Πάνος Τσίκος: “η μουσική σε κάνει να εκφράζεσαι, να εκτονώνεσαι, να γελάς και να κλαίς”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Έχω ταξιδέψει και ζήσει για πολλά χρόνια στο εξωτερικό άλλοτε κάνοντας σπουδές και άλλοτε κάνοντας τα πρώτα μου επαγγελματικά μου βήματα.

Η αντιμετώπιση σε κάθε χώρα ήταν διαφορετική και τα συναισθήματα ποικίλα! Σε ένα πράγμα όμως συμφωνούσαμε.. στην μουσική! Αυτή ήταν πάντα που μας έφερνε πιο κοντά.

Φανταστείτε να είστε ο μόνος ξένος ανάμεσα στο μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο show της Ευρώπης . Φαινόμουν σαν την μύγα μες το γάλα. Τα μάτια όλων ήταν πάνω σου . Όταν όμως ξεκινούσε η μουσική τότε όλα εξανεμίζονται γλωσσικές και πολιτισμικές διαφορές εναρμονίζονται σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Ξεκίνησα με την γκόσπελ μουσική άρα για μένα τότε η μουσική ήταν ένα εργαλείο με το οποίο άγγιζα τις καρδιές των ανθρώπων και απάλυνε τον πόνο τους. Η ειλικρίνεια ήταν αυτοσκοπός και η υποκρισία αμάρτημα.

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την πιο κοσμική μουσική την αντιμετώπισα με την ίδια ειλικρίνεια και σοβαρότητα.

Όταν για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τραγουδιστές όπως την διάσημη μέτζο σοπράνο Delores Ziegler ένιωσα ένα απίστευτο δέος μπροστά στην τεχνική της και το μέταλλο της φωνής αλλά και την ειλικρινή της ερμηνεία με την οποία γέμιζε το Κρατικό θέατρο!

Και ναι με κέρδισε όχι μόνο για την ερμηνεία της αλλά και για το ήθος της όταν προσφέρθηκε να με βοηθήσει στις σπουδές μου!

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε μπορεί να φαίνεται έτσι ένα είδος σαν πολυτέλεια αλλά αν το παρακολουθήσεις τότε σου δίνε μια ανάταση και τότε καταλαβαίνεις την αξία της πραγματικά.

Η μουσική σε κάνει να εκφράζεσαι, να εκτονώνεσαι, να γελάς και να κλαίς.

Η μουσική σε κάνει να οργανώνεσαι, να τιθασεύεσαιι και να συνεργάζεσαι όταν κι εσύ παίρνεις μέρος στην παραγωγή της.

Πόσο ανθρώπινα συναισθήματα μπορεί να βγάλει μια μαθηματική μουσική γλώσσα που περιγράφει ανθρώπινα συναισθήματα με παραγωγούς και τελικούς δέκτες τον ίδιο τον άνθρωπο;

Αν αυτό ξεκινήσουμε και το χάσουμε τότε χάνουμε ένα μέρος της ανθρώπινης μας φύσης.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Έχοντας δουλέψει με διάφορες ηλικίες στην μουσική εκπαίδευση συνειδητοποίησα πως από η γνωμάτευση μπορεί να επιτευχθεί ήδη από μικρές ηλικίες.

Αν σκεφτώ το εαυτό μου συνειδητοποιήσα πως η μουσική θα είναι σύντροφός μου από τα 8 μου χρόνια.

Το κατάλαβα όταν ξεκίνησα να βγάζω τις πρώτες μελωδίες από γνωστά τραγούδια στην μελώδικα και αργότερα στο πιάνο. Τότε κατάλαβα τι μου αρέσει αλλά και πόσο ρόλο θα έπαιζε στη ζωή μου γενικότερα. Το καλύτερο που έχει να κάνει ένας γονιός είναι να πάει να δει το παιδί του μια μουσική παράσταση. Να του δώσει ερεθίσματα και να του προκαλέσει το ενδιαφέρον προς τη μουσική.

Το δεύτερο να το πάει σε ένα ωδείο για ένα μουσικό πρόγραμμα για αρχάρια παιδιά . Υπάρχει η μέθοδος Orff. Μια φανταστική μέθοδος με άκρως ευεργετικές πτυχές. Εκεί θα δείτε αν το παιδί σας τείνει προς την μουσική. Ας μην ξεχνάμε όλοι οι άνθρωποι δεν είμαστε οι ίδιοι!

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Ναι υπάρχουν και το παράξενο είναι ότι αυτοί συνήθως διαπρέπουν στο εξωτερικό ή καλύτερα είναι αναγνωρισμένοι για την επίπεδο τους στο εξωτερικό παρά στην ίδια τους την χώρα.

Αυτό είναι και το παράλογο του τόπου μας! Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με ένα καλλιτέχνη όπως τον Γιάννη Ζουγανέλη και είδα από κοντά και πρόσεξα τον πλούτο γνώσης που μπορεί κάποιος να πάρει. Και εκεί που νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα ξαφνικά βλέπεις το μέγεθος του εαυτού σου!

Για πόσους Έλληνες υπέροχους μουσικούς και ερμηνευτές θα μπορούσα να γράψω είναι πολλοί και χαίρομαι που οι νέοι μουσικοί είναι σοβαροί και καταρτισμένοι μουσικά από σοβαρά πανεπιστήμια και φέρνουν την τεχνογνωσία τους στην χώρα μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Αυτή την περίοδο είμαστε σε πρόβες μουσικές για την ολοκλήρωση του νέο μου τραγουδιού σε στίχους και μουσική το βαλς και σε ενορχήστρωση του Αντώνη Καρατζίκη με το υπέροχο παίξιμο των μουσικών από το Sierra studio στην Αθήνα.

Πρόκειται για δύο σε ένα τραγούδι. Αρχικά ξεκίνησε σαν ένα βαλς ώσπου ξαφνικά συνειδητοποίησα πόσο πολύ θα πήγαινε μια swing jazz προσέγγιση και βγήκε ένα εκρηκτικό τραγούδι σε χορογραφίες για το βίντεο κλιπ που ετοιμάζουμε της Μαριλού Μπεναρδή και σκηνοθέτη μας τον Αλέξανδρο Μαχαιρά.

Στο τραγούδι παίρνουν μέρος και οι αγαπημένοι μου τραγουδιστές Vocalis. Έχουμε ήδη τα πρώτα θετικά vibes από το κοινό μας μέχρι στιγμής από της πρώτες εμφανίσεις.

Επόμενο βήμα οι συναυλίες και συνεργασίες με νέους ανθρώπους και η παραγωγή ενός μεγαλύτερου συμφωνικού μου έργου το Sanctus που γράφω από τα 18 μου και το αναπτύσσω σε διάφορες ηλικιακά φάσεις της ζωής!
Νομίζω θα τα καταφέρω κάποια στιγμή!

photography by Lady L. Ευχαριστούμε το Hotel Aigialos luxury traditional settlement fira Santorini για την παραχώρηση της άδειας για τη φωτογράφηση.

Βιογραφικό.

Γεννήθηκε στις Σέρρες και σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο κλασσικό τραγούδι και στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Ανώτερα θεωρητικά (Αρμονία) και πιάνο καθώς και Γαλλική Φιλολογία στο Α.Π.Θ Με βρετανική υποτροφία έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (PGD kai Masters MMus in Performance) στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance του Λονδίνου. Σε ηλικία μόλις 18 βραβεύτηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την δημιουργία των μουσικών θεμάτων των Δημοτικών ραδιοφώνων. Έκτοτε πήρε μέρος σε φεστιβάλ όπερας και συναυλίες στην Αγγλία , Ιρλανδία και Γερμανία όπου και εργάστηκε μόνιμα με το Κρατικό Θέατρο του Mainz.

Στην Ιρλανδία πήρε μέρος στις περισσότερες παραγωγές όπερας αναφορικά – Three penny Opera , Don Giovanni, Il Barbiere di Siviglia ενώ υπήρξε στέλεχος και συνεργάτης στα εκπαιδευτικά προγράμματα που έλαβαν χώρα σε ολόκληρη την Ν. Ιρλανδία σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού και τους τοπικούς φορείς του Cork. Ο Ιρλανδικός τύπος και Ιrish Times τον χαρακτήρισαν ως ” τραγουδιστή και ηθοποιό…” που”φέρει πάθος επί σκηνής“. Στην Αγγλία πήρε μέρος στο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο σόου της Ευρώπης ενώ εμφανίστηκε στο θερινό φεστιβάλ όπερας του Λονδίνου. Στην Αγγλία το 1998 εξέδωσε επίσης τον πρώτο του δίσκο σε σύνθεση και παραγωγή του ιδίου ενώ στο Ηράκλειο ασχολήθηκε με την συμπαραγωγή παιδικών βιβλίων ως εκφωνητής, συνθέτης, τραγουδιστής στα βιβλία Αναζητώντας την Αγάπη και Η Κυρία Σιντορέ όπως επίσης και μια φιλική συμμετοχή στο δίσκο Dance with Me της Α. Στερεοπούλου τον οποίο παρουσιάσανε με επιτυχία στο Λονδίνο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τον Ιούνιο του 2014 τραγούδησε με την Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου ως σολίστ ενώ επιμελήθηκε και κατασκεύασε τα σκηνικά της παραγωγής. Δημιούργησε δύο συγκροτήματα στο Ηράκλειο, τους Dies Irae με έμφαση στην σύγχρονη χορωδιακή Μέταλ – Alternative Μουσική και τους Vocalis συγκρότημα έντεχνης και εναλλακτικής μουσικής ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν μαέστρος της Χορωδίας Ενηλίκων Intercanto καθώς επίσης παιδικών και νεανικών χορωδιών και μουσικών σχημάτων. Έχει επιμεληθεί και διοργάνωσε πολλές συναυλίες, πολλές με φιλανθρωπικό έργο καθώς και σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιρλανδία πάνω στην Φωνητική και Ερμηνεία. Εμφανίστηκε στο ΒΒC, RTE , EΡΤ 2, Channel 7 Kύπρου, Κρήτη TV, Creta TV, 4U κα. ενώ είχε την δική του εκπομπή στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Ηρακλείου παρουσιάζοντας νέους καλλιτέχνες από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ως αφηγητής έχει δανείσει την φωνή του σε πολλά ντοκυμαντέρ, διαφημιστικά , παραγωγές δίσκων και αφηγήσεις παιδικών βιβλίων , τον νέο διαδραστικό οδηγό ξενάγησης των αρχαιοτήτων Ηρακλείου αλλά και σε μουσεία όπως στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη , Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κα. To 2010 εμφανίστηκε στο ΚΘΒΕ στην όπερα Ο Μαγικός Αυλός με την Όπερα Θεσσαλονίκης στο ρόλο του Παπαγκένο. Ρόλους που ερμήνευσε ενδεικτικά Conte Almaviva, Count Danillo, Figaro, Mr Peachum, Rodrigo, Papageno, Masetto, Don Giovanni και άλλους. Μιλά άπταιστα Αγγλικά , Γαλλικά , Ιταλικά και Γερμανικά ενώ είναι καθηγητής Γαλλικής φιλολογίας και φωνητικής και ανώτερων θεωρητικών μουσικής.
http://www.panostsikos.com/