Ο Οινοποιός, δάσκαλος ζωγραφικής και Γκαλερίστας Πέτρος Μάλλης συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

Ο Πέτρος Μάλλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Η επαφή του με την Τέχνη έγινε σε μικρή ηλικία όταν μαθητής δημοτικού έκανε τα πρώτα του έργα. Παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο τον Αντώνη Πολιτάκη και τον Πέτρο Μπεκάκο. Τέλος φοιτά στη σχολή  «Πειραιώς Τέχνη» με δάσκαλο τον Γιώργο Μανούζα. Ζει και εργάζεται στη Μήλο. Κάνει μαθήματα ζωγραφικής και ασχολείται με την  οινοποιία. Εργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Ατομικές εκθέσεις: 1990: στην Πάρο. /1992: Δημοτική Πινακοθήκη Κερατσινίου. 1993: Δημοτικό θέατρο Πειραιά/. 2002: Γκαλερί Μήλος. 2005: Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Ομαδικές εκθέσεις: 2007 & 2009 Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. 2011-2016-2018-2019: Γκαλερί Μήλος. 2020: Γκαλερί Art way /2021: «Διάθλαση Φωτός» στην Πλάκα Μήλου. 2022: «Πλανητική ενσυναίσθηση» Νέα Σμύρνη Αθήνα. 2022: «Τα ρω του έρωτα στην Πλάκα Μήλου. 2022:  «Ιερές νύχτες» στο Μπάρι της Ιταλίας. Υπό την αιγίδα του  Βατικανού. 2022: «Τέχνη, σύνοδος ουρανού και γης» στο Πολεμικό Μουσείο. Υπό την αιγίδα του Βατικανό.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Πρώτον επειδή είναι το αγαπημένο μου χρώμα τ’ ουρανού και της θάλασσας και δεύτερον ήταν πρόκληση να εκθέσω με καλλιτέχνες απ όλο τον κόσμο και το σπουδαιότερο η Κωνσταντίνα Φαρμάκη.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Η αναγνωρισιμοτητα των έργων μου χωρίς ονοματεπώνυμο. Να αφήσω το στίγμα μου μελλοντικά.

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Βεβαίως. Κάθε τάση και εποχή αφήνει το στίγμα της.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Γιατί η Τέχνη είναι διέξοδος από τα προβλήματα που επικρατούν την δεδομένη στιγμή.

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης επικοινωνεί με τον θεατή και μέσα από αυτή την επικοινωνία περνάει τα μηνύματά του με τον δικό του τρόπο.

Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ
www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr