Ο βραβευμένος διεθνής φλαουτίστας Στάθης Καραπάνος με την ΚΟΑ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά «Λογοτεχνία & Μουσική»

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, ώρα 20:30

Ο βραβευμένος διεθνής φλαουτίστας Στάθης Καραπάνος έρχεται από την Γερμανία για να συμπράξει άλλη μία φορά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ως σολίστ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Δευτέρα 27 Μαρτίου, στο πλαίσιο της μουσικής παράστασης «Λογοτεχνία & Μουσική».

Ο Στάθης Καραπάνος, κάτοχος του βραβείου Leonard Bernstein, θα ερμηνεύσειτην περίφημη Σουίτα από το μπαλέτο«Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη που έκανε γνωστό τον ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη σε ολόκληρο τον κόσμο. Η γνωστή μελωδία της Σουίτας παρουσιάζεται σε μεταγραφή για σόλο φλάουτο και ορχήστρα, που υλοποίησαν ο Αχιλλέας Γουάστωρ και ο Στάθης Καραπάνος.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει με την Εισαγωγή από την όπερα «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσσίνι. Ομολογουμένως, ένα από τα πιο ευφυή έργα της ιταλικής κωμικής όπερας, η δημιουργία του Ροσσίνι βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Πιερ Μπωμαρσαί.

Στη συνέχεια, θα ακουστεί η Σουίτα «Ζορμπάς» και η βραδιά θα κλείσει με ορχηστρικά αποσπάσματα από την σκηνική μουσική για το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Φέλιξ Μέντελσον. Πρόκειται για νεανικές συνθέσεις αδιαμφισβήτητης ομορφιάς και ωριμότητας που συγκαταλέγονται μέχρι και σήμερα στις πιο διάσημες μελωδίες του Μέντελσον.

Το θεατρικό έργο του Πιερ Μπωμαρσαί «Ο Κουρέας της Σεβίλλης», το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Αλέξης Ζορμπάς» και το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι αριστουργήματα της παγκόσμιας γραμματείας που ευτύχησαν να εμπνεύσουν εξίσου θαυμάσιες μουσικές σε μεγάλους συνθέτες. Αυτές τις μουσικές σελίδες γεμάτες ζωντάνια, χιούμορ, λυρισμό, πάθος και χορευτική διάθεση ξαναζωντανεύουν για το πειραϊκό κοινό στο Δημοτικό Θέατρο, η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου, η οποία έχει αναλάβει τη μουσική διεύθυνση και ο φλαουτίστας Στάθης Καραπάνος.