ΠΑΝΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ: “Το όνομα και η φωνή που σε ταξιδεύει”

Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφιών: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

Ο Πάνος είναι ένα ακόμη από τα θαυματουργά νέα αστέρια του ελληνικού τραγουδιού. 

Ήταν παιδικό του όνειρο να ασχοληθεί με το τραγούδι, γι’ αυτό και με ιδιαίτερο πείσμα προσπάθησε ήδη από τα εφηβικά του χρόνια, να ασχοληθεί με την μουσική.

Του αρέσουν τα ταξίδια και είναι ονειροπόλος αφού όλη μέρα σπίτι του και στη δουλειά του ακούει μουσική και τραγουδάει. Το 2020 το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα, υπογράφοντας το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο με την Keys  Records.

ΑΣ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ:

Από ποιά ηλικία κατάλαβες οτι θέλεις να γίνεις τραγουδιστής; Από πολύ μικρή ηλικία και συγκεκριμένα στην ηλικία των εφτά ήταν η πρώτη μου ενασχόληση με τα μουσικά όργανα. Στην αρχή ήταν η κιθάρα μετά το μπουζούκι αλλά στην πορεία γύρω στα δώδεκα κατάλαβα, ή πολύ απλά, ένιωσα ότι θέλω να συνοδεύω τη μουσική με τη φωνή μου. Εξάλλου η φωνή είναι ένα μουσικό όργανο και εγώ επέλεξα να δημιουργώ με αυτό.
 

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στην τηλεόραση αρκετά μουσικά talent show. Έχεις πάρει μέρος για πες μας την εμπειρία σου; Έχω πάρει και εγώ μέρος σε talent show και συγκεκριμένα στο the Voice. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία αλλά πιστεύω πως δεν θα το ξαναέκανα γιατί το κάθε παιδί έχει πολλά περισσότερα να δείξει από το ενάμιση λεπτό περίπου που του αναλογεί. Οπότε μένουμε σε μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερη εμπειρία και προχωράμε το όνειρο παρακάτω.
 
Τι διδάχτηκες μέσα από αυτές τις δυσκολίες; Σ’ αυτόν το χώρο γνωρίζουμε όλοι πως υπάρχουν δυσκολίες. Αυτές μόνο πιο δυνατό μπορούν να σε κάνουν. Χρειάζεται τόλμη, δύναμη, προσήλωση στο στόχο, κλειστά αυτιά όπου χρειάζεται και τρείς φορές δουλειά – δουλειά – δουλειά. Με σεβασμό προς όλους και με αγάπη σε αυτό που κάνεις κάποια στιγμή ο στόχος και το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα.

Υπάρχουν αγαπημένοι καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελες να συνεργαστείς κάποια στιγμή; Φυσικά και υπάρχουν αγαπημένοι καλλιτέχνες! Θα έκανα συνεργασία με καλλιτέχνες που με έχουν “ταξιδέψει” σε διαφορετικές σκέψεις και ιδέες. Γιάννης Πουλόπουλος, που ήταν η αρχή μου, η έμπνευση μου, η διδασκαλία μου. Τα τραγούδια του συνόδευαν κάθε μου μελέτη και μάθημα. Όταν έμαθα το γεγονός ένα μουσικό μου κομμάτι ράγισε. Ακολουθούν Χαρούλα Αλεξίου Τάνια Τσανακλίδου και από τη νέα γενιά ο Γιώργος Περρής, η Μυρτώ Βασιλείου κ.α.

Πειραματίζεσαι με την μουσική; Θα δοκίμαζες και άλλα είδη τραγουδιών; Φυσικά και πειραματίζομαι. Για εμένα δεν υπάρχουν στεγανά. Αρκεί το τραγούδι μου να με κάνει να το ερωτευτώ και να ταξιδέψουμε παρέα.
 

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μια παράξενη κατάσταση με τον κοροναϊό με την τέχνη να έχει επηρεαστεί περισσότερο από όλους τους τομείς. Πως τα βλέπεις τα πράγματα; Πόσο σε έχει επηρεάσει; Η αλήθεια είναι πως βρισκόμαστε σε μια δυσάρεστη και πρωτόγνωρη κατάσταση με τα επαγγέλματα της τέχνης και του θεάματος να βρίσκονται στη πρώτη θέση της καταστροφής. 

Ας μην γελιομαστε βέβαια. Όλος ο κόσμος και όλα τα επαγγέλματα βρίσκονται υπό διάλυση. Προσωπικά το πρόβλημα το βλέπω πιο πολύ συλλογικά παρά ατομικά. Για παράδειγμα αν δεν υπάρχει η διασκέδαση και το θέαμα πως ένας ταξιτζής θα βγάλει το μεροκάματό του αφού περιμένει πώς και πώς την παρασκευή και το σαββατο;

Πως ένας μαγαζατορας θα προμηθευτεί πρώτες ύλες αν ειδικά μιλάμε για ένα εστιατόριο με ζωντανή μουσική; Ο προμηθευτής; Ο μάγειρας; Ο σερβιτόρος; Οι γυναίκες που είναι υπεύθυνες για την καθαριότητα του χώρου; και άλλα πολλά!!Γι αυτό λέω πως είναι μια αλυσίδα. Όλοι το περνάμε και όλοι θα το περάσουμε! Υπάρχει κόσμος που αυτή την εποχή είναι πραγματικά στο δρόμο, άλλοι που δεν μπορούν να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα. Είναι δύσκολα! Αλλά πιστεύω με αλληλεγγύη ο ένας προς τον άλλον, με πίστη, με δύναμη αλλά και με προσευχή όλα θα τα ξεπεράσουμε! Προσωπικά αφού με ρωτάτε σίγουρα με έχει επηρεάσει πολύ αφού η τέχνη και το θέαμα έχει το πιο σκληρό λουκέτο, αλλά πάντα, σε ότι κάνω ψάχνω να βρω κάτι θετικό. Και το θετικό είναι πως σ’ αυτή τη περίοδο, της πανδημίας, βρήκα τη μουσική μου στέγη, τη μουσική μου οικογένεια και δημιούργησα το πρώτο μου single.

Σήμερα κυκλοφορείς το “Ζω” από την Keys Records. Πες μας για αυτό το  δισκογραφικό σου βήμα και πως αποφάσισες να ενταχθείς στην νέα αυτή στέγη; Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Αργύρη Ναστόπουλο (που ήταν παλαιότερα στο συγκρότημα Οne); Σήμερα κυκλοφορούμε με την εταιρεία μου το “ΖΩ” και είμαι πολύ χαρούμενος αλλά και περήφανος γ αυτό. Είναι ένα τραγούδι που ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή και μαζί του ξεκινάω το μουσικό ταξίδι. Είχε έρθει η στιγμή μετά από πολλές σπουδές, από πολλά μαθήματα, από πολύ δουλειά να βρω μια στέγη. Κι έτσι ξεκίνησα το ψάξιμο. Ήθελα να κάνω κάτι δισκογραφικά και να μπω σε μια ομάδα. Όλες οι μεγάλες δισκογραφικές όμως είχαν τις πόρτες τους κλειστές δείχνοντάς μου προσωπικά πως δεν έχουν τη θέληση για ένα βήμα σε νέα πρόσωπα. Και κάπου εκεί έστειλα στην Keys records. Οι άνθρωποι με υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκαλιές, αξιολόγησαν όλη μου τη δουλειά τόσα χρόνια και με ένταξαν στο δυναμικό τους. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα πως μιλάω και πως έχω να κάνω με απολύτως επαγγελματίες. Ο Αργύρης Ναστόπουλος από την πρώτη στιγμή ήταν όπως λέμε “με το χαμόγελο στα χείλη”. Ήταν η βοήθεια μου σε ό,τι χρειαζόμουν, το στήριγμά μου στις τόσες ώρες δουλειάς, με απλά λόγια ο απόλυτος επαγγελματίας που          χρειάζεται κάθε νέος καλλιτέχνης για να τον συμβουλεύει, να τον καθοδηγεί και να τον βοηθάει καθώς η εμπειρία του είναι τεράστια! Ό,τι χρειαστώ ό,τι ώρα και να είναι θα είναι στην      άλλη μεριά του ακουστικού και θα δώσει αμέσως τη συμβουλή του. Είναι ο άνθρωπος που είμαι ευγνώμων που δουλεύω μαζί του, έχει τον απεριόριστο σεβασμό μου. Θα είμαι πάντα υπερήφανος που δουλεύω μαζί του αλλά και που βρίσκομαι στη οικογένεια της Keys records. Ο Αργύρης είναι ανήσυχο πνεύμα και μας αποδεικνύει ότι καραντίνα μπορεί να σημαίνει και δημιουργία αφού κάναμε και το Video clip του “ΖΩ”.

Link video clip
https://www.youtube.com/watch?v=svGMd99y-AQ

Οι γονείς σου πως αντέδρασαν στην απόφασή σου να ασχοληθείς με το τραγούδι; Στην οικογένεια μου υπάρχει πολύ αγάπη. Από την πρώτη στιγμή που το ανακοίνωσα αγκάλιασαν θερμά το όνειρό μου. Όλοι μαζί είμαστε ένα κι αυτοί οι άνθρωποι είναι το στήριγμα μου στα πάντα! Πίσω από ό,τι κάνω βρίσκονται αυτοί και τους είμαι ευγνώμων για αυτό. Ποτέ δεν μου είπαν όχι σε τίποτα και πάντα είναι η ψυχολογική μου δύναμη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την κουβέντα τους “πήγαινε και κάνε το! ό,τι και να γίνει εμείς είμαστε από πίσω σου για πάντα”.

Εκτός από το τραγούδι ασχολείσαι και με κάτι άλλο; Βέβαια. Εργάζομαι στην οικογενειακή επιχείρηση που έχουμε στο κέντρο της Αθήνας που ειδικεύεται σε είδη αποθήκευσης τροφίμων – είδη παραγωγής και εμφιάλωσης λαδιού, κρασιού και είδη γάμου – βάπτισης. Αλλά όπως όλα… έτσι κι αυτό την συγκεκριμένη εποχή… η αλυσίδα που λέγαμε!

Ποια είναι τα όνειρά σου και που μπορούμε να σε βρούμε ; Το όνειρο μου αρχίζει με κάτι τόσο σύνηθες αλλά πόσο σημαντικό αυτή την εποχή. Θέλω όλος ο κόσμος να είναι γεμάτος με υγεία !! Να μπορεί να πραγματοποιεί τις ασχολίες του αλλά και τα όνειρά του.

Προσωπικά θέλω αυτή η αρχή στη μουσική μου πορεία να είναι η αρχή μιας σεβασμειας, ταπεινής αλλά και δυναμικής πορείας στο χώρο. Έχω ως όνειρο η αγάπη που δίνω στη δουλειά μου να φτάσει στο κόσμο και τα τραγούδια μου να γίνουν μέρος σημαντικών στιγμών του! Με τα τραγούδια μου θέλω να αγκαλιάσω όλο το κόσμο και να ταξιδέψουμε παρέα.

Θα με βρείτε στα social media  του Facebook και στο Instagram στην επίσημη μου σελίδα στο Facebook ως Πάνος Κρασσάς και panos krassas official αντίστοιχα.