Ο Κοσμάς Γλύκας συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «Γυναικών Υπέρθεσις»

“Η τέχνη έχει τη δύναμη και επηρεάζει πάντα θετικά την κοινωνία, έστω και με αργούς ρυθμούς”

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την τέχνη και τι σας ενέπνευσε στη θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης; Καθοριστικό σημείο για να γνωρίσω και να ασχοληθώ με την τέχνη είναι, προ εικοσαετίας περίπου, μια έκθεση του Κώστα Τσόκλη. Με ενθουσίασε η ανάμειξη των υλικών του και το αποτέλεσμα που έβγαινε στα έργα του. Θέλει χρόνο η μετάβαση από το “κοιτάζω” στο “κάνω”. Ξεκίνησα λοιπόν αργότερα με μαθήματα παραδοσιακής γλυπτικής, πέρασα στις κατασκευές και τελικά με συνεπήραν οι κατασκευές με επανάχρηση αντικειμένων και υλικών. Ανοίγεται ένας δρόμος και δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει. Εμένα με οδήγησε στην επανάχρηση των αντικειμένων, αυτών που έχει τελειώσει η ζωή τους. Τους δίνω μια “δεύτερη ευκαιρία”, την αξίζουν. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει σαν θέμα τη γυναίκα και τι πιο φυσικό να απεικονίσω στο έργο μου το θηλυκό σύμβολο μέσα από την οπτική μου, με χρώματα, υλικά, υφές διαφορετικά αρμονικές μεταξύ τους.

Ποιά θεωρείτε ότι είναι η συνεισφορά της τέχνης στον Πολιτισμό; Υπάρχει άρρηκτη σχεση μεταξύ της τέχνης και πολιτισμού, τέχνης και παιδείας, τέχνης και ιστορίας. Ο άνθρωπος δημιουργεί για να εκφράσει αυτό που δεν μπορεί να δηλωθεί με λόγια, δημιουργεί δεσμούς με τις επόμενες γενιές. Συμβάλλει στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της ευαισθησίας του ατόμου αλλά επηρεάζει και την ψυχοκινητική, νοητική συναισθηματική ανάπτυξή του. Όλα αυτά οδηγούν στην ανάπτυξη σκεπτόμενων και καλλιεργημένων ατόμων που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πολιτισμένης κοινωνίας.

Πως επηρεάζει η ενασχόληση με την τέχνη την καθημερινή σας ζωή; Η τέχνη είναι σίγουρα μία απόδραση από την καθημερινότητα, μια δημιουργική ενασχόληση πολύ παραγωγική που κρατά σε εγρήγορση το μυαλό και το σώμα. Η θεματολογία και τα επόμενα έργα, αλλά και η αποτίμηση και η δεύτερη ματιά στα ήδη δημιουργηθέντα έργα σε κάνουν πιο δραστήριο. Όταν ο υπόλοιπος κόσμος απλά “σκοτώνει” την ώρα του μπροστά σε οθόνες εγώ οραματίζομαι και δημιουργώ.

Νομίζετε ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Η τέχνη από τότε που έχουμε τα πρώτα δείγματά της δείχνει το δρόμο, το δρόμο του πολιτισμού, της σκέψης, της βελτίωσης. Τα πολλά τελευταία χρόνια φαίνεται ότι η τέχνη επηρεάζει αργά αλλά βαθιά και σταθερά τις κοινωνίες μας. Οι νέες μορφές τέχνης είναι εδώ και θα αλλάξουν και αυτές, τις κοινωνικές συνθήκες όπως πριν εκατό περίπου χρονια άλλαζε τις κοινωνικές συνθήκες ένας Πικάσο. Η τέχνη έχει τη δύναμη και επηρεάζει πάντα θετικά την κοινωνία, έστω και με αργούς ρυθμούς.

Ποιό ή ποιά καλλιτεχνικά κινήματα, σας έχουν επηρεάσει περισσότερο στην καλλιτεχνική σας πορεία; H Trash Art είναι το κίνημα που ακολουθώ, το κίνημα στο οποίο βρήκα τρόπο να εκφραστώ. Θέση μου είναι πάντα η “δεύτερη ευκαιρία” για αντικείμενα και υλικά. Το “second chance for reuse” το χρησιμοποιώ παντού στην επικοινωνία μου, στις συζητήσεις, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα περισσότερα αντικείμενα και υλικά έχουν κάτι να δώσουν τουλάχιστον για άλλη μια φορά. Σας προκαλώ να κοιτάξετε γύρω σας και να δείτε παρατημένα και παλιά αντικείμενα στους χώρους που κινείστε και να τα φανταστείτε αλλιώς.

Δείτε στους μπλέ κάδους και γύρω από αυτούς τι έχει πεταχτεί. 

Περάστε από ένα παλαιοπωλείο,θαυμάστε τα παλιά αντικείμενα και ονειρευτείτε να τα μεταμορφώνετε. 

Οι παλιές αποθήκες, οι μάντρες με σκράπ, παντού υπάρχουν χώροι που μπορούν να δώσουν αριστουργήματα. 

Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία στα αντικείμενα και τα υλικά, είναι εκεί και περιμένουν.