Ο νέος κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Μπράβο. Επιτέλους έφτιαξαν τον εξωτερικό κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου, τον χώρο δηλαδή επι της Πατησίων, που διασχίζεις για να πας στο Μουσείο. Ένας χώρος κι’ ένας κήπος, που παρά τις επεμβάσεις που είχαν γίνει κατά καιρούς, παρουσίαζε μια εικόνα υποβάθμισης.

Ο κήπος φτιάχτηκε αφού πρώτα, επι μία βδομάδα τον καθάριζαν. Απομάκρυναν ένα σωρό σκουπίδια. Από στρώματα μέχρι σύριγγες. Που σημαίνει πως ο Δήμος, η δημοτική αστυνομία και η κανονική αστυνομία είχε παρατημένη την περιοχή, και έτσι διάφοροι κουβάλησαν στρώματα για να ξαπλάρουν και να κάνουν χρήση.

Ευτυχώς δεν έβαλαν ουασιγκτόνιες, μια και υπήρχε σκεπτικό για την διαμόρφωση του κήπου. Και το σκεπτικό λέει ο κήπος του μουσείου να συνδέεται με το ίδιο το μουσείο και τις συλλογές του. “Έχουμε επιλέξει φυτά που αναφέρονται στα ομηρικά έπη και σε κάθε παρτέρι θα τοποθετηθούν βοτανικές ταμπέλες με τις ονομασίες τους και θα μοιράζεται εποπτικό υλικό στους επισκέπτες”, είπαν οι άνθρωποι της εταιρείας αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes που ανέλαβε το έργο της ανάπλασης και της συντήρησης του κήπου για τα επόμενα τρία χρόνια.

Την στιγμή λοιπόν που ο Δήμος Αθηναίων έφτιαξε βιαστικά, πρόχειρα, χωρίς σκέψη και μελέτη αυτό το καρκατσουλιό που ονομάζει «Μεγάλο Περίπατο», κάποιοι άλλοι άνθρωποι έκαναν σωστή την δουλειά τους. Αφού καθάρισαν τον χώρο, οι εργασίες για την ανάπλαση του κήπου διήρκεσαν περίπου ένα μήνα. Η χάραξη του κήπου, δεν άλλαξε, ενώ τα υφιστάμενα δένδρα καλλωπίστηκαν και κλαδεύτηκαν.

Οι θάμνοι και τα 70 νέα δέντρα που φυτεύτηκαν είναι…

Η συνέχεια εδώ https://bit.ly/30p4QMy