Παύλος Μελής: “Πολύ ευτυχής είμαι όταν “τσακώσω” μέσα μου μια μελωδία, μια έμπνευση και την κάνω ένα ολοκληρωμένο τραγούδι”

Επιμέλεια ερωτήσεων συνέντευξης Αλεξάνδρα Μεντώρος

Ο τραγουδιστής και δάσκαλος Παύλος Μελής παραχώρησε μια συνέντευξη στο Aspida Radio της Νέας Υόρκης στην εκπομπή της Αλεξάνδρας Μεντώρος “Ραδιοφωνικό Ταξίδι” και εσείς μπορείτε να την διαβάσετε μέσα από το Polismagazino.gr.

Website: http://www.aspidaradio.com Youtube: https://www.youtube.com/aspidaradio Radio: http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=2868

Ένα “Ραδιοφωνικό Ταξίδι” ξεκινάει παρέα σας η Αλεξάνδρα Μεντώρος. Σήμερα θα γνωρίσουμε ένα τραγουδιστή και παράλληλα δάσκαλο μουσικής τον Παύλο Μελή. Καλώς ήρθες στην παρέα του Aspida Radio. Καλώς σας βρήκα Αλεξάνδρα. Χαίρομαι που βρίσκομαι στην παρέα σας.

Όλοι έχουμε παιδικές αναμνήσεις και μπορώ να σου πώ ότι για μένα ήταν τα καλυτερά μου χρόνια. Θυμάμαι να μαζευόμαστε όλα τα παιδιά της γειτονιάς να είμαστε έξω στο δρόμο και να παίζουμε ανέμελα κρυφτό, κυνηγητό και πολλά άλλα παιχνίδια της εποχής. Ας περάσουμε όμως σε σένα, θα ήθελα να μου πεις πώς ήταν για σένα αυτά τα χρόνια αλλά και που γεννήθηκες; Γεννήθηκα στο Ρέθυμνο της Κρήτης και τα παιδικά μου χρόνια ήταν όμορφα. Έχω ωραίες αναμνήσεις. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με κάτι που θα μου άρεσε και θα ξεχώριζα αλλά δεν είχα αντιληφθεί πως αυτό θα ήταν η μουσική τελικά. Οι γονείς μου ευτυχώς με πήγαιναν σε πολλές δραστηριότητες όπως αθλητισμό, ξένες γλώσσες, κιθάρα. Ώσπου τελικά βρήκα το δρόμο μου μεγαλώνοντας με την κιθάρα και την μουσική.

Οι γονείς σου, σου έδωσαν αρκετά εφόδια για το μέλλον. Τωρα βέβαια σε συναντάμε στο χώρο της μουσικής και απ’ ότι μου είπες έχεις σπουδάσει κιθάρα. Θα ήθελα να μου πείς αν έχεις κάνει και άλλες σπουδές πάνω σε αυτό το χώρο; Ναι. Έχω πάει στο ωδείο του Φιλίππου Νάκα στην Αθήνα, αλλά συνέχισα και σε διάφορα άλλα ωδεία. Ακόμη έκανα και ατομικά μαθήματα μουσικών οργάνων όπως και σε τμήμα βυζαντινής. Η μεγαλύτερη σπουδή βέβαια στη μουσική είναι οι ζωντανές εμφανίσεις. Με αυτό τον τρόπο άρχισα να νιώθω ότι μαθαίνω πραγματικά μουσική γιατί έχεις άμεση επαφή και απαιτήσεις από αυτόν που απευθύνεσαι, τον κόσμο.

Ωραία όλα αυτά. Καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να είσαι πολύ καλός για να καλύπτείς όσο μπορείς τις απαιτήσεις του κόσμου. Πολλοί ανθρώποι τώρα ξέρουν τη δουλειά σου. Υπάρχουν όμως και ανθρώποι που σε γνωρίζουν τώρα και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας πείς πως ξεκίνησες επαγγελματικά να μπαίνεις σε αυτό τον χώρο; Το 2007, μπήκα στον χώρο. Θυμάμαι ότι ενώ πήγαινα στο ωδείο Φίλιππου Νάκα και στη σχολή ηχοληψίας, παράλληλα τα βράδια τραγουδούσα κι έπαιζα κιθάρα, μέχρι και σαν DJ είχα δουλέψει στις αρχές. Μια απο τις πιο όμορφες χρονιές είναι η χρόνια που ξεκίνησα να τραγουδάω με κάποιους μουσικούς και να παίζω κιθάρα σε γάμους στο Σχιστό Κορυδαλλού.

Ένα πολύ ωραίο ξεκίνημα για σένα με πολλές ωραίες στιγμές. Όμως για πές μου Παύλο τι είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο; Αυτο που με κάνει ευτυχισμένο είναι η μουσική και μια καλή παρέα. Ακόμα και η βελτίωση σε προσωπικό επίπεδο τόσο σαν ανθρωπος όσο και σαν μουσικός. Είμαι πολύ ευτυχής όταν “τσακώσω” μέσα μου μια μελωδία, μια έμπνευση και την κάνω ένα ολοκληρωμένο τραγούδι το οποίο πιστεύω πως με εκφράζει ύστερα από πολύ κόπο. Βέβαια όταν το κυκλοφορήσω στον κόσμο με την εταιρία και τους συνεργάτες μου νιώθω ακόμη πιο ευτυχισμένος.

Πολλοί άνθρωποι έχουν φοβίες όπως και εγώ. Δεν σου κρύβω ότι ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι ο θάνατος των αγαπημένων μου προσώπων. Βέβαια προσπαθώ να τον αντιμετωπίσω κάνοντας πράγματα που με γεμίζουν συναισθηματικά. Ποιός είναι ο δικός σου μεγαλύτερος φόβος και πως τον αντιμετωπίζεις; Ο δικός μου μεγαλύτερος φόβος Αλεξάνδρα είναι τα σοβαρά θέματα υγείας σε ανθρώπους που ξέρω. Όσο για την αντιμετώπιση του φόβου απλά δεν το σκεφτομαι συνέχεια γιατί καταντάει και θέμα απαισιοδοξίας. Όταν δεν υπάρχει όμως κάποιο τέτοιο πρόβλημα, επισης ανησυχώ μήπως μείνω στάσιμος, δεν δημιουργώ, δεν εξελίσσομαι, δεν γράφω τραγούδια, δεν τραγουδάω. Αν και σε αυτή τη δύσκολη εποχή το πάω κόντρα πεισμωμένος.

Βλέπω έχεις στο ενεργητικό σου πολλές συνεργασίες. Ποιά όμως ήταν η πρώτη σου επαγγελματική συνεργασία; Η πρώτη μου επαγγελματική μου συνεργασία ήταν το 2010 με ένα κρητικό συγκρότημα η οποία κράτησε πάνω από χρόνο. Ήταν γνωστό συγκρότημα τότε και έπαιζα κιθάρα. Επίσης με το συγκρότημα που είχαμε παίξει σε κάποιες βραδιές στο Σχιστό Κορρυδαλου το 2007. Είχαμε πολύ λαϊκο και κρητικό πρόγραμμα οι πρώτες μου συνεργασίες, και οι επόμενες, όλες σχεδόν.

Ακούγοντας τα τραγούδια σου αλλά και ρίχνοντας μια ματιά στο YouTube είδα ότι σε κάποια τραγούδια σου έχεις γυρίσει βίντεο κλιπ. Πόσο χρόνος χρειάζεται για να γυριστεί ένα βίντεο κλιπ; Ανάλογα με το τι θα χρειαστείς. Μπορεί να θέλεις και μια ολόκληρη μέρα αλλά και περισσότερες. Αν για παράδειγμα θελήσω με τον σκηνοθέτη και την εταιρία να βάλουμε ειδικά εφέ. Που αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα στα επόμενα βίντεο κλιπ που θα έρθουν. Σίγουρα θα χρειαστεί να δώσεις παραπάνω χρόνο στο σκηνοθέτη. Αν θέλουμε να κάνουμε διαφορετικά πλάνα όπως να τραβήξουμε πλανα μέσα στη βροχή αλλά και στον ήλιο. Θα χρειαστούμε όλοι σαν ομάδα περισσότερες μέρες αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες για το γύρισμα του βίντεο.

Όλοι μας κάνουμε όνειρα για το μακρινό μέλλον. Εσύ πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από δέκα χρόνια; Να σου πώ ότι στα επαγγελματικά θα ήθελα να έχω αφήσει προίκα πολλά όμορφα τραγούδια που να ζουν στην καθημερινή μας ζωή. Τα οποία θα έχουν γίνει διαχρονικά και θα αγγίζουν, θα εμπνέουν, θα ανατριχιάζουν κάθε γενιά. Σαν τραγουδιστής θα ήθελα ο κόσμος να εξακολουθήσει να έρχεται να με ακούει μόνο και μόνο για να χορέψει, να διασκεδάσσει, να τραγουδήσει και να συγκινηθούμε όλοι μαζί.

Αφού σε ταγιδέψαμε στο μακρινό μέλλον βλέποντας όλα τα όνειρα που θες να πραγματοποιήσεις ήρθε η στιγμή να δούμε τα πιό πρόσφατα σχέδιά σου για το παρόν. Ήδη έχω έτοιμα πολλά τραγούδια, τα περισσότερα είναι σε ελληνικούς ρυθμούς όπως ζεϊμπεκικο το οποίο είναι ένα από τα πιό σπουδαία διότι παίζει και ο σπουδαίος μπουζουξής Μανώλης Καραντίνης. Ακόμα ο καρσιλαμας είναι ένα άλλο αλλά και η ρούμπα το οποίο θα έρθει σε λίγο καιρό. Να σου πω ότι είναι όλα σε μουσική δική μου και σε στίχους της ποιοτικής και αγαπημένης μας στιχουργού Ελένης Γιαννατσούλια, όπου έχει γράψει ήδη με τον Πάνο Καπίρη τη μουσική στο τραγούδι μου “πραγματικά” και πολλές άλλες μεγάλες ελληνικές επιτυχίες.

Έχεις συνεργαστεί με πολλούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες. Με ποιόν καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστεις; Με πολλούς, με τον πρώτο που θα ήθελα να συνεργαστω και μου έρχεται αυτη τη στιγμή στο μυαλό είναι ο Γιάννης Πάριος αλλά και ο Αντώνης Ρέμος όπου είχαμε μία σποραδική συνεργασία και πολλούς άλλους. Ακόμα θα ήθελα και με τον Αντώνη Βαρδή να είχα συνεργασία που τον εκτιμόυσα και σαν συνθέτη αλλά δυστυχώς χρόνια τώρα δεν είναι μαζί μας.

Λυπάμαι πολύ για αυτό γιατι πραγματικά ο Αντώνης Βαρδής ήταν ένας απο τους πιό ταλαντούχους καλλιτέχνες με πολλά όμορφα και διαχρονικά κομάτια τα οποία μας άφήσε σε όλους εμάς ύστερα απο το θάνατό του. Πρίν όμως κλείσουμε αυτό το πολύ όμορφο ραδιοφωνικό ταξίδι θα ήθελα να μου πεις τι θα συμβούλευες τα νέα παιδία που μπαίνουν στο χώρο αυτο. Θα συμβούλευα τα νέα παιδιά να έχουν θάρρος αλλά και ταπεινότητα στη δουλειά απέναντι στην τέχνη αυτή που λέμε μουσική. Δεν γίνεται να συνεχίσεις αν δεν σου αρέσει πραγματικά και δεν σκύψεις το κεφάλι και να αφιερώσεις χρόνο με σεβασμό είτε μαθαίνεις μουσικό όργανο είτε γίνεις επαγγελματίας μουσικός ή τραγουδιστής. Επίσης να μην απογοητεύονται γιατί η δουλειά αυτή έχει πολλά “χαστούκια” πέρα από χαρές αλλά θα πρέπει να έχεις και γερό στομάχι.

Βιογραφικο

Ο Παύλος Μελής (Καλλιτσουνάκης) https://www.facebook.com/pavlos.kallitsounakis ξεκίνησε τη μουσική του πορεία το 2007 παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας σε γάμους στο Σχιστό Κορυδαλλού στην Αθήνα. Παράλληλα σπούδασε ηχοληψία και αρμόνιο στο Ωδείο του Φιλίππου Νάκα.

Το 2010, αρχίζει να παίζει κιθάρα σε κρητικά συγκροτήματα με γνωστούς καλλιτέχνες.

Το 2013, δημιουργεί το δικό του λαϊκό συγκρότημα με έδρα το Ρέθυμνο και τραγουδούσε σε γάμους και λαϊκά μαγαζιά.

Το 2014, ξεκινάει σόλο καριέρα. Το 2016, χαρακτηρίζεται ως ο πιο δημιουργικός της χρονιάς. Ακόμη κάνει εμφανίσεις στο κέντρο “Φως” δίπλα στον Μανώλη Κονταρό, με το Μανώλη Λιδάκη και τη Γλυκερία.

Τότε κυκλοφορεί και τα πρώτα του τραγούδια. Το πρώτο, με τίτλο, “Στων αγγέλων το ντουκιάνι” που είναι μια αληθινή ιστορία και αφορά ένα νέο άνθρωπο που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στο Ρέθυμνο το 2015. Το “γλυκό μου όνειρο”, ένα καλαματιανό σε μουσική-στίχους του ιδίου. Το “Αχ ταξιδιάρα μου καρδιά”, που κυκλοφόρησε διαδικτυακά. Είναι ένα κρητικό συρτό σε μουσική του Νεκτάριου Κλωστράκη και μαντινάδες του Παύλου, ο οποίος το τραγουδάει.

Μετά υπογράφει συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία του γνωστού και πετυχημένου συνθέτη Φοίβου “Spicy Music”.

Έτσι, αρχές Αυγούστου, κυκλοφορεί το λαϊκό τραγούδι “Όταν θα μου πεις πως μ’ αγαπάς”. Το 2020, εν μέσω καραντίνας ο Παύλος εξακολουθεί να δημιουργεί και μας παρουσιάζει το καινούργιο του τραγούδι “Άστο να συμβεί” σε στίχους της Ελένης Γιαννατσούλια και μουσική του ίδιου.

https://www.facebook.com/pavlos.kallitsounakis