνοτροπίες μου ποικίλουν. Χρησιμοποιώ ακρυλικα  χρώματα πολύτιμους λίθους, swarovski, πάστες, για να δημιουργώ όγκους και ανάγλυφες υφές, φύλλα ψευδοασημι, μέταλλο και φύλλα τριαντάφυλλου. Παντρεύω διαφορετικά υλικά γιατί ποντάρω στη λεπτομέρεια, στις υφές και στα επίπεδα.

Ενημερωθήκαμε ότι σε αυτή την εκθεση, ο  θεατής θα γίνεται μέρος του πρότζεκτ…  Ποιο είναι το μήνυμα που εσείς θα θέλατε να μεταδώσετε στον θεατή; Λατρεύω τις διαδραστικές εκθέσεις. Τα έργα παίρνουν μορφική τελειότητα από τις ενέργειες των ανθρώπων που τα περιβάλλουν. Τα “GLASSWING FLIRT” είναι στη διάθεσή του κοινού να ανοίξουν τα φτερά τους και να πάνε όπου θέλουν οι ίδιοι.

Στα χέρια των καλλιτεχνων της Ε.Τ.  μορφές και ιδανικά ξαναζωντανεύουν μέσα από τη καλλιτεχνική τους μεταμόρφωση.
Ιδέες επίμονων καλλιτεχνών που είναι έτοιμες να ζήσουν  αξιοποιημένες ως έργα τέχνης.  Ποιος είναι ο επόμενος σταθμός σας; Μου αρέσει το στοιχείο της έκπληξης και του αυθορμητισμου στα έργα μου και ο χρονικός σταθμος εκφρασης μου δεν είναι εκ των προτέρων προσδιορισμενος, σας γνωστοποιω πάντως ότι τον Ιουλίο θα είναι η επόμενη μου έκθεση.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία; Δυστυχώς περιορίζεται η πολιτιστική επικοινωνία στα στενά πλαίσια του διαδικτύου. Αυτό σημαίνει κατ’ εμέ ότι οδηγούμαστε σε αλλαγή των δράσεων και της μεταξύ μας επικοινωνίας πλέον σε ιντερνετικο επίπεδο στα σοσιαλ μίντια. Φοβάμαι ότι θα υπάρχει διαδυκτιακος έλεγχος στη διακίνηση των ιδεων, των προτάσεων και των προσωπικών μας δεδομένων. Καταλήγοντας εκτιμώ ότι θα είναι αρνητικές οι επιπτώσεις του Covid 19 στη πολιτιστική επικοινωνία και θα πρέπει όλοι μας να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα.

Βιογραφικό 
Penelope Nelly 
Fashion & Fine Art Designer 
Creative Director of Kuro 
Founder & editor in chief of NelyDaily 
Fashion Trendsetter

Ονομάζεται Πηνελόπη Νέλλη Τσιακυρίδου, γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη. Σχεδιάστρια μόδας, ζωγράφος, μουσικός. 
Από τριών ετών ασχολείται με τη μουσική και από έξι με τη ζωγραφική. Έχει καινοτόμες ιδέες, οι οποίες την εμπνέουν να δημιουργήσει πίνακες, ρούχα, κοσμήματα, φωτογραφίες, μουσικά θέματα και Video Art. Ενα ιδιαίτερο είδος καλλιτέχνη, δημιουργεί κάτι εξ’ολοκλήρου και δηλώνει χαρισματικός συλλέκτης. Ιδρυτής του Kuro το οποίο έχει ένα δικό του Dna βασισμένο στην αποκωδικοποιηση του τύπου της μνήμης που βρίσκεται στο υποσυνείδητο. 
Είναι εμπνευσμένη από τον Σουρεαλισμο, Μινιμαλισμό, Αφηρημένο Εξπρεσιονισμο, την Αρχαία Ελλάδα και την Ιαπωνική τέχνη.