«Παιχνίδια Ενηλικίωσης»

O συνεργατικός, καλλιτεχνικός χώρος και η ομάδα Magma υποδέχονται την έκθεση «Παιχνίδια Ενηλικίωσης» με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών από την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα από τις 15 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2022 (Εγκαίνια: Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, 20:00, μέρες & ώρες λειτουργίας του χώρου: Δ-Σ 18:00- 22:00, K 12:00- 16:00).

Στην σύγχρονη πραγματικότητα της διαρκούς επίδοσης, των απεριόριστων “μπορώ” και της αυτοεξάντλησης, τα υποκείμενα υποκύπτουν γοργά στο σχολαστικά οργανωμένο παιχνίδι του ασύμμετρου πατριαρχικού καπιταλιστικού συστήματος, αυτό της ψευδαίσθησης της ελευθερίας.

Η καθαυτή έννοια του παιχνιδιού ανατρέπεται ριζικά με την μετάβαση στη ενήλικη ζωή, αφήνοντας πίσω τα ίχνη της αθωότητας που την συνόδευαν. Στην ομαδική έκθεση ‘Παιχνίδια ενηλικίωσης’ τα έξι καλλιτέχνα παρεμβαίνουν στον χώρο του Magma/Commonspace με μία Φουκωική αντιεξουσιαστική πρακτική.

Μέσα σε μία συνθήκη οργανωμένης πολλαπλότητας και οριζόντιων συζεύξεων, κοινός και αμετάβλητος προβληματισμός υπήρξε η ανάδειξη των παραπάνω προβληματικών και η ανάγκη για ανάκτηση της χαμένης παιδικότητας σε μία προσπάθεια αποστασιοποίησης τελικά από το πλέγμα καταπιέσων και εξουσιών.

Το παιχνίδι επανέρχεται μέσα από μία διαδικασία κριτικής καλλιτεχνικής οικειοποίησης, απότοκο της οποίας έξι ετερόκλητες εικαστικές καταθέσεις που προκαλούν το κοινό σε μία διαδικασία αμφισβήτησης και ανακάλυψης των ορίων που ενυπάρχουν στην φερόμενη ως κατάσταση ελευθερίας του στην σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

Κείμενο Παπανικολάου Εύα

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αλεξάνδρου Βασίλης, Χιλίτσης Χάρης, Γουλή Νικολέτα, Αράπη Φανή, ΜηλαροκώσταΣεμίνα, Καζά Μαριάννα

MAGMA/CommonSpace

Η ομάδα MAGMA / CommonSpace αποτελεί μια συνεύρεση ατόμων από διαφορετικές κατευθύνσεις, σε έναν αυτόνομο, συμμετοχικό και καλλιτεχνικό χώρο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο με επίκεντρο την έννοια των Κοινών, της Συμμετοχικής κουλτούρας και Πολιτισμού με έμφαση στους Δημόσιους Χώρους, διερευνώντας και προβάλλοντας τη Σύγχρονη και Κοινοτική Τέχνη στην Ελλάδα. H θέση του χώρου Magma/CommonSpace σκόπιμα συνδέεται με περιοχές με διαφορετικά κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά, αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά όπως οι δημόσιες εργατικές κατοικίες των περιοχών Καλλιθέας και του Ν.Κόσμου, η βιομηχανική ζώνη του Ταύρου, οι παλιές παραδοσιακές γειτονιές των Πετραλώνων καθώς και η τουριστική και πολιτιστική περιοχή της Ακρόπολης-Κουκάκι.

Αφετηρία μας είναι το Εργαστήριό μας στην οδό Τσαλδάρη 53, Ταύρος Καλλιρόης, Αθήνα – αλλά θα μας βρείτε και στους Δημόσιους Χώρους με διοργανωμένες αλλά και αυθόρμητες δράσεις.

MAGMA/ CommonSpace magmaspace.com [email protected]

tel: 6944969066/ 6981031577

Π. Τσαλδάρη 53, -ύψος Καλλιρρόης, (Τ.Κ. 176 76), Αθήνα