Ο Αλέξανδρος Αθανασίου στην Επίμονη Τέχνη

Το polismagazino.gr θέτει μία σειρά ερωτήσεων με σκοπό μια πιο προσωπική γνωριμία με Αγαπημένους μας Επίμονους καλλιτέχνες.

Επίμονη Τέχνη: Ιδρυση – Καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra

https://www.facebook.com/epimonitexni

Η “Επίμονη Τέχνη” είναι μία ομαδική έκθεση χωρίς μεσάζοντες, η οποία ιδρύθηκε από τη ζωγράφο Χρύσα Μπαρζόκα το 2018 στο Μπενσουσάν Χαν, “μια συλλογική έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών στην οποία καλλιτέχνες με τους οποίους μας δένουν ίδια ιδανικά θα συνεκθέσουμε χωρίς καμία απολύτως δέσμευση με την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία που πρέπει να διέπει την πραγματική Τέχνη, σε πείσμα των εγκαθιδρυμένων συμφερόντων που κατακεραυνώνουν την δημιουργικότητα μας. Μια τέχνη Επίμονη, την δική μας τέχνη”. Χ.Μ.

Η συμμετοχή σας στην ομάδα της Επίμονης Τέχνης δημιουργεί την ανάγκη να γνωρίσουμε τον καλλιτέχνη που βρίσκεται πίσω από τα έργα τα οποία συνομιλούν με το φιλότεχνο κοινό. Θα θέλατε να μας πείτε πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχημένη επαφή σας με το κοινό; Δεν έχω αυτό που λέγεται «επιτυχημένη επαφή με το κοινό» παρότι ζωγραφίζω πάνω από 40 χρόνια. Ελάχιστοι με γνωρίζουν, όσοι επισκέπτονται εκθέσεις μου και οι «φίλοι» από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Δυστυχώς -για εμένα- δεν είχα ποτέ καλές δημόσιες σχέσεις με γκαλερί, ούτε με ανθρώπους που προωθούν καλλιτέχνες!

Ποιος από τους εν ζωή καλλιτέχνες, σάς εκφράζει εικαστικά; Ο Λάζαρος Πάντος με τα καταπληκτικά «αναγεννησιακά» πορτραίτα του, χωρίς δεύτερη σκέψη!

Εάν ναυαγούσατε σε ένα νησί, πέρα από τα βασικά τα οποία θα σας έλειπαν, θα βρίσκατε τρόπο να εκφραζοσασταν καλλιτεχνικά και ποιος θα ήταν αυτός; Θα σκάλιζα ξύλα!

Ποια θεωρείτε οτι είναι η ανώτερη των αξιών σας; Η αγάπη για τον άνθρωπο.

Ποιος ο λόγος έμπνευσης και συνεργασία σας με την Επιμονή Τέχνη; Έχει όνομα και λέγεται Χρύσα Μπαρζώκα, ακούραστη, δυναμική, ταλαντούχα!

Ποια από τις συνεργασίες σας με την Επιμονή Τέχνη αγαπήσατε περισσότερο & γιατί; Συνεργάστηκα λίγες φορές αλλά έμεινα ικανοποιημένος. Θα συνεχίσω λοιπόν.

Τι τίτλο θα δίνατε στην αυτοβιογραφία σας; Έχω ήδη δώσει τίτλο σε «αυτοβιογραφικό» μου διήγημα· ενδεικτικά αναφέρω ένα σχετικό για την περίσταση απόσπασμα  από αυτό το διήγημα: «Η ανάγκη της ύπαρξης

Έτσι πορεύτηκε από το πουθενά, βρήκε δουλειές σε δύσκολα χρόνια, σπούδασε με το τίποτα, αποκαταστάθηκε, έφτιαξε μια καλή οικογένεια, που μπόρεσε να της εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή, χωρίς στερήσεις και όταν τα χρόνια πέρασαν πια, και δεν τον χρειάζονταν άλλο, αποτραβήχτηκε σε μια ιδιότυπη μοναστική ζωή, δοξάζοντας τον Φίλο του μέσα από τις δικές του ταπεινές δημιουργίες με τη ζωγραφική του!
Τόσο απλά και τόσο όμορφα!
Οι προκλήσεις, σε όλη τη ζωή του, δεν έλειψαν ποτέ. Όμως τις αγνόησε -όποτε αυτό γίνονταν- και τις πάλαιψε -όποτε έπρεπε. Δεν παραιτήθηκε ποτέ του.
Μέσα από τους πίνακές του, που τους ζωγράφιζε σιγά σιγά, ώρες και μέρες, με άπειρη προσοχή και αγάπη, έβλεπε την ομορφιά της δημιουργίας.
Στο τέλος -πίστευε- οι πίνακές του αυτοί, δεκάδες, εκατοντάδες, όσοι θα ήταν τέλος πάντων, αυτοί θα ήταν οι πρεσβευτές της ύπαρξής του!
Γιαυτό και ζωγράφιζε ασταμάτητα. Και μόλις τέλειωνε κάποιον πίνακα, τον «ευλογούσε» και τον αποθήκευε κάπου! Με το ζόρι εξέθετε κάποιους, έτσι, γιατί κάποιοι τον πίεζαν και για να μην τον πουν παράξενο. Και απέφευγε και τις πολλές πολλές συναναστροφές με τους άλλους ζωγράφους. Η ζωγραφική δεν ήταν γι αυτόν «κοινωνική» απασχόληση, Ήταν ανάγκη ύπαρξης! …»

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι που ακούτε όταν είστε σε λύπη, έρωτα ή χαρά; Το Imagine του John Lennon!

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει ζήσει η ανθρωπότητα; Η μεγαλύτερη τραγωδία που έχει ζήσει η ανθρωπότητα τα τελευταία 100 χρόνια είναι οι πόλεμοι και οι συνέπειές τους, του ολοκαυτώματος συμπεριλαμβανομένου!

Πιστεύετε ότι η Τέχνη μπορεί να κάνει καλύτερο τον κόσμο; Αναμφισβήτητα!

Πόσο σας επηρεάζουν οι καθημερινές σκληρές ειδήσεις που ακούμε και έχουν να κάνουν με παιδοφιλία με γυναικοκτονίες και με όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας; Αλλάζω κανάλι ή κλείνω την τηλεόραση. Γίνεται άκρατη εκμετάλλευσή τους από παντού.

Θα σκεφτόσασταν να χαρίσετε κάποιο έργο σας για Φιλανθρωπικό σκοπό & αν ναι σε ποιόν; Ζητείστε μου. Εδώ είμαι.

Βιογραφικό: Αλέξανδρος Αθανασίου

Ζωγράφος σήμερα και ποιητής, έχει ζωγραφίσει εκατοντάδες πίνακες, έχει συγγράψει και έχει εκδόσει επιστημονικά και λογοτεχνικά βιβλία -μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές- έχει εκθέσει πίνακές του, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Έχει σπουδάσει Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Κοινωνιολογία σε Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία και ΗΠΑ
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής, στην Ecole de Beaux Arts, France
-M.B.A. International Management-
European University Montreux Swiss
-Dr. Innovation / Risk and Failure Management- University of Houston (prior University of Michigan)
-Fellowship: Entrepreneursip in the USA –
US Department of State/ USIA/ Institute

Έχει εργαστεί για πάνω από 40 χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος οργανισμών και επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε,
. Πρόεδρος του ΝΠΔΔ “ΕΥΑΘ Παγίων”
. Αντιπρόεδρος του ΚΘΒΕ
. Εισηγητής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης
. Σύμβουλος του ΟΠΕΠ
. Member/National Expert του European Council’sTelecom Working Group
. Διευθυντής του “ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου”
. Αν. Γεν. Δ/ντής, Robocar SA
. Γεν. Δ/ντής, Fotak Lab & Trade
. Γενικό Προξενείο Ελλάδος, Γαλλία
. Εμπορική Τράπεζα Ελλάδος
(πλέον αρκετών άλλων)

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr